Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca- Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις

Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca- Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις
epa09069139 Syringes and a vial of the vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca are displayed after the cancelation and postponement of the vaccination program for the Prime Minister and cabinet ministers due to reports of side effects, at Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi province, Thailand, 12 March 2021. Thai Prime Minister and his cabinet ministers abruptly postponed their vaccination against COVID-19 with AstraZeneca vaccine due to the reports on blood clots after inoculation. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αντίδραση των αντισωμάτων όσων έλαβαν επαναληπτική δόση του AstraZeneca κατά της covid-19 ήταν "αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος".

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της covid-19 λειτουργεί καλά ως επαναληπτικό, καθώς φάνηκε ότι αυξάνει τα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη- ακίδα του κορωνοϊού στους συμμετέχοντες σε έρευνα, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times.

Η είδηση αυτή έρχεται μια εποχή κατά την οποία οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της covid-19 προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, αν και κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Αρκετά ισχυρή η επαναληπτική δόση στις μεταλλάξεις

Η εφημερίδα επικαλείται ένα πρόσωπο που έχει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, το οποίο δήλωσε ότι αυτή έδειξε πως η αντίδραση των αντισωμάτων όσων έλαβαν επαναληπτική δόση του AstraZeneca κατά της covid-19 ήταν «αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος» και καθησύχασε τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.