Ισχυρές αναταράξεις στην οικονομία των ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Καταρρέουν οι αγορές
- 13/05/2021, 11:36
- SHARE
Ισχυρές αναταράξεις αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Απριλίου, συμπαρασύροντας τις παγκόσμιες αγορές σε κατάρρευση. Το πλέον αρνητικό σενάριο επιβεβαιώθηκε, καθώς ο πληθωρισμός, το βασικό μέτρο βάση του οποίου διαμορφώνεται η νομισματική πολιτική της Federal Reserve, σημείωσε άλμα 4,2%. Αυτή η εξέλιξη πλέον φέρνει όλο και πιο κοντά την αλλαγή πολιτικής της Fed επί το αυστηρότερον, ο στόχος της οποίας για τον πληθωρισμό είναι πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν σε αυτά τα επίπεδα, τα επιτόκια ήταν στο 20%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το άλμα στον πληθωρισμό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «άνοιγμα» της αμερικανικής οικονομίας και στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,2% τον Απρίλιο έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 3,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί 2,6% σε ετήσια βάση.
Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων
Σε αυτό το πλαίσιο, μοιραία, αυξήθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς «αναρριχήθηκε» στο 1,683%, αυξανόμενη κατά 5,9 μονάδες βάσης. «Προφανώς, οι αριθμοί ήταν περισσότερο θερμοί από ό,τι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν απαντά στην πιο σημαντική ερώτηση: Ο πληθωρισμός θα μας συντροφεύσει πέραν του 2021;» διερωτάται ο Jim Barnes, της Bryn Mawr Trust. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες βάσης, στο 2.391%, ενώ το πενταετές κατέγραψε ραγδαία αύξηση στο 2,81%.
Τρομάζουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήρθαν μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι παγκόσμιες τιμές στα εμπορεύματα είχαν σημειώσει άλμα, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της μικρής προσφοράς – απότοκο των μεγάλων διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν ρεκόρ σε όρους δολαρίου τη Δευτέρα. Η άνοδος των εμπορευμάτων ώθησε τον δείκτη τιμών παραγωγού της Κίνας – ένα μέτρο πληθωρισμού στις πύλες του εργοστασίου – στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, παρότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας παρέμεινε κάτω από 1%. Την Πέμπτη 13 Μαΐου, τα περισσότερα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων του σιδηρομεταλλεύματος και του αργού πετρελαίου, μειώθηκαν. Το Brent υποχώρησε 1,4%, στα 68,33 δολ. ανά βαρέλι, καθώς μάλιστα ο αγωγός Colonial Pipeline τίθεται ξανά σε λειτουργία μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε.
Wall Street: Κλείσιμο με ισχυρή πτώση
Με ισχυρή πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 681,5 μονάδων (-1,99%), στις 33.587,66 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 357,74 μονάδες (-2,67%), στις 13.031,68 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500, που θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 89,06 μονάδων (-2,14%), στις 4.063,04 μονάδες.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές
Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ακολουθώντας την πορεία της Wall Street, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τρόμαξε τους επενδυτές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,0%.
Οι κλάδοι πρώτων υλών και πετρελαίου και αερίου, που πρόσφατα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, σημείωσαν πτώση άνω του 2% καθώς το ισχυρό δολάριο επηρέασε τις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου. Η μετοχή της βρετανικής εταιρίας ειδών πολυτελείας Burberry κατέγραψε βουτιά 8,8% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης 10% στις ετήσιες πωλήσεις λόγω της πανδημίας της COVID-19.