Τι γίνεται με τις επιδόσεις της Tencent που συνεχίζει να επωφελείται από την έκρηξη των βιντεοπαιχνιδιών
- 22/05/2021, 19:00
- SHARE
της Yvonne Lau
Η πανδημία έκανε καλό στις εταιρείες παιχνιδιών. Λίγες επωφελήθηκαν περισσότερο από την κινεζική Tencent, ιδιοκτήτρια blockbuster επιτυχιών όπως το Honour of Kings και το League of Legends.
Οι πωλήσεις παιχνιδιών της Tencent εκτοξεύτηκαν στα ύψη από τις αρχές του 2020, καθώς οι χρήστες, εγκλωβισμένοι στο σπίτι, στράφηκαν στα ψηφιακά παιχνίδια και την ψυχαγωγία.
Καθώς προχωρούσε το 2020, τα έσοδα της Tencent από παιχνίδια ανέβαιναν ασταμάτητα – 31% το πρώτο τρίμηνο, 40% το δεύτερο τρίμηνο, 45% το τρίτο τρίμηνο – προτού η αύξηση μειωθεί στο 29% για το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους, τα έσοδα από παιχνίδια αυξήθηκαν κατά 36%, έναντι 10% για όλο το 2019.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι η έκρηξη του gaming για την Tencent εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα έσοδα από τα βιντεοπαιχνίδια εξακολουθούν να αυξάνονται εντυπωσιακά, κατά 17%, στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έφτασαν τους ουρανοκατέβατους ρυθμούς του 2020.
Συνολικά, τα έσοδα πρώτου τριμήνου της Tencent αυξήθηκαν κατά 25% στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 65% σε ετήσια βάση, στα περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Tencent μπορεί να μην είναι σε θέση να επαναλάβει την ανάπτυξη που κατέγραψε στην πανδημία, αλλά τώρα κυνηγάει περισσότερους διεθνείς χρήστες και προσπαθεί να αξιοποιήσει τις εμπειρίες παιχνιδιών «επόμενης γενιάς» για να διατηρήσει τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας παιχνιδιών στον κόσμο εν μέσω σκληρότερου ανταγωνισμού.
Στο τελευταίο τρίμηνο, η Tencent κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση όλων των εποχών για το κορυφαίο παιχνίδι για κινητά, Honour of Kings. Τα βελτιωμένα γραφικά και τα νέα avatars στο παιχνίδι οδήγησαν σε αριθμό-ρεκόρ των χρηστών επί πληρωμή τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η επιτυχία της Tencent μέσα στην πανδημία αντανακλά τη «σιωπηλή επιδίωξη της παγκόσμιας κυριαρχίας στο gaming», λέει ο Daniel Ahmad, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας ερευνών gaming Niko Partners. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της Tencent στα παιχνίδια, δήλωσε ο Ahmad, ήταν η απόφασή της να διατηρεί τα εμπορικά σήματα που αποκτά. Για παράδειγμα, η Tencent απέκτησε πλήρως την Riot Games, εκδότρια εταιρεία του League of Legends, το 2015, και ελέγχει μερίδιο 40% της Epic Games, δημιουργού του Fortnite. Το να μην γίνεται ποτέ rebranding των παιχνιδιών επιτρέπει στους τίτλους να ευδοκιμήσουν με τα ονόματα που προσέλκυσαν αρχικά τους οπαδούς τους, λέει ο Ahmad.
Το 2020, η Tencent αύξησε τους ρυθμούς σύναψης συμφωνιών, κλείνοντας 31 συμφωνίες για παιχνίδια σε σύγκριση με 10 το 2019. Τώρα, η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο που σιγά σιγά ανοίγει ξανά και γίνεται πιο ανταγωνιστικός.
Η Tencent ελέγχει το 43% της αγοράς βιντεοπαιχνιδιών της Κίνας, αλλά αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τεχνολογικούς γίγαντες (Alibaba, ByteDance) και εταιρείες που επικεντρώνονται στο gaming (NetEase, 37 Interactive Entertainment).
Η Tencent λέει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη παιχνιδιών, εστιάζοντας σε παιχνίδια μεγάλης κλίμακας και υψηλής παραγωγικής αξίας που μπορούν να επιτύχουν παγκόσμια απήχηση. Τα διεθνή έσοδα της Tencent από παιχνίδια σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2020 στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Tencent σχεδιάζει επίσης να επενδύσει σε προηγμένες τεχνολογίες για εμπειρίες παιχνιδιών επόμενης γενιάς, όπως τα παιχνίδια που βασίζονται στο cloud.
Πηγή: fortune.com