Μέχρι τι ώρα θα βγαίνουμε στα καταστήματα εστίασης- Τι αλλάζει

Μέχρι τι ώρα θα βγαίνουμε στα καταστήματα εστίασης- Τι αλλάζει
Κόσμος κάθεται σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Ξεκίνησε σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί έναντι του κορονοϊού, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν τίθεται θέμα προστίμου για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 11, ανέφερε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν έχουμε ορίσει την αποστολή μηνύματος, προσπαθώ να το αποφύγω, έχουμε πρήξει τον κόσμο».

«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δε θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όλο το κλειδί είναι το εμβόλιο. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν όσα συζητάμε δε θα έχουν σημασία. Μόλις φτάσουμε στο τείχος ανοσίας θα μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως στο Ισραήλ, που είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς θάνατο από κορωνοϊό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αν εμβολιαστούμε. Το ωράριο είναι στις 11 γιατί ακόμα ο ιός είναι ψηλά», πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς ο κ. Γεωργίαδης είπε: «Πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που έχουν ακόμα αμφιβολίες, ότι η μόνη πραγματική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο και επιτέλους έχουμε εμβόλια για όλο τον πληθυσμό. Όταν εμβολιάσουμε περίπου το 40% του πληθυσμού, η πανδημία θα πέσει ταχύτατα. Η πλατφόρμα για τους 40-49 θα ανοίξει τη Μεγάλη Τετάρτη, και την προηγούμενη ανοίγει για την ηλικιακή ομάδα των 30-39».

 

Πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης

Απαντώντας στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «την εβδομάδα που έρχεται θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».

«Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».

Απαντώντας στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «αν η πανδημία δεν ελεγχθεί, προφανώς και μπορεί να ανατραπεί ο οδικός χάρτης. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, προφανώς η πανδημία θα φουντώσει».

«Δεν έχουμε ορίσει την αποστολή μηνύματος για την εστίαση»

«Για την εστίαση δεν έχουμε ακόμα ορίσει μήνυμα, και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Βλέπω τις εικόνες από τις Εθνικές Οδούς. Θέλω να πω στον κόσμο ένα μεγάλο συγνώμη. Κανείς δεν ήθελε να τους στερήσει την εκδρομή τους στο χωριό ή τη δυνατότητά τους να δουν τους συγγενείς τους. Θέλω να έρθουν στη θέση μας και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Λένε οι γιατροί ότι αυτή είναι μια τελευταία θυσία για να μην τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος και η χώρα. Κάθε πολίτης αν σκεφτεί το ζήτημα θα καταλάβει ότι δεν έπρεπε να πάρουμε αυτό το μαζικό ρίσκο», ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός.