Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο «σκληρές» απέναντι στη Ρωσία
- 04/05/2014, 20:12
- SHARE
H επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Δύση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα είναι αυτό.
του Τζέρεμι Σαπίρο
Με εξαιρετική προβλεψιμότητα, η αντίδραση των ΗΠΑ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γίνει θέμα διαμάχης στην Ουάσιγκτον. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Ομπάμα προχώρησε σε τρίτο γύρο επιβολής κυρώσεων με σκοπό την τιμωρία της Ρωσίας και την αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Οι επιπτώσεις στη Μόσχα παραμένουν ασαφείς, αλλά Δημοκρατικοί Γερουσιαστές απάντησαν γρήγορα στην ερώτηση γιατί οι ΗΠΑ δεν τηρούν πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, παρότι οι κυρώσεις στοχεύουν άλλα επτά άτομα και 17 οντότητες των οποίων διατάχθηκε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ.
«Χωρίς να είναι υπερβολικά κομματικό,» είπε ο Γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ «Είμαι βαθιά απογοητευμένος με τη χλιαρή απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα.»
Οι τελευταίες κυρώσεις στρέφονται στους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν που είναι οι επικεφαλής των δύο βασικών πυλώνων της ρωσικής οικονομίας: τον Ίγκορ Σέτσιν, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft, κορυφαίας εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, και τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, γενικό διευθυντή της Rostec, ενός μεγάλου βιομηχανικού ομίλου που δραστηριοποιείται σε όπλα, αυτοκίνητα, και εξόρυξη μετάλλων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι περιγράφουν τις κυρώσεις ως αργό σφίξιμο της θηλιάς γύρω από τη ρωσική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου. Πιστεύουν ότι διεξάγουν μια κλιμακωτή επίθεση εναντίον του εσωτερικού κύκλου του Πούτιν, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση αν η Ρωσία αποφασίσει να υποχωρήσει, διατηρώντας όμως παράλληλα ορισμένα εφεδρικά οικονομικά όπλα αν η Ρωσία κλιμακώσει την ένταση, μετακινώντας στρατιωτικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα. Η βαθμονόμηση αυτή διασφαλίζει επίσης ότι οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές προσπάθειες παραμένουν στενά συντονισμένες, πράγμα απαραίτητο, για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Τα τελευταία χρόνια, οι κυρώσεις έχουν γίνει το βασικό όπλο της Αμερικής. Έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον δεκάδων χωρών, όπως στη Βιρμανία, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και στο Ιράν. Στην περίπτωση του Ιράν ιδίως, οι κυρώσεις έχουν θεωρηθεί πολύ αποτελεσματικές, αφού σχεδόν παρέλυσαν την ιρανική οικονομία και ανάγκασαν το Ιράν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, με σχετικά μικρό κόστος για την παγκόσμια οικονομία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπορεί να πιστεύουν ότι αν οι ευρύτερες κυρώσεις λειτούργησαν στο Ιράν, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και με τη Ρωσία. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατανοούν ότι το παράδειγμα του Ιράν μας λέει πολύ λίγα πράγματα για τη Ρωσία.
Αλλά το ζήτημα δεν είναι το αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Ρωσία – είναι οι πιθανές επιπτώσεις τους σε όλους τους άλλους. Η ρωσική οικονομία των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μεγαλύτερη από το συνδυαστικό μέγεθος όλων των άλλων οικονομιών κατά των οποίων οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις. Η ρωσική οικονομία και ιδιαίτερα οι μεγάλες τράπεζές της, είναι βαθιά συνυφασμένη με την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ρωσικές εμπορικές οντότητες έχουν πλοκάμια παντού, από το χώρο της μουσικής στη Φινλανδία μέχρι αθλητικές ομάδες στην Αγγλία και επενδυτικά κεφάλαια στην Ελβετία, πολλά από τα οποία είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν εκ των προτέρων.
Για το λόγο αυτό, δεν είναι απλά ότι οι ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος για τη Δύση, αλλά ότι κανείς δεν ξέρει τί κόστος θα έχουν. Και το μικρό βρώμικο μυστικό των κυρώσεων είναι ότι από τη στιγμή που έχουν επιβληθεί, είναι πολύ δύσκολο να αναιρεθούν, καθώς οι παράγοντες της αγοράς θα είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν εκ νέου στη ρωσική οικονομία υπό το φόβο της νομικής ευθύνης.
Έτσι, οι ευρύτερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα είναι ένα βήμα προς το άγνωστο, όπως η χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brother το 2008. Ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο βήμα μπορεί να είναι αναγκαίο για την υπεράσπιση της παγκόσμιας τάξης ενάντια στη ρωσική ανομία, αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Διαβάστε περισσότερα:
Οι φιλορώσοι πέρασαν στην αντεπίθεση στην Οδησσό
Πολλαπλασιάζονται οι συγκρούσεις στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας