Το μέλλον είναι ηλεκτρικό και βασίζεται στην πράσινη ενέργεια
- 20/05/2021, 14:13
- SHARE
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιωσιμότητα και η πράσινη ενέργεια βρέθηκαν στο επίκεντρο παρουσίασης που πραγματοποίησε η Schneider Electric με τίτλο «Διαμορφώνουμε Σήμερα το Πράσινο και Ψηφιακό Μέλλον μας».
Όπως τόνισε ο Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο, το momentum είναι κατάλληλο για να διαμορφώσουμε ένα “έξυπνο” και βιώσιμο μέλλον και να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Εξήγησε πως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαφορετικές επαναστάσεις, α) αυτή της ψηφιοποίησης, όπου έχει να κάνει με την διασύνδεση ανθρώπου-μηχανών σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης, και με την ανάλυση- αξιοποίηση των δεδομένων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η παραγωγική διαδικασία, και β) εκείνης που αφορά τον ηλεκτρισμό, ο όποιος από δευτερογενής πηγή ενέργειας μετατρέπεται σε πρωτογενή.
«Ο ηλεκτρισμός γίνεται “πράσινος” γιατί βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στα ορυκτά καύσιμα, όπως το κάρβουνο, η το πετρέλαιο. Μιλάμε πλέον για έξυπνες υποδομές και έξυπνες πόλεις που θα προσφέρουν στους ανθρώπους μία καλύτερη ζωή. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στα χέρια μας διαθέσιμη και την κατάλληλη τεχνολογία αλλά και την επενδυτική ικανότητα για να κινηθούμε σωστά και γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπτης.
Εκτιμά δε πως η τρέχουσα χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά, τόσο για την εταιρεία που προσβλέπει σε διψήφιο αριθμό ανάπτυξης των πωλήσεων, όσο και για τον κλάδο ο οποίος κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά το 2020, λόγω της πανδημίας, όμως πήγε καλύτερα από ότι περίμεναν.
Τα στελέχη της Schneider Electric επεσήμαναν πως βρισκόμαστε στη φάση γέννησης ενός νέου ηλεκτρικού κόσμου και πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα παραμένει η κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτούνται ολιστικές λύσεις.
«Θετική εξέλιξη συνιστά η σημαντική κινητοποίηση κρατών σε κυβερνητικό επίπεδο για περιβαλλοντικά θέματα ενώ σε ό,τι αφορά την Γηραιά Ήπειρο υπάρχει το Green Deal σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Θεωρούμε ότι είναι εξίσου απαραίτητες οι συνέργειες μεταξύ εταιρειών, όπως επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υποστήριξης δράσεων για το κλίμα, αλλά και η χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους. Η Schneider Electric ήταν η πρώτη που πριν από 15 χρόνια δημιούργησε το βαρόμετρο βιωσιμότητας. Το λεγόμενο Schneider Sustainability Index. Πρόσφατα μάλιστα λάβαμε και την διεθνή αναγνώριση ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο».
Για το 2021 ο άξονας στρατηγικής της εταιρείας βασίζεται σε έξι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων, η επίτευξη ενός θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η καλύτερη διαχείριση πόρων και η στήριξη της νέας γενιάς επιστημόνων.
«Στους πελάτες μας το 2020 εξοικονομήθηκαν 120 εκατ. τόνοι άνθρακα και ο στόχος είναι το νούμερο αυτό να φτάσει στα 800 εκατομμύρια τόνους το 2025.Με την τοπική εθελοντική ομάδα βιωσιμότητας στην Ελλάδα θα εστιάσουμε στον θετικό αντίκτυπο που θα αφήσουμε ως εταιρεία στο περιβάλλον, θα υποστηρίξουμε σε επίπεδο τεχνογνωσίας τη νέα γενιά επιστημόνων που φοιτούν σε τεχνολογικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός εμβληματικού κτιρίου στην Αθήνα».
Η ηλεκτροκίνηση, ο prosumer και τα data centers.
Όπως επισημάνθηκε στη Συνέντευξη Τύπου, έως το 2040 ο στόχος που έχει τεθεί αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας από τον άνθρακα κατά 50%, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο 40%.
«Λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να μετατραπούν σε μονάδες ΑΠΕ, ενώ απαιτείται άμεση ψηφιοποίηση των δικτύων. Οι πράσινοι στόχοι έχουν να κάνουν με την καθαρότερη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ασφάλεια των δικτύων και την αποτελεσματική διαχείριση της αποκεντρωμένης παραγωγής. Την ίδια ώρα, έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο η λογική του prosumer, δηλαδή αυτού που μπορεί ταυτόχρονα να παράξει, να πουλήσει αλλά και να καταναλώσει ενέργεια. Τα τελευταία 200 χρόνια η ανθρωπότητα πέρασε από τέσσερις τεχνολογικούς μετασχηματισμούς και η πανδημία επιταχύνει την ψηφιακή σύγκλιση και το digital transformation».
Η ομάδα της Schneider Electric, έκανε λόγο για τριπλασιασμό των στοιχείων από το internet of things, για δραματική αύξηση των big data, ενώ εξαπλασιάστηκε, όπως είπαν, ο βαθμός χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Τέλος στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ το θέμα της διαχείρισης των φορτιστών από δήμους και κοινότητες, τους όρους της επιδότησης, τα κίνητρα που θα δοθούν, αλλά και την χωροταξία.