Deutsche Bank: Τo Bitcoin έγινε trendy, πριν καταλήξει να είναι κιτς
- 23/05/2021, 13:03
- SHARE
Στα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα στο Bitcoin αναφέρεται με ανάλυσή της η Deutsche Bank, αφορμώμενη από τη γνωστή ρήση του διάσημου σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, πως κάτι προτού καταλήξει να είναι κιτς γίνεται πρώτα μόδα.
«Ακριβώς όπως μια μόδα που περνά» ξαφνικά, η 19η Μαΐου είναι η απόδειξη ότι τόσο ξαφνικά και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να γίνουν passé. Στο Bitcoin πήρε τρεις μήνες για να ευτελιστεί, στα 30.000 δολ., αλλά όλα έγιναν με στιλ: Με μια απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας: η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Προηγουμένως, ο Elon Musk έγραψε στο Twitter πως η Tesla θα σταματήσει να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin, καθώς πρόκειται για ένα ρυπαίνον νόμισμα.
Με λίγες λέξεις, γκρέμισε το ψηφιακό asset από τα 60.000 δολ. στα 48.000 δολ.» υποστηρίζει η Deutsche Bank, προσθέτοντας: «Η αξία του εξαρτάται, προς το παρόν, σε απόλυτο βαθμό από το τι πιστεύουν οι άνθρωποι γι’ αυτό – κάτι που ονομάζεται Tinkerbell Effect».
Σε αυτό το πλαίσιο, από μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, η χρήση του Bitcoin ως ευρέως διαδεδομένου μέσου πληρωμής είναι απίθανη.
Ως επενδυτικό στοιχείο, η ρευστότητά του παραμένει χαμηλή. Το 2020, 28 εκατ. Bitcoin άλλαξαν χέρια (150% των συνολικών bitcoin σε κυκλοφορία), σε σύγκριση με 40 δισεκατομμύρια μετοχές της Apple (270% των συνολικών μετοχών της σε κυκλοφορία). Λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, το Bitcoin αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά ασταθές. Η βασική αιτία δε για αυτήν τη μεταβλητότητα έχει να κάνει με εισόδους και εξόδους «φαλαινών», δηλαδή με κινήσεις που κάνουν μεγάλα funds. Τι συμβαίνει με το Bitcoin.
Ο ανταγωνισμός και η καινοτομία παρουσιάζουν, συνήθως, θετική συσχέτιση.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να παραιτηθούν από το νομισματικό μονοπώλιό τους, καταλήγει η Deutsche Bank.