«Ζυμώσεις» για να ανοίξει η βρετανική αγορά στον ελληνικό τουρισμό
- 24/05/2021, 09:48
- SHARE
Κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ αναδύονται τάσεις υπέρ της «χαλάρωσης» των περιορισμών για Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.
Καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι Βρετανοί υποχρεώνονται σε μοριακά τεστ και καραντίνα με την επιστροφή τους, ένας σημαντικός αριθμός εν δυνάμει ταξιδιωτών μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε άλλους Μεσογειακούς προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό ενώ η σύσταση πλήττει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, την ίδια στιγμή πριμοδοτεί την Πορτογαλία, την Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε και Φόκλαντ.
Η επόμενη αναθεώρηση των βρετανικών οδηγιών έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου κι ενώ αμφισβητείται από βρετανικές κυβερνητικές πηγές μια ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση, πολλοί είναι οι Βρετανοί τουρίστες που αψηφούν την …ταλαιπωρία και ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Ενδεικτική είναι επίσης η θέση που λαμβάνουν στα τεκταινόμενα παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς. Ανάμεσά τους είναι η British Airways και η easyJet, που υπερασπίστηκαν προορισμούς της πορτοκαλί λίστας.
Πάντως αν και χώρες όπως η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ κ.α. ανοίγουν χωρίς περιορισμούς για Βρετανούς τουρίστες, είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες όσοι έχουν ήδη αποφασίσει να ταξιδέψουν σε χώρες της πορτοκαλί λίστας. Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευμα της Telegraph ανέφερε έναν αριθμό 270.000 Βρετανών που είχαν κάνει κρατήσεις για σχετικά ταξίδια μέσα στο πενθήμερο, μέχρι και χθες.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ελληνικούς προορισμούς, με ενδεικτική τη Lufthansa που επεκτείνει σημαντικά το δίκτυό της αυτό το καλοκαίρι, υπερδιπλασιάζοντας τις πτήσεις προσθέτοντας επτά νέους προορισμούς από τις 21 Μαΐου, σε Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κω, Μύκονο και Ζάκυνθο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τη Lufthansa στα 62 χρόνια παρουσίας της στην αγορά.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και ειδικά για τοπικές οικονομίες σε νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος που προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα του tripadvisor έδειξε ότι 44% των Βρετανών προγραμματίζουν διακοπές για το 2021 – με ποσοστό 13% να σχεδιάζουν περισσότερα από ένα ταξίδια – με το Τσιλιβί της Ζακύνθου να κερδίζει την πρώτη θέση στις αναζητήσεις της γνωστής πλατφόρμας. Μάλιστα, ένας ακόμη προορισμός του συγκεκριμένου νησιού, ο Λαγανάς, βρίσκεται στην 5η θέση του top 10 των προορισμών. Τέταρτη είναι η Οία της Σαντορίνης, 7η η Χώρα της Μυκόνου και 9η η Ανάληψη στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Σημειώνεται επίσης ότι σε περίοδο κανονικότητας οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν πάνω από 93 εκατ. διεθνή ταξίδια, εκ των οποίων 63% είναι ταξίδια για διακοπές (στοιχεία 2019). Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί το 2019 ήταν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ιρλανδία αντιπροσωπεύοντας το 46% των ταξιδίων και το 43% των δαπανών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, με το 90% των τουριστών που την επισκέφθηκαν το 2019 να την επέλεξαν για διακοπές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τη συγκεκριμένη χρονιά σημείωσαν άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισ. ευρώ. Το 2020 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 749 εκατ. ευρώ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία.