Λιβανός: Στο ένα δισ. ευρώ η χρηματοδότηση έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού
- 12/05/2021, 13:49
- SHARE
Τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ ανέπτυξε από το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Λιβανός.
Στο ένα δισ. ευρώ θα φτάσουν, μαζί με τη μοχλεύση, τα χρήματα που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ένταξη των έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά την ομιλία του στην τρίτη ημέρα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας, κεντρικοί στόχοι της αγροτικής πολιτικής μας ήταν και είναι το βιώσιμο γεωργικό εισόδημα, η συνεχής βελτίωση της θέσης των αγροτών και η προώθηση της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές», είπε στη συνέχεια ο κ. Λιβανός.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέπτυξε τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πλευράς υπουργείου.
Στην κορυφή είναι η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος έχει πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, «όπου ήδη έχουν διατεθεί περίπου 480 εκατ. ευρώ» όπως πρόσθεσε.
Ψηλά στη λίστα των δράσεων που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, βρίσκεται η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών καθώς και η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπηθούν» οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» και να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας με τον ίδιο να τονίζει «βασικός μας σκοπός είναι η δημιουργία κέντρων καινοτομίας που θα εισάγουν τη “δύναμη” της γνώσης από το εξωτερικό».
Εν συνεχεία ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η προτεραιότητα αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την «Ελληνική Διατροφή» και τα ελληνικά προϊόντα. «Αποτελεί εθνική μας επιλογή, η προστασία του gastrodiversity για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα και μέσω αυτών τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας», είπε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι νέοι «αποτελούν μεγάλο στοίχημα» προσθέτοντας ότι το «βασικό μέλλον των νέων είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Για αυτό και το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων που έχουμε στο υπουργείο θα πάει στους νέους».
Τη χάραξη μια πολιτικής που να είναι άμεσα εφαρμόσιμη, να κινητοποιεί τους νέους και να δίνει έμφαση στην τεχνολογία και στις υποδομές ζήτησε κατά την τοποθέτησή του ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.
Υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό να ξαναβρούμε τους στόχους μας για την παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων» ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση της μεταποίησης και την απόκτηση ενός «ισχυρού brand name».
Οι συνεταιρισμοί σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να πάνε άμεσα σε συνενώσεις» κάτι που όπως τόνισε «είναι ευθύνη όχι του κράτους αλλά των ιδίων των συνεταιρισμών».
Προσέθεσε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων ενώ στάθηκε και στην ανάγκη ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει αν κρατήσουμε τους νέους στη γη, να τους στηρίξουμε, να τους παρέχουμε συνεχή υποστήριξη από επιστήμονες» ενώ το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον ίδιο «είναι να νιώσουν αυτό το ενδιαφέρον».
Τέλος, από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν ανέφερε ότι η γεωργία αποτελεί «το 6,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας σήμερα, ενώ το 2010 ήταν 4,9% του ΑΕΠ, κάτι που δείχνει ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε την οικονομική κρίση».
Παράλληλα σημείωσε ότι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα της χώρας ανέρχονται στις 480.000, ενώ «αν προστεθούν και αυτοί που απασχολούνται στη μεταποίηση», όπως είπε, τότε αυτό το ποσοστό φτάνει το 15% των απασχολούμενων στην Ελλάδα. «Πρόκειται για βαριά βιομηχανία της χώρας» πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Χαρουτουνιάν έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος. Ένα από αυτά είναι ο μεγάλος κατακερματισμός των εκμεταλλεύσεων καθώς το 75% των συνολικών εκμεταλλεύσεων που υπάρχουν στη χώρα είναι κάτω από 5 εκτάρια αλλά και η υπερσυγκέντρωση καθώς το «61% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων το έχουν αγρότες άνω των 55 ετών».