Τουρισμός: Μπαράζ επαφών στην τελική ευθεία για το reopening
- 05/05/2021, 09:40
- SHARE
Μετά το άνοιγμα της εστίασης το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επανεκκίνηση του τουρισμού, με ορόσημο την 14η Μαΐου, με το επιτελείο του υπουργείου Τουρισμού να κλιμακώνει τις επαφές με διεθνείς φορείς της τουριστικής αγοράς αλλά και τα τοπικά lockdown, σε συνέχεια του περιστατικού της Καλύμνου, να θέτουν προβληματισμούς.
Μόλις χθες, 4 Μαΐου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την επιβολή καθολικού lockdown στο νησί της Καλύμνου, μετά την σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Το νησί επέστρεψε σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων από σήμερα το πρωί στις 6.00 και η «καραντίνα» θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου.
Πάντως σε όλη τη χώρα οι προετοιμασία της ξενοδοχειακής αγοράς είναι πυρετώδης παρά τα οικονομικά προβλήματα στον κλάδο, όπως διατυπώθηκαν πριν από μόλις μία εβδομάδα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει φτάσει στο κόκκινο, στο «παρά 5» του επίσημου ανοίγματος, με τα μόνα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία τους να αφορούν τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη της ΠΟΞ δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών θα καλύψει ικανό ποσοστό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν ληφθεί (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων. Σημειώνεται επίσης ότι ο κλάδος τελεί εν αναμονή της ενεργοποίησης του προγράμματος στήριξης ενόψει της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων (όπως συμβαίνει και με την εστίαση). Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΞ αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως η αγορά να «πάρει μπρος» τον Ιούλιο και αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κ.α.) ίσως να αρχίσουν να καταγράφονται πληρότητες από τον Αύγουστο.
Πάντως τα τελευταία εικοσιτετράωρα φθάνουν και θετικά μηνύματα από μια σειρά περιοχές της χώρας, όπου η αγορά μπαίνει σε ρυθμούς επανεκκίνησης, με πρώτο τεστ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τον Ιούνιο, σχεδόν ένα μήνα μετά το τυπικό άνοιγμα της αγοράς.
Εντωμεταξύ, η TUIfly ξεκινά πτήσεις προς την Κρήτη στις 14 του μήνα, με αναχωρήσεις από έξι αεροδρόμια (Ανόβερο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη) με προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ενώ θα συνεχίσει τις πτήσεις προς την Κω, τη Ρόδο και την Κέρκυρα την επόμενη μέρα. Επίσης η FTI θα ενεργοποιήσει πακέτα για 80 ξενοδοχεία στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο κατά 20% σε σύγκριση με το 2019.
Μπαράζ επαφών
Επίσης με στόχο να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ξεκινά σειρά επαφών. Ήδη από χθες πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 4 Μαΐου, ο κ. Θεοχάρης πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους, καθώς και με σημαντικούς εκπροσώπους από την τουριστική αγορά της Γερμανίας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß, με ανώτατα στελέχη της TUI όπως ο Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και με τον Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου. Ο υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί επίσης την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού Volker Adams.
Σημειώνεται ότι η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα, με αφίξεις 4 εκατ. το 2019, χρονιά κατά την οποία οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ. Μετά τη Γερμανία ο κ. Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία, απ’ όπου οι τουριστικές εισπράξεις το 2019 ανήλθαν σε 416 εκατ. ευρώ.