«Ελλάδα 2.0»: Αυτό είναι το πλάνο που φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα από την εποχή της πανδημίας
- 17/06/2021, 13:59
- SHARE
Τα βασικά σημεία των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία υποδέχθηκε, ξενάγησε και προσφώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.
Αναλυτικά το πλαίσιο των παρουσιάσεων και τα βασικά σημεία τους:
Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη
Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις της βίβλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως καταλύτης της στρατηγικής μας για το ψηφιακό άλμα, καθώς μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του. Το τμήμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνει ένα πλήρες πλέγμα τέτοιων έργων. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις, θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον».
Η πρώτη κατηγορία, σημείωσε ο υπουργός, «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων – να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Η δεύτερη κατηγορία είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους – ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε».
Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων στηρίζεται στη διαλειτουργικότητα ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και την λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.
Η δράση των Αναδασώσεων παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η Εμβληματική Επένδυση για την Πάρνηθα, δύο «πράσινους» πυλώνες του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από το βουνό της Πάρνηθας.
Τα δύο έργα αποβλέπουν στην αποκατάσταση δασών, την τόνωση δασικών οικοσυστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ πέραν του μεγάλου περιβαλλοντικού οφέλους θα συμβάλουν στην αντιπυρική προστασία, θα αναβαθμίσουν τη ζωή στις πόλεις και θα έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ως ασπίδα στην κλιματική κρίση και ως όχημα για την πράσινη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Αμυράς.
«Δίνουμε ανάσα στην Ελλάδα. Φυτεύουμε 30 εκατομμύρια δέντρα από ελληνικούς σπόρους υλοποιώντας το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. ευρώ και ξεκινά εντός του φθινοπώρου. Με επιπλέον 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θωρακίζουμε με αντιπυρικά έργα την Πάρνηθα. Αναβαθμίζουμε περιβαλλοντικά όλη την περιοχή συνδέοντας το βουνό με το υπό ανάπλαση πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών», προσέθεσε.
Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, που συνδέθηκαν από τη Γαλλική Σκάλα Λαυρίου, παρουσίασαν το σχέδιο για την υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων.
Το έργο προβλέπει την «ένωση» της Σερίφου, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σαντορίνης με το Λαύριο και τη Νάξο, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το νοτιότερο άκρο του κυκλαδίτικου δικτύου. Θα υλοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης καλωδίων συνολικού μήκους 390 χιλιομέτρων και της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών, έναν σε κάθε νησί που θα ενταχθεί στο κυρίως δίκτυο.
«Μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, στις αρχές του 2022, θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με δέκα κυκλαδίτικα νησιά μας» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου, έως το τέλος του 2024, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση όλων των συμβατικών πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες εκλύουν στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 175.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Πέρα από τη σημαντική μείωση που θα επιτευχθεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, η οποία υπολογίζεται στους 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2025, αυτή η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών μας, αλλά και στη μείωση του κόστους για τους συμπολίτες μας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως συνδέθηκε, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, από τη βιβλιοθήκη των 26ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών. Ανέφερε συνοπτικά το τρίπτυχο της επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα της εκπαίδευσης της χώρας, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», που αποτελείται από: 1. τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, 2. την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, 3. τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα Πανεπιστήμια.
Η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και την παροχή εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες και, μέσω του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», σε νέους 4-24 ετών, καθώς και στην περαιτέρω καλλιέργεια δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω νέων προγραμμάτων σπουδών και επιμορφώσεων αντιστοίχως, με όρους προσβασιμότητας για όλους και συμπερίληψης.
«Τους τελευταίους 15 μήνες, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον οποίο ενισχύουμε περαιτέρω με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να επιτύχουμε μια ολιστική ψηφιακή αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με όρους συμπερίληψης, για τα παιδιά μας αλλά και για τις μελλοντικές γενεές», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως.
Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού παρουσιάστηκε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη
Σε απευθείας σύνδεση με ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στον Πειραιά, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη ο κ. Γιάννη Μαστρονικόλα και παρουσίασε το σχέδιο για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μέσω του επανασχεδιασμού και της συνολικής μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η χώρα μας.
Βασικά στοιχεία του σχεδίου θα είναι η ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και την ανάπτυξη δράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης υποστήριξης των ανθρώπων που αναζητούν εργασία και της επένδυσης σε προγράμματα ιδιωτικής απασχόλησης για άνεργους εργαζόμενους με κίνητρα πρόσληψης. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης των δεξιοτήτων και στην αποδοτικότητα του συστήματος της διά βίου μάθησης.
Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη
Από ένα πρότυπο οινοποιείο στο Αμύνταιο παρουσιάστηκε η στρατηγική της Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός ακόμα πιο ποιοτικού και πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος, μέσω της αναβάθμισης υποδομών, της καλύτερης προβολής της χώρας και της καλλιέργειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
«Επιλέξαμε το ακριτικό Αμύνταιο Φλώρινας προκειμένου να παρουσιάσουμε το πλάνο του υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου “Ελλάδα 2.0″» σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού.
«Βρισκόμαστε στο “Κτήμα ‘Αλφα”, ένα πρότυπο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1997 στο Αμύνταιο, εδώ, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του αγροτουρισμού αποτελεί μέρος του Πράσινου Πυλώνα του προγράμματός μας για την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Σε αυτόν εντάσσονται έργα Πράσινης Ανάπτυξης, ψηφιοποίησης και οργάνωσης των προορισμών μέσω των Destination Management Organizations (DMOs), καθώς και η ανάδειξη νέων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, οργανικά ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.
«Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο “Γαλάζιος”, ο οποίος αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε εγκαταστάσεις όπως λιμένες και μαρίνες, τη διαμόρφωση προσβάσιμων παραλιών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τα καταδυτικά πάρκα. Όλες μας οι δράσεις, κατατείνουν: α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους, β) στην ανάδειξη νέων προορισμών και, κυρίως γ) στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού.
Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη προορισμών που θα προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε περιοχές, υπηρεσίες και αγαθά που βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας.
Δήλωση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρου Σκυλακάκη
«Το “Ελλάδα 2.0”, το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προετοιμάστηκε έγκαιρα, κατατέθηκε 2ο μεταξύ των 27 χωρών και η Ελλάδα είναι στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης,
«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο», προσέθεσε.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δύσκολος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί για τρεις λόγους: Γιατί δημιουργούμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης που θα καταγράφει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και on-line τις διαδικασίες και τα εμπόδια για να προλαβαίνουμε έγκαιρα τις τυχόν καθυστερήσεις. Γιατί το σχέδιο μας είναι πλούσιο σε μεταρρυθμίσεις (θα υλοποιήσουμε 68), που αφορούν προπαντός την ψηφιοποίηση του κράτους και θα διευκολύνουν οι ίδιες, υλοποιούμενες, την εκτέλεση του σχεδίου. Τρίτον γιατί δημιουργήσαμε μια μικρή, ποιοτική και ευέλικτη υπηρεσία για τον συντονισμό της υλοποίησης, μόλις 40 στελέχη. Στόχος να έχουμε ένα σύστημα με τον μέγιστο έλεγχο και τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.