Στουρνάρας στο Reuters: Η ΕΚΤ να διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες, δεν τελειώσαμε με την πανδημία

Στουρνάρας στο Reuters: Η ΕΚΤ να διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες, δεν τελειώσαμε με την πανδημία
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλάει στο τέταρτο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Σάββατο 2 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις κάνουλες της ρευστότητας, καθώς η οικονομία της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να βυθίζεται λόγω της πανδημικής κρίσης, παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσουν εκ νέου τον ρυθμό των διενεργούμενων πράξεων ανοιχτής αγοράς, κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 10 Ιουνίου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει «εύθραυστη» και πως, δεδομένου ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και, συνακόλουθα, αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος.

«Αναμφίβολα, διαπιστώνεται πρόοδος σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο είναι ακόμη εν ισχύι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Συνεπώς, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο» υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να κυμαίνεται κάτω από τον στόχο του 2%, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρεί πως δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε σε ό,τι αφορά το πανδημικό πρόγραμμα (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκ. δολ.

«Δεν βλέπω τον λόγο να προχωρήσουμε σε αλλαγές, προς το παρόν» τονίζει.

Οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ (98 δισεκατομμύρια δολάρια) τον μήνα. Παράλληλα, και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε την κατάργηση των έκτακτων μέτρων. Ωστόσο, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θέλουν να μειωθούν.

Ο Klaas Knot, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) ύψους 20 δισεκατομμυρίων τον μήνα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Πληθωρισμός

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης απέρριψε επίσης τις συζητήσεις για ανάκαμψη του πληθωρισμού, που τροφοδοτήθηκε από τη νομισματική και δημοσιονομική απάντηση στην COVID-19.

«Δεν βρισκόμαστε σε (πληθωριστική) εποχή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό», είπε ο Στουρνάρας. «… Καθώς η οικονομία βγαίνει από την πανδημία, τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς υπάρχουν, αλλά αυτό αναμένεται να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου».

Οι αναλυτές βλέπουν την αύξηση των τιμών της ζώνης του ευρώ στο 1,7% ή χαμηλότερα έως το 2023. Η ΕΚΤ στοχεύει τον πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο Στουρνάρας είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αναθεωρήσει αυτόν τον στόχο σε 2%, συμπληρώνοντας πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ πρέπει να γίνουν πιο «πράσινες».