Ξαφνική «αποχώρηση» στελεχών της Deutsche Bank- Ο λόγος

Ξαφνική «αποχώρηση» στελεχών της Deutsche Bank- Ο λόγος
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αποχώρηση δυο βετεράνων συνδέεται με τις έρευνες για το Project Teal και το ενδεχόμενο προσωπικό της Deutsche Bank εν γνώσει του να πούλησε ακατάλληλα προϊόντα σε πελάτες.

Η ξαφνική αποχώρηση δυο βετεράνων ανώτατων στελεχών της Deutsche Bank συνδέεται με μια συνεχιζόμενη έρευνα για υπόθεση φερόμενης λανθασμένης πώλησης παραγώγων ξένου συναλλάγματος σε εταιρικούς πελάτες στην Ισπανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ενημέρωσε την Τρίτη το προσωπικό της πως η Louise Kitchen, επικεφαλής του τμήματος εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, και ο Jonathan Tinker, συν-επικεφαλής παγκόσμιου ξένου συναλλάγματος, παραιτούνται και αποχωρούν από την τράπεζα.

Η αποχώρησή τους γνωστοποιήθηκε με εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό και η τράπεζα δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις για τις αποχωρήσεις.

Πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες δήλωσαν στους FT πως η παραίτηση των Kitchen και Tinker, που και οι δυο εργάζονταν στην Deutsche Bank για περισσότερο από 15 χρόνια, συνδέονται με το Project Teal –μια εσωτερική έρευνα για φερόμενη λανθασμένη πώληση παραγώγων ξένου συναλλάγματος που οδήγησε ορισμένες μικρές εταιρείες στην Ισπανία σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εν συνεχεία σε μια σειρά εξωδικαστικών διακανονισμών.

Η έρευνα για το Project Teal ξεκίνησε μετά από αγωγές πελατών και βρέθηκε πως η Deutsche Bank είχε λανθασμένα κατηγοριοποιήσει εταιρείες-πελάτες υπό τους κανόνες Mifid, που απαιτούν από τις τράπεζες να διαχωρίζουν τους πελάτες αναλόγως χρηματοοικονομικού επιπέδου, όπως «λιανικός επενδυτής», «επαγγελματίας επενδυτής» ή «εταίρος» -δηλαδή άλλη τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η Deutsche Bank θεωρεί πως κάποιοι από το προσωπικό της εν γνώσει τους πούλησαν ακατάλληλα προϊόντα σε πελάτες που μπορεί να μην ήταν σε θέση να καταλάβουν και να επωμιστούν τον κίνδυνο που αναλάμβαναν με τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την έρευνα. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά φαίνεται πως ήταν ένα ευρύτερο μοτίβο ανάρμοστης συμπεριφοράς για αρκετά χρόνια.