Πληθωρισμός της ΕΕ: Σχεδόν αόρατος για τον καταναλωτή, αλλά εξακολουθεί να «δαγκώνει»
- 19/05/2021, 17:00
- SHARE
του Christiaan Hetzner
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής συντονιστής της Ευρώπης για τον κατασκευαστικό τομέα έστειλε μια ενημέρωση γεμάτη απελπισία σε ένα τρίο επιτρόπων της ΕΕ.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν λειτουργούσαν, προειδοποίησε. Επιπλέον, η Κίνα κρατούσε για τον εαυτό της την παγκόσμια προσφορά χάλυβα και οι προσβολές από σκαθάρια είχαν αποδεκατίσει τα δάση που είχαν ήδη αποψιλωθεί από την ξηρασία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από διψήφιες αυξήσεις στο κόστος των βασικών εμπορευμάτων.
Αντιπροσωπεύοντας το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην ΕΕ και παρέχοντας σχεδόν 13 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας, οι κατασκευαστικές εταιρείες προσπαθούν τώρα να βρουν περισσότερα χαλίκια, άμμο και γύψο τοπικά για να αποφύγουν τις ακριβές εισαγωγές. Μερικοί προτείνουν ακόμη και τη χρήση ξυλείας από κορμούς που ξεβράζονται μετά από καταιγίδες ή που έχουν πληγεί από παράσιτα, αρκεί να μην είναι ορατά στο μάτι.
Κατά έναν διεστραμμένο τρόπο, αυτό το ξαφνικό σοκ των τιμών μπορεί να κάνει τους οικονομολόγους να κοιμούνται καλύτερα τα βράδια. Ο πληθωρισμός των τιμών εισροών υποδηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται τελικά να είναι σε θέση να διασκεδάσει τον μακροχρόνιο φόβο ότι η ευρωζώνη ακολουθεί την Ιαπωνία και την αποπληθωριστική της πορεία.
Μέχρι στιγμής, οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ παραμένουν σε ύφεση, εμμένοντας πεισματικά κάτω από τα όρια-στόχο για ετήσιο πληθωρισμό που πλησιάζει το 2%, ανεξάρτητα από την πρόσφατη αύξηση των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας.
Με τις Βρυξέλλες να ξεκινούν τον επόμενο μήνα τις πρώτες εκταμιεύσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ από τον …θρυλικό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που σήμερα ανέρχεται περίπου στα 724 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξάνεται ο κίνδυνος να παραμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις που εισάγονται στην Ευρώπη από το εξωτερικό.
Το υψηλότερο κόστος εισαγωγών ήταν το σκοτεινό σύννεφο που έσκιαζε μια κατά τα άλλα ισχυρή έναρξη του έτους για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, που απολαμβάνουν μια ανάκαμψη στη ζήτηση από Αμερικανούς και Κινέζους πελάτες που εξέρχονται από τα lockdown.
Μόλις τον Νοέμβριο, ο διαδοχικός μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών της βιομηχανικής παραγωγής στη ζώνη του ευρώ (εξαιρουμένης της ενέργειας) ήταν κολλημένος στο 0,1% περίπου – σχεδόν αμετάβλητος από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Με άλλα λόγια, εάν υπήρχαν πληθωριστικές πιέσεις, δεν περνούσαν στους καταναλωτές.
Αυτό άλλαξε με την ανακοίνωση των πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν για χρήση στα τέλη του περασμένου έτους. Το ποσοστό αύξησης των τιμών των βιομηχανικών παραγωγών, από τα δεδομένα του Μαρτίου, έδειξε αύξηση 30 μονάδων βάσης για να φτάσει το 0,9%. Αν συνυπολογίσουμε το υψηλότερο κόστος ενέργειας και το συγκρίνουμε με τον προηγούμενο μήνα (αντί για τον Φεβρουάριο), μιλάμε για άλμα 4,3%.
Ίσως λαμβάνοντας υπόψη την αποπληθωριστική επίδραση από ένα πιθανό κύμα χρεοκοπιών των εταιρειών μόλις λήξουν διάφορα μορατόριουμ, οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να χαιρετίζουν την ανοδική πίεση στις τιμές των εργοστασίων που περνούν στα νοικοκυριά.
«Θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν αυτό μεταφραζόταν σε υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ευρύτερα», δήλωσε η ΕΚΤ στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Απριλίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Πηγή: Fortune