Βρετανικό «χαστούκι» σε Ελλάδα και Πορτογαλία- Εκτός «πράσινης» λίστας και οι δύο χώρες
- 04/06/2021, 08:48
- SHARE
Απογοητευμένοι είναι οι Βρετανοί μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με την ταξιδιωτική λίστα και τις χώρες οι οποίες θεωρούνται «πορτοκαλί» ή «πράσινες».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την χώρα για τις πρώτες διακοπές του καλοκαιριού πηγαίνοντας σε αυτήν λόγω του ότι στην προηγούμενη αξιολόγηση ήταν «πράσινη». Τώρα, όμως, μετά τις τελευταίες αποφάσεις αυτή έγινε «πορτοκαλί» με αποτέλεσμα όσοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους να υποχρεώνονται σε καραντίνα.
Χθες η Βρετανία μετέταξε την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί» λίστα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και του κινδύνου που συνιστά η παραλλαγή του νέου κορονοϊού η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης συνιστά τεράστιο πλήγμα για τον τουριστικό τομέα της Πορτογαλίας, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.
Χθες στην Πορτογαλία ανακοινώθηκαν 769 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφηκε η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τις αρχές Απριλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων βρίσκεται στα 851.031.
«Δεν είναι καλή είδηση για τις επιχειρήσεις, όμως σταδιακά θα ανακάμψουμε. Ή τουλάχιστον, το ελπίζω επειδή η οικονομία μας πέφτει», είπε η διευθύντρια εστιατορίου Άνα Πάουλα Γκόμες.
Ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων στην περιοχή του Αλγκάρβε, Ελιντερίκο Βιέγκας, είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας θα πλήξει τον τομέα «σαν ψυχρολουσία».
Την ίδια ώρα και η Ελλάδα παραμένει και αυτή «πορτοκαλί» και δεν εντάσσεται στις «πράσινες» χώρες, παρά τις όποιες ελπίδες είχαν καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η απόφαση της Αγγλίας να μην εντάξει ούτε την Ελλάδα ούτε καν κάποια νησιά στην «πράσινη λίστα» δημιουργεί ανησυχία καθώς η χώρα μας δεν μπορεί να προσβλέπει στους Βρετανούς τουρίστες τον Ιούνιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η TUI UK ακύρωσε όλα τα πακέτα της σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο μέχρι τις 13 Ιουνίου, εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων.
«Χαστούκι» μας έδωσε πρόσφατα και η Ολλανδία, αφού από κίτρινο χαρακτήρισε πορτοκαλί το Νότιο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η ολλανδική διαβάθμιση είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.
Το σχέδιο για τεστ στους τουρίστες- Το μοντέλο της Σιγκαπούρης
Οι «δικλείδες ασφαλείας» για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σημαντικός αριθμός τουριστών που θα καταφτάσουν στα ελληνικά νησιά δεν θα είναι εμβολιασμένοι και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR για να μπουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται να εμφανίσουν στα αεροδρόμια αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στα νησιά μας τέτοιες υποδομές σε εργαστήρια δεν υπάρχουν.
Όσα παρουσιάζονται στο εν λόγω ρεπορτάζ είναι εξαιρετικά προβληματικά και αναδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού και τις αστοχίες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά γενικότερα στη διαχείριση του κοροναϊού στη χώρα μας – την ώρα που το τέταρτο κύμα καραδοκεί, οι εμβολιασμοί καθυστερούν και η πίτα του τουρισμού μικραίνει.
Οι μεγάλοι ξένοι τουριστικοί πράκτορες εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς, οι περισσότεροι (;) τουρίστες που θα έρθουν θα είναι ανεμβολίαστοι και άρα θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, και φυσικά τα νησιά μας δεν έχουν τις υποδομές ούτε για τεστ ούτε για να νοσηλεύσουν σοβαρά περιστατικά Covid-19.
Για το θέμα με τα μοριακά τεστ, αναφέρεται πως η κυβέρνηση εξετάζει ως πιθανότερο σενάριο να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα. Στη συνέχεια, τα τεστ θα στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, θα γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Μοντέλο Σιγκαπούρης με τεστ αναπνοής
Την ίδια ώρα, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί και τον έλεγχο στα χερσαία σύνορα, Εύζωνος και Προμαχώνα καθώς η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα εισέρχονται τουρίστες θετικοί στον κορωνοϊό.
Υπάρχει φόβος ότι αρκετοί επιτήδειοι θα χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή «μαϊμού» τεστ.
Για τον λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της Σιγκαπούρης. Πρόκειται για ένα τεστ αναπνοής που γίνεται όπως το αλκοτέστ και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό με ποσοστό επιτυχίας 90%.