Πριν το 2016 ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
- 06/05/2014, 15:20
- SHARE
Συμφωνία δέκα κρατών της Ε.Ε. για το μέτρο που αρχικά θα αφορά τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα - Διαφωνεί η Μεγ. Βρετανία.
Το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ο οποίος θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα. Αυτό προκύπτει από την κοινή δήλωση που εξέδωσαν δέκα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό .
Οι εν λόγω δέκα χώρες μέλη της ΕΕ -μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης- είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ένωσης. «Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ομολόγους του της ΕΕ στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o προεδρεύων υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες. Με την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας ολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. «Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο», δήλωσε ακόμη ο Ισπανός υπουργός. «Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται».
Η προεργασία για την επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στις 11 χώρες ξεκίνησε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν απέτυχε η πρόταση για την καθιέρωση του φόρου σε όλη την ΕΕ. Έως τώρα, οι χώρες που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εμμένουν στη δέσμευσή τους χωρίς να έχουν συμφωνήσει στο πώς θα λειτουργήσει ο φόρος. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν στο αν θα φορολογηθούν όλα τα παράγωγα, μόνο τα παράγωγα μετοχών ή καθόλου τα παράγωγα.
Οι χώρες έχουν επίσης διαφορές ως προς το ποιος πρέπει να εισπράττει τον φόρο – η χώρα προέλευσης μίας εταιρείας που κάνει συναλλαγές ή η χώρα όπου οι συναλλαγές της πραγματοποιούνται.
Οι μικρότερες χώρες επεδίωκαν γενικότερα τη διεύρυνση της βάσης επιβολής του φόρου που θα απέφερε περισσότερα έσοδα , ενώ οι μεγαλύτερες χώρες επιθυμούσαν να αρχίσει η φορολογία από μικρότερη κλίμακα.
Διαβάστε ακόμη: