CEO της Ryanair για εκτροπή του αεροσκάφους στο Μινσκ: «Αεροπειρατεία με κρατική χορηγία»
- 24/05/2021, 12:28
- SHARE
«Αυτή ήταν μια περίπτωση αεροπειρατείας με τη χορηγία του κράτους,» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, σχολιάζοντας στο RTE Radio τη χθεσινή αναγκαστική εκτροπή επιβατικού αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας, με προορισμό τη Λιθουανία, στο Μινσκ.
Η αεροπορική εταιρεία πρέπει να κάνει «λεπτομερή ενημέρωση σήμερα με τις αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» μετά το συμβάν, το οποίο έφερε επιβάτες και πλήρωμα υπό κράτηση, όπως είπε.
Φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών της Λευκορωσίας ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και την σύντροφό του, είπε ο CEO της Ryanair. «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB που κατέβηκαν επίσης από το αεροσκάφος», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μηνύματα που έστειλε σε συναδέλφους του την Κυριακή ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος είναι ο δημοσιογράφος-ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας, είπε ότι τον ακολουθούσε ένας άντρας που υποψιάστηκε ότι ήταν πράκτορας της KGB της Λευκορωσίας ενώ βρισκόταν στην αίθουσα αναχώρησης στην Αθήνα.
Ο άνδρας στάθηκε πίσω του στην ουρά για να επιβιβασθεί και προσπάθησε να τραβήξει μια φωτογραφία των εγγράφων του, είπε ο ακτιβιστής στους συναδέλφους του. Ο Προτάσεβιτς είπε ότι ο άντρας του έθεσε τότε μια «ηλίθια ερώτηση» στα ρωσικά και έφυγε.
Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Πράκτορες στο αεροσκάφος
Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών αποβιβάσθηκαν από το αεροσκάφος της Ryanair όταν εξαναγκάσθηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.
«Πέντε ή έξι άνθρωποι αποβιβάσθηκαν. Μόνο ο ένας συνελήφθη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών», είπε.
Συνεδριάζουν οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό» με την πτήση Αθήνα-Βίλνιους της Ryanair που οδηγήθηκε και εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στην Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο μίλησε με την σειρά του για «κρατική αεροπειρατεία» και «απαράδεκτο εξαναγκασμό» του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό, επικριτικός του καθεστώτος Λουκασένκο.
«Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό που συνέβη. Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
«Πιστεύω ότι σύντομα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα μιλήσει για την υπόθεση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκό μόνο ζήτημα, αλλά για θέμα της κοινότητας των αξιών που μοιραζόμαστε με πολλούς από τους συμμάχους και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε ο Λουίτζι ντι Μάιο.
Ψυχραιμία ζητά ο Λαβρόφ
Αποτίμηση με ψύχραιμη σκέψη, και όχι εν θερμώ, όσων συνέβησαν γύρω από την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ στο τέλος της κοινής συνέντευξής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
«Τασσόμαστε υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», είπε ο Ρώσος υπουργός, πολύ περισσότερο, όπως προσέθεσε, «που ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενεργήσει στο ζήτημα αυτό με διαφάνεια, την ετοιμότητα να ακολουθήσει όλους τους διεθνείς κανόνες και να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης σε περίπτωση, που χρειαστεί, την υποδοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως λογική» αυτήν την προσέγγιση και επανέλαβε τις ανακοινώσεις του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι έτοιμο «να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα υλικά, τα οποία θα επιβεβαιώσουν, όπως ειπώθηκε, το ότι οι αντίστοιχες αεροπορικές Αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Μάλιστα, όπως είχε κάνει νωρίτερα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ο Σ.Λαβρόφ ανέφερε “δύο περιστατικά” τα οποία υποστήριξε ότι είναι “αντίστοιχα”: «Το επεισόδιο του 2013, όταν με επιμονή των ΗΠΑ, η Αυστρία εξανάγκασε σε προσγείωση το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας χωρίς να ακολουθήσει κάποια συγγνώμη και το περιστατικό, για το οποίο δεν μιλούν τόσο συχνά, όταν το 2016, αεροσκάφος των Λευκορωσικών Αερογραμμών, προσγειώθηκε καταναγκαστικά στο Κίεβο, καθότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ενδιαφερόταν για έναν πολίτη της Αρμενίας, ο οποίος επέβαινε σε αυτό. Ο πολίτης αυτός “αφαιρέθηκε” από την πτήση και το αεροπλάνο συνέχισε την πτήση του, επίσης χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συγγνώμη» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στη «φίλη» του συλληφθέντος από τις λευκορωσικές Αρχές Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος και επίσης παρέμεινε ή κρατείται στο Μινσκ. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα της και η ρωσική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, ώστε, σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, «να παράσχει πληροφορίες για την πολίτη μας και να της επιτραπεί πρόσβαση των προξενικών μας Αρχών».
Μισέλ: Διεθνές σκάνδαλο
Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.
«Αυτό που συνέβη εχθές ήταν ένα διεθνές σκάνδαλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνοντας ότι ΕΕ εργάζεται για την επιβολή κυρώσεων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ζωές πολιτών τέθηκαν σε κίνδυνο και η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι χρειάζεται «μία σταθερή αντίδραση».
Τέλος, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και «τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης».