SUP Free Hackathon: Συμμαχία καινοτομίας και λύσεων για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης
- 19/06/2021, 09:22
- SHARE
Ο δρόμος προς έναν πλανήτη βιώσιμο, μέσα από πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, είναι μακρύς και απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες. Όροι όπως «κυκλική οικονομία», «πράσινη ανάπτυξη», «αειφορία» μπαίνουν ξανά στο τραπέζι, αυτή τη φορά πιο επιτακτικά από ποτέ. Στην πορεία προς την πράσινη ανάκαμψη της χώρας, το 38% των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αφιερώνεται σε αυτόν τον κεντρικό πυλώνα. Η μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, η μείωση των απορριμμάτων, η Παιδεία και η προτίμηση σε προϊόντα μικρού ή μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής, ενώ καθοριστικό ρόλο καλείται να παίξει η καινοτομία και η χρήση της τεχνολογίας που «γεννάει» νέες βιώσιμες λύσεις.
Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι και το τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης από τον ερχόμενο Ιούλιο. Συγκεκριμένα από τις 3 Ιουλίου με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ καταργούνται δέκα κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες από φελιζόλ, κυπελάκια ποτών από φελιζόλ κ.α. με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.
Μαραθώνιος καινοτομίας για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης
Στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», η Lidl Ηellas και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ένωσαν δυνάμεις και ολοκλήρωσαν το Σάββατο 12 Ιουνίου την πρωτοβουλία SUP Free Hackathon, με τον μεγάλο τελικό να πραγματοποιείται στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το πρώτο ελληνικό resort με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα ως Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης και η εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy, που διοργάνωσε τη δράση ανοιχτής καινοτομίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπλήρωσαν το «πάζλ» που ανέδειξε πέντε ομάδες μέσα από ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Κοινό σημείο των παραπάνω οργανισμών είναι οι δράσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Η Lidl Ελλάς είναι η πρώτη επιχείρηση οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα που απέσυρε οριστικά από τα καταστήματά της στις 01.01.2020 τα πλαστικά μίας χρήσης όπως καλαμάκια, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και μπατονέτες. Ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων, έχει ήδη δεσμευτεί έως το 2025 στη μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 20% και στη μέγιστη δυνατή ανακυκλωσιμότητα για το 100% των συσκευασιών των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ αφαιρεί το μαύρο πλαστικό – που ανακυκλώνεται δύσκολα – από όλες τις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, μέχρι το τέλος του 2021. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής της εταιρείας για το πλαστικό, η οποία ξεκίνησε το 2018 από τον Όμιλο Schwarz, με στόχο «Λιγότερο πλαστικό – Κλειστοί Κύκλοι πρώτων υλών».
«Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που σήμερα φτάνουμε στο τέλος ενός δημιουργικού ταξιδιού που ανοίγει νέους δρόμους. Με πρωτότυπες εφαρμογές που μπορούν να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις. Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, κυρίως, όμως, τους νέους επιστήμονες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, αναφερόμενη στο SUP Free Hackathon.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα συντονίζει τις δράσεις ενημέρωσης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, δίνει συμβουλές και αναδεικνύει καλές πρακτικές για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης. Ο «Τυφώνας», το υπερσύγχρονο πλοίο του Ιδρύματος, μόνο το 2020 καθάρισε περισσότερες από 700 μακρινές και απρόσιτες παραλίες και συνέλεξε πάνω από 70.000 κιλά απορρίμματα, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που τον αναδεικνύει σε καταλύτη της προστασίας των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση.
Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στον τελικό του διαγωνισμού τόνισε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα πλαστικά μίας χρήσης και η εθνική μας νομοθεσία κάνουν σαφή την ανάγκη να αλλάξουμε τις καθημερινές συμπεριφορές και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Στην αρχή ενός μεγάλου κύματος αλλαγής, χρειαζόμαστε ιδέες που θα μας παροτρύνουν και θα μας κατευθύνουν σε αυτήν τη μετάβαση. Οι ιδέες που ξεχώρισαν στο #SupFreeHackathon μάς δείχνουν έμπρακτες λύσεις για την επόμενη ημέρα».
Από την πλευρά του το Sani Resort, μια από τις πλέον εμβληματικές τουριστικές μονάδες της χώρας μας, έχει ως «σημαία» του την κυκλική οικονομία. Από το 2019, σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας του ομίλου, όλη η ηλεκτρική ενέργεια του Sani Resort προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10,931 τόνους. Μέσα από το πρόγραμμα Sani Green, το Sani Resort εφαρμόζει δράσεις σε τομείς όπως η κλιματική κρίση, η ρύπανση από πλαστικό, η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η διαχείριση ενέργειας, όπως και πρωτοβουλίες προστασίας και ανάδειξης της τοπικής βιοποικολότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι 2.000.000 κιλά απορριμμάτων έχουν ανακυκλωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις, ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης που περιλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Sani Resort, δήλωσε σχετικά: «Ήταν μεγάλη μας χαρά να έχουμε κοντά μας τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για έναν κόσμο διαφορετικό, έναν πλανήτη βιώσιμο, μέσα από πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και ηθικές επιλογές. Το τριήμερο του SUP Free hackathon, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Crowdpolicy, ήταν μια όμορφη γιορτή, κατά την οποία εντυπωσιαστήκαμε για ακόμη μια φορά από τα λαμπρά εφευρετικά μυαλά του τόπου μας. Παράλληλα, πιστέψαμε όλοι πως το όνειρο της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», στην οποία εντάχθηκε η δράση, είναι κοντά – αρκεί να δουλέψουμε αποφασιστικά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τώρα και στο μέλλον».
Ο διαγωνισμός και οι νικητές
Ο μαραθώνιος καινοτομίας Single Use Plastic Free hackathon πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020 και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 34 ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα. Πέρα από την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων κατάφερε κάτι εξίσου σημαντικό. Να κινητοποιήσει νέους ανθρώπους προς όφελος ενός σημαντικού ζητήματος και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας σεβασμού προς το περιβάλλον.
Πέντε ομάδες νέων, δημιουργικών ανθρώπων, κατάφεραν να διακριθούν στον διαγωνισμό καινοτομίας τον περασμένο Δεκέμβρη, με στόχο την ανεύρεση λύσεων για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.
Στον μεγάλο τελικό, δύο ήταν οι ιδέες που ξεχώρισαν και έκλεψαν τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκομένων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτου Σιμόπουλου και του βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γιώργου Βαγιωνά.
Νικήτρια ομάδα, αποσπώντας το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, αναδείχθηκε η «Eco Cup» (αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη) με ένα mobile app, που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.
Επιπλέον, ο 17χρονος «MS» Αλέξανδρος Πέτκος απέσπασε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της υπηρεσίας αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.
Δείτε περισσότερα για τους νικητές στο παρακάτω βίντεο:
Η ομάδα της Eco Cup μιλώντας στο Fortune Greece ανάφερε σχετικά με την εμπειρία της: «Νιώθουμε μεγάλη χαρά για αυτά που καταφέραμε σαν ομάδα, τόσο για τη διάκριση όσο και την εξέλιξη μας ατομικά και ομαδικά. Μέσα από το εξάμηνο πρόγραμμα εξοπλιστήκαμε καλύτερα, ώστε να αντιμετωπίσουμε με το τρόπο μας το πρόβλημα των πλαστικών μιας χρήσης, τόσο σε ζητήματα αγοράς, όσο και σε ζητήματα τεχνολογικού αλλά και περιβαλλοντικού υποβάθρου/χαρακτήρα. Το βραβείο είναι κάτι που σίγουρα το επιθυμούσαμε, αλλά τώρα στο τέλος του ταξιδιού, θεωρούμε ότι είναι εξίσου πολύτιμο με την εμπειρία που είχαμε τη τύχη να βιώσουμε».
«Είναι πολύ σπουδαίο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορέσαμε να επωφεληθούμε και να δουλέψουμε τόσο αποδοτικά, και αυτό οφείλεται στην άψογη διοργάνωση και υποστήριξη που είχαμε από την Lidl Ελλάς, το ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη και φυσικά την Crowdpolicy. Ακόμα χάρη και στους Lead Mentors Δημήτρη Πανόπουλο, Μαρία Χατζηαντωνίου και Μάριο Μπαλή νιώσαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον και είχαμε βοήθεια σε ότι χρειαζόμασταν. Ακόμα με την συμβουλευτική του Κώστα Καλογεράκη και της Βίκυ Φωτεινού μάθαμε να κινούμαστε ευέλικτα και αποδοτικά, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για όσα έκαναν για εμάς. Αυτούς τους έξι μήνες γίναμε καλύτεροι, γνωρίσαμε νέους φίλους και συνεργάτες και είδαμε από κοντά πως λειτουργούν και εξελίσσονται οι πετυχημένες επιχειρήσεις, που αποτελεί σπουδαίο μάθημα. Σκοπεύουμε να κινηθούμε και εμείς σε αυτή τη κατεύθυνση, να αποτελέσουμε δηλαδή μια νεοφυή επιχείρηση που φέρνει την αλλαγή, καθώς πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να είναι μέρος της λύσης» συμπληρώνει ο Θανάσης Κουκούλης.
Οι δράσεις του τελικού
Ο μεγάλος τελικός πλαισιώθηκε από ένα τριήμερο δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες στόxo είχαν να αναδείξουν τις αρχές της αειφορίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τίτλο «Sea Vision», στο Zero Carbon Corner στη μαρίνα του Sani Resort, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές στιγμές από το περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία βιωματική περιήγηση στα προγράμματα αειφορίας Sani Green (περιήγηση στους Υγροβιότοπους, όπου φιλοξενούνται περίπου 235 είδη πουλιών, τα μισά σχεδόν από όσα είδη υπάρχουν στην Ελλάδα, επίσκεψη στο Adventure Park και Βear Grylls Survival Academy και σε πολλά άλλα) που προσφέρει το Sani Resort – βραβευμένο ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020 – τα οποία αποδεικνύουν την προσήλωσή του στην αειφόρο ανάπτυξη, στον τουρισμό και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις.
Το πρόγραμμα έριξε αυλαία την Κυριακή 13 Ιουνίου με τον παράκτιο καθαρισμό στην παραλία Νέας Φώκαιας, στο πλαίσιο του Plastic Free Chalkidiki, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Την οπτικοακουστική κάλυψη του τριημέρου, καθώς και την τεκμηρίωση του SUP Free hackathon στο σύνολό του, ανέλαβε ο γνωστός κινηματογραφιστής Σωτήρης Δανέζης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας και πρωτόκολλα Covid-19.
*Photo credits: Δ. Τοσίδης (for danezis.stories)