Η Intel μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στο στόχο αυτάρκειας στην παραγωγή τσιπ, αλλά όχι τζάμπα

Η Intel μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη στο στόχο αυτάρκειας στην παραγωγή τσιπ, αλλά όχι τζάμπα
epa08109423 The Intel logo is displayed during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για την κατασκευή ενός νέου, μοντέρνου εργοστασίου κατασκευής τσιπ, η Intel θα χρειαστεί τη δέσμευση πόρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CEO της εταιρείας, για να βάλει μπρος το έργο.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Intel είναι πρόθυμος να βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει το όνειρο της αυτάρκειας στους ημιαγωγούς, αλλά αυτό θα κοστίσει. Πολύ.

Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger, ήταν αρκετά πολυάσχολος την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, συναντήθηκε όχι με έναν αλλά με δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες. Και την προηγούμενη ημέρα βρέθηκε στη Γερμανία για συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επίπεδο κρατιδίων.

Το μήνυμά του προς τους φορείς άσκησης πολιτικής: δείξτε μου πρώτα τα λεφτά.

Για την κατασκευή ενός νέου, μοντέρνου εργοστασίου κατασκευής τσιπ, η Intel θα χρειαστεί τη δέσμευση πόρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Gelsinger, για να βάλει μπρος το έργο.

Συγκρίνετε το ποσό αυτό με το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που η Tesla αναμένεται να λάβει ως οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία σε αντάλλαγμα για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κυψελών μπαταρίας κοντά στο Βερολίνο.

Αν η Ευρώπη θέλει στα σοβαρά να φτάσει την Ασία, λέει ο Gelsinger, τότε θα χρειαστεί οι φορολογούμενοί της να απορροφήσουν περίπου το 40% του κόστους – όπως συνέβη με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

«Ένα νέο εργοστάσιο κοστίζει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάζεσαι δύο απ’ αυτά σε μια περιοχή για να εξασφαλίσεις οικονομίες κλίμακας» είπε ο Gelsinger σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Αλλιώς, συμπέρανε ο ίδιος, το εργοστάσιο δεν θα αγγίζει τα υψηλά πρότυπα των κορυφαίων παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Ο Gelsinger έφτασε στην Ευρώπη σε μια στιγμή που ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια έλλειψη τσιπ, η οποία μεταφράζεται σε χαμένες πωλήσεις για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen Group.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της αυτάρκειας στους ημιαγωγούς συνεχίζει να ανεβαίνει στην ατζέντα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα κράτη-μέλη υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση υπέρ της ανάγκης επέκτασης του κλάδου των τσιπ στην Ευρώπη.

Πηγή: fortune.com