Ο εκλογικός Μάιος και το ερώτημα της δεύτερης εξόδου στις αγορές
- 01/05/2014, 14:39
- SHARE
Στο δίπολο «χθες- ανάπτυξη» κινείται ο Σαμαράς, που πρέπει ταυτόχρονα να πείσει τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό και να διαπραγματευτεί στο εξωτερικό
O εκλογικός Μάιος έφθασε και ο πρώτος σταθμός στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, όπου δύο είναι τα πολυδιαφημισμένα θέματα της ελληνικής ατζέντας: Μία προαναγγελία για το χρέος και η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου.
Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει πριν το Eurogroup, στη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο, κατά την παρουσίαση του οποίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα να εκδώσει και νέο ομόλογο με στόχο να αντλήσει 3 με 6 δισ. Ευρώ.
Το ερώτημα μίας δεύτερης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις 10 Απριλίου απασχολεί έκτοτε διεθνείς αναλυτές, ξένους επενδυτές και εταίρους και δανειστές. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου -που φέρεται και ως διάδοχος του πρώτου στον αναμενόμενο μετά τις ευρωεκλογές ανασχηματισμό- δέχονται διαρκώς τηλεφωνήματα από επενδυτές, στους οποίους απαντούν πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο, αν και η Ελλάδα μπορεί εάν θελήσει και κριθεί αναγκαίο να βγει ξανά στις αγορές.
Η Αθήνα θέλει να καθησυχάσει και τους φόβους των εταίρων και δανειστών, πως μετά την επιτυχή έξοδο μπορεί να ανοίξει προεκλογικά η όρεξη της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δανεισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πάντως ότι η χώρα μας θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια μέχρι το 2016, καθώς είναι μακριά από το να μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς μόνο από τις αγορές, αν και η χρηματοδότηση δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, αλλά μάλλον από μεταρρυθμιστικούς όρους και κάποιου είδους “παρακολούθηση” ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα από το δημοσιονομικό έλεγχο. Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει στείλει σαφή μηνύματα στην Αθήνα.
Βεβαίως η στάση των εταίρων θα εξαρτηθεί από το λόγο για τον οποίο θα επιχειρηθεί, όταν κριθεί σκόπιμο, η επόμενη έξοδος στις αγορές στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής της Ελλάδας σε μία “κανονικότητα”. Θα είναι ενδεχομένως διαφορετική εάν η επόμενη κίνηση αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης, για παράδειγμα με τη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού, για το οποίο σαφώς θα διατεθούν και κοινοτικά κονδύλια.
Ο κ.Σαμαράς που θα παρουσιάσει προσωπικά το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο, έδωσε κατά την ομιλία του στο ΣΕΤ ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων για τον τουρισμό, στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού είναι και ο τομέας της οικονομίας με θετικά δείγματα. Προσέθεσε δε στο δίλημμα “σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ” το δίπολο «χθες- ανάπτυξη», λέγοντας χαρακτηριστικά: Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν. Και προχωράμε σε αυτήν την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης.” Η ανάπτυξη θα αποτελεί και το θετικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ -η οποία πάντως ακόμη εκκρεμεί να ολοκληρωθεί- παράλληλα με το αρνητικό μήνυμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε ακόμα:
Υπερψηφίστηκε το άρθρο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών