Τα startups των δέκα δισ. δολαρίων!
- 04/05/2014, 10:29
- SHARE
Γνωρίστε τους ιδρυτές των νεοφυών επιχειρήσεων των οποίων οι ιδέες αξίζουν πλέον δισεκατομμύρια.
Αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο χώρο των startups παγκοσμίως. Εταιρείες που ξεκίνησαν από χαμηλά και πλέον κοστίζουν δισ. δολάρια.
Το Fortune σας παρουσιάζει τους ιδρυτές των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ας τους δούμε
Airbnb
Αποτίμηση: 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Ρωτήστε τον CEO Μπράιαν Τσέσκι σχετικά με την Airbnb και θα σας πει απλώς: «είμαστε μια εταιρεία φιλοξενίας». Πράγματι, στα έξι χρόνια της λειτουργίας της, η Airbnb έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της «οικονομίας του διαμοιρασμού». Πρόκειται για μια αγορά όπου ο καθένας μπορεί να μοιραστεί οτιδήποτε, από ένα αυτοκίνητο έως ένα δωμάτιο. Πλέον, η startup έχει παρουσία σε 34.000 πόλεις σε 192 χώρες, και είναι μια από τις startup με τη μεγαλύτερη κατ’ αποτίμηση αξία σήμερα.
Xiaomi
Αποτίμηση: 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λι Γιουν, ίδρυσε αυτή τη startup στο χώρο των consumer electronics για να στοχεύσει στη μέση-προς-χαμηλή αγορά, με προϊόντα όπως το Mi3. Πρόκειται για ένα smartphone που κοστίζει λιγότερο από το μισό της τιμής του iPhone 5c. Τώρα, ο Λι δίνει έμφαση στην παγκόσμια επέκταση της εταιρείας, με σχέδια επέκτασης σε 10 χώρες φέτος, και στόχο τον πενταπλασιασμό των πωλήσεων σε 100 εκατομμύρια τηλέφωνα του χρόνου.
Dropbox
Αποτίμηση: 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο απόφοιτος του MIT Ντριου Χιούστον ίδρυσε την Dropbox με τον Άρας Φερντόσι το 2007, όταν κουράστηκε να μεταφέρει αρχεία μέσω εξωτερικών δίσκων USB. Εφτά χρόνια μετά, η Dropbox είναι κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη εταιρεία αποθήκευσης αρχείων. Πέρυσι, η εταιρεία εξαγόρασε την εφαρμογή διαχείρισης email μέσω κινητού Mailbox ενώ φέτος παρουσίασε την εφαρμογή Camera, που επιτρέπει στους 275εκατομμύρια χρήστες του Dropbox να μοιράζονται και να βλέπουν φωτογραφίες.
Palantir
Αποτίμηση: 9 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Άλεξ Καρπ και Πίτερ Θίελ, που γνωρίζονται από τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ, έστησαν την Palantir το 2004, αφότου ο Θίελ συνέλαβε την ιδέα ανάπτυξης αντι-τρομοκρατικού λογισμικού. Η Palantir βοηθά κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δεδομένων και να εξάγουν συνεκτικά συμπεράσματα. Το λογισμικό έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε υπηρεσίες όπως η CIA και το FBI για τη μελέτη των τάσεων που διαφαίνονται από δεδομένα σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις.
Jingdong
Αποτίμηση: 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Όταν ο θανατηφόρος ιός SARS σκόρπισε τον όλεθρο στον κινέζικο πληθυσμό το 2002, o Κιαντόνγκ «Ρίτσαρντ» Λιου είδε τα κέρδη του από τη μικρή του επιχείρηση διανομής ηλεκτρονικών να βυθίζονται, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δίσταζαν να βγουν έξω. Ευτυχώς, ένας από τους διευθυντές του Λιου συνέλαβε την ιδέα να πουλήσει η εταιρεία ένα μέρος του στοκ της διαδικτυακά. «Μόλις που ήξερα τι ήταν το Ίντερνετ τότε», παραδέχτηκε ο Λιου στο Fortune το 2011. «Αλήθεια, δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ». Όταν όμως η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε διαδικτυακές πωλήσεις μόλις τρία χρόνια μετά, ο Λιου αποφάσισε να εστιάσει αποκλειστικά στο διαδίκτυο.
Zalando AG
Απότίμηση: 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι συμφοιτητές Ρόμπερτ Γκεντζ και Ντέιβιντ Σνάιντερ ξεκίνησαν την startup με έδρα το Βερολίνο μετά την αποτυχία της αρχικής τους ιδέας – ένα κοινωνικό δίκτυο για κολέγια στο Μεξικό, την Αργεντινή και τη Χιλή. Αρχικά, πουλούσαν μόνο παπούτσια, αλλά σταδιακά επεκτάθηκαν και στο χώρο των ρούχων και των αξεσουάρ. Η εταιρεία αναμένεται να μπει σε τροχιά κερδοφορίας του χρόνου.
SpaceX
Αποτίμηση: 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Το 2002, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, ξεκίνησε την ιδιωτική εταιρεία διαστημικών μεταφορών SpaceX για να υλοποιήσει το όνειρό του για αποικισμό μακρινών πλανητών, όμως ο Άρης. Για να φτάσει εκεί, όμως, απαιτούνται πολλά μικρά βήματα για τον Μασκ και τους πάνω από 3.000 εργαζόμενούς του. Έτσι, το 2002 η SpaceX ανάπτυξε ένα νέο κύμα υπερσύγχρονων ρουκετών που μπορούν να μεταφέρουν φορτία στο διάστημα με χαμηλό κόστος. Το 2010, η SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά, ενώ το 2012 ένα από τα μη επανδρωμένα οχήματά της συνδέθηκε με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Cloudera
Αποτίμηση: 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Το 2009, τρεις μηχανικοί από τη Google, τη Facebook και τη Yahoo (οι Κριστόφ Μπισίλια, Τζεφ Χαμμερμπάχερ και Αμρ Αγουαντάλα) συνεργάστηκαν με το διευθυντικό στέλεχος της Oracle, Μάικ Όλσον, για να στήσουν την Cloudera, μια startup που πουλά λογισμικό υποστήριξη και υπηρεσίες που βοηθούν εταιρείες να διαχειριστούν μεγάλα δεδομένα. Το «κουαρτέτο» υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της Cloudera μπορεί να φανεί χρήσιμο σε επιχειρήσεις κάθε τύπου, από το πεδίο της βιοτεχνολογίας μέχρι εκείνο των λιανικών πωλήσεων.
Spotify
Αποτίμηση: 4 δισεκατομμύρια δολάρια
Γιατί να πληρώσεις για μουσική όταν μπορείς να την ακούσεις δωρεάν. Αυτό ήταν το σκεπτικό της Spotify, όταν ξεκίνησε με πρωτοβουλία του σουηδού επιχειρηματία Ντάνιελ Εκ το 2008. Η εταιρεία παρέχει δύο είδη υπηρεσιών: μια δωρεάν εκδοχή με διαφημίσεις όπου οι ακροατές μπορούν να ακούσουν 20 εκατομμύρια κομμάτια, και μια εκδοχή επί πληρωμή χωρίς διαφημίσεις. «Η αίσθηση που θέλαμε να δημιουργήσουμε ήταν ότι μπορεί κάποιος να έχει διαθέσιμη στα δάχτυλά του όλη τη μουσική του κόσμου» δήλωσε ο Εκ το 2011.
Αποτίμηση: 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Οι Μπεν Σίλμπερμαν, Έβαν Σαρπ και Πωλ Σκιάρα ξεκίνησαν την Pinterest πριν από τέσσερα χρόνια, με άξονα την ιδέα δημιουργίας εικονικών συλλογών περιεχομένου σαν ένα μέσο αυτό-έκφρασης. Η αισθητική του Pinterest είναι τόσο λιτή και εκλεπτυσμένη, που έχει αντιγραφεί από άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές. Εντωμεταξύ, το προϊόν αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς υπάρχουν πλέον 750 pinboards με πάνω από 30 εκατομμύρια εικόνες, μια αύξηση 50% κατά τους τελευταίους έξι μήνες.