Γώγος: Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά – Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας

Γώγος: Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά – Να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος μιλά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πορείας του Κορονιού, στο υπουργείο Υγείας, Αθήνα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την ανοσία, τα εμβόλια και τις μάσκες μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι οι άνω των 65 πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών η συζήτηση έχει ξεκινήσει.

Όπως είπε ο καθηγητής το εμβόλιο της Pfizer που δοκιμάζεται για τα παιδιά παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ικανοποιητική ασφάλεια.

Για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία, πράγμα δύσκολο, μπορούμε να το δούμε αργότερα, αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.»

«Έχουμε έναν δύσκολο και μεταδοτικό ιό», τόνισε.

Τέταρτο κύμα

Σχετικά με την πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος, ο κ. Γώγος είπε ότι το θέμα του τέταρτου κύματος δεν χρειάζεται να μας απασχολεί ακόμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουμε καλούς αριθμούς στα κρούσματα και στις εισαγωγές, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η καμπύλη πέφτει πιο γρήγορα.

«Να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι για να  εμβολιαστούμε», είπε και συμπλήρωσε πως και αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να βρισκόμαστε σε κλειστές παρέες.

«Είναι μια ευαίσθητη περίοδος, από αυτή θα εξαρτηθεί ο χειμώνας.», τόνισε ο κ. Γώγος.

Τέλος, μιλώντας για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι κάποια στιγμή αν έχουμε σε μεγάλο ποσοστό ανοσία μπορεί να πετάξουμε τη μάσκα σε ασφαλείς χώρους. Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, ποτέ δεν θα έχουμε το 100% της ανοσίας και θα πρέπει να φοράμε μάσκα.

«Καλό είναι να μείνει ο πολιτισμός της μάσκας», ειδικά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία.