Το τέλος εποχής του πετρελαίου πλησιάζει – Τερματισμό στις εξορύξεις επιθυμεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
- 18/05/2021, 10:16
- SHARE
Οι ενεργειακές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν όλα τα νέα έργα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από φέτος για να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφερε με δήλωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Αυτή η ριζοσπαστική πρόταση περιγράφεται σε έκθεση σχετική με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τη συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.
Εκτός όμως από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, θα απαιτηθεί επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δαπανών σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα – περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές επενδύσεις ετησίως έως το 2030, από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, αναφέρει η έκθεση.
«Χρειαζόμαστε μια ιστορική αύξηση των επενδύσεων», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής της IEA, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσθέσει 0,4% ετησίως στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως η πλειονότητα της παγκόσμιας οικονομίας έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων, πράγμα που προοιωνίζεται την εξάλειψη σχεδόν όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αντιστάθμισή τους με άλλα ενεργειακά προγράμματα.
Αν και οι εκθέσεις της ΙΕΑ δεν αποτελούν πρόβλεψη ή σύσταση, έχουν τυπική ισχύ και συχνά αποτελούν τη βάση για την ενεργειακή πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να πει κανείς πως το τέλος της εποχής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πλησιάζει.
Μαχαίρι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και προκλήσεις
«Οι διαστάσεις και η ταχύτητα που απαιτούν οι επιβεβλημένες για την επίτευξη του κρίσιμου και εξαιρετικού χαρακτήρα στόχου προσπάθειες –η βέλτιστη ευκαιρία μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C — είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», παραδέχεται ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φάτιχ Μπιρόλ.
«Η τοποθέτηση του κόσμου στην τροχιά αυτή απαιτεί ισχυρή δράση εκ μέρους των κυβερνήσεων, με την υποστήριξή τους από ακόμη πιο σημαντική διεθνή συνεργασία», σύμφωνα με τον οικονομολόγο, την ώρα που περί τα 785 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Συνολικά, η πορεία αυτή θα σήμαινε ότι οι επενδύσεις στο ενεργειακό τομέα σε ετήσια βάση μέχρι το 2030 θα έφθαναν τα 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα πρόσθετε 0,4 ποσοστιαία μονάδα ετήσιας ανάπτυξης στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αναφέρει το Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με βάση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα προβλήματα δεν λείπουν και οφείλονται στην μεγάλη μερίδα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η ανάγκη για σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι αναγκαία στις νέες τεχνολογίες, αλλά είναι συγκεντρωμένα σε μικρό αριθμό χωρών, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης εάν η αγορά δεν οργανωθεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Τέλος, το σενάριο που διαμορφώνει την πορεία προς το 2050 βασίζεται εν μέρει σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
Το 2050, περί το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα προέρχεται από τεχνολογίες που σήμερα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επίδειξης: εξελιγμένες μπαταρίες, πολύ ανταγωνιστικό υδρογόνο, αλλά και συστήματα σύλληψης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS), λύση που αποτελεί θέμα συζητήσεων μεταξύ των ειδικών του Κλίματος.
Ο Ντέιβ Τζόουνς, του think tank Ember, που ειδικεύεται στην Ενέργεια, βλέπει στον οδικό χάρτη την πλήρη μεταστροφή του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ήταν προσανατολισμένος προς τα ορυκτα καύσιμα μέχρι πριν από 5 χρόνια: «πραγματικό μαχαίρι φυτεμένο στην βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων».