Ρουμανία: Παραμένει μαγνήτης για ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα
- 06/07/2021, 09:34
- SHARE
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Ρουμανία προσέλκυσε και συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον ελληνικών συμφερόντων, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων να σημειώνει διαχρονικά σημαντική αύξηση και με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 8η θέση στην κατάταξη των ξένων επενδύσεων στη χώρα, με μερίδιο 3,8% ή 1,753 δισ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Δειγματοληπτικά αναφέρεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στην ρουμανική αγορά ο Όμιλος Σαρακάκη -αντιπροσωπεία αγροτικών μηχανημάτων-, το ιατρικό κέντρο Atena Medical Center και ο Όμιλος διαχείρισης ακινήτων Zeus International με την εξαγορά τριών ξενοδοχειακών μονάδων στο Βουκουρέστι.
Σύμφωνα με μελέτη που φέρει τον τίτλο “Επιτυχημένη Ελληνική Επιχειρηματική Εξωστρέφεια, Το Παράδειγμα Της Ρουμανίας”, με στοιχεία της ICAP, του Ρουμανικού Υπουργείου Οικονομικών και του τοπικού Εμπορικού Μητρώου οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία έχουν επηρεαστεί από την αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και όσον αφορά στο ύψος των επενδεδυμένων στη Ρουμανία κεφαλαίων, προκύπτει ότι το 2005 η συνολική αξία των άμεσων επενδύσεων από Ελλάδα έφθανε περίπου στα 2 δισ. ευρώ, το 2010 έφθανε στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 η αξία τους βρέθηκε κάτω από 2 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, στην παρούσα φάση στη Ρουμανία, παραμένουν η Alpha Bank (και η Vista Bank), ενώ η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Banca Romaneasca SA, έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Export-Import Bank of Romania, η θυγατρική της Eurobank, Bancpost, έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Banca Transilvania και η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Piraeus Bank Romania, έχει περάσει στην ιδιοκτησία της First Bank /Όμιλος J.C. Flowers&Co.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2011 οι συνολικά 7 ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των: Marfin (η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Vista Bank συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη), ATE Bank (εξαγοράστηκε από την Banca Romana de Credite si Investitii) και Εμπορικής Τράπεζας (εξαγοράστηκε από την Credit Agricole Bank) κατείχαν το 16% του ενεργητικού του τοπικού τραπεζικού συστήματος.
Νέες εγγραφές στο Εμπορικό Μητρώο
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Εμπορικού Μητρώου Ρουμανίας ONRC στη χώρα είναι εγγεγραμμένες 7.648 επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή με αξία επενδεδυμένου μετοχικού κεφαλαίου 1,904 δισ. ευρώ. Ακόμη και στην πανδημία συνέχισαν να δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις, καθώς τον Μάρτιο του 2021, ήταν εγγεγραμμένες 7.904 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 και παρά την πανδημία, 256 νέες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ενεγράφησαν στο Μητρώο.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης που δημοσίευσε η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι κατά την περίοδο της προηγούμενης 20ετίας 2001-2021, ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με ελληνική συμμετοχή, σημείωσε αλματώδη άνοδο κατά 5.913 επιχειρήσεις ή ποσοστό περίπου 297%.
Στο εμπόριο η μερίδα του λέοντος
Σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο παρουσιάζουν αυτές που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 26% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην τρίτη θέση κατασκευαστικές.
Μεταξύ άλλων σημειώνονται οι εταιρείες: Jumbo, Όλυμπος, Sidenor, Σαράντης, Follie Follie, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Alinda-Velco, Πλαστικά Κρήτης, Kallas Incorporation, Intracom Telecom, Teleperformance Greece, ELTON, Πλαστικά Θράκης, Alumil, BSB Fashion, Πυραμίς Μεταλλουργία, Όμιλος Εθνικής Τράπεζας, Όμιλος EUROBANK, Όμιλος Alpha Bank, Υφαντής, Βογιατζόγλου, ΣΚΡΕΚΗΣ, Πόκας, Cyclops, Analco, Όμιλος Sunlight, Καραμολέγκος, EXALCO, Astron Chemicals, Orphee Beinoglou, Hellenica, Alfa Pastry, NEOKEM, Vector Security, Formlab, Mellon, SABO, Thermostahl, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ, VIORAL, Palaplast, ISOPLUS, VIOFIL, ΚΟΥΜΑΚΗΣ, LDK Consultants, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Όμιλος GENEKOR Ιατρική, Όμιλος IASIS Medical Systems, Όμιλος Genesis Athens, Όμιλος Softone, Όμιλος Entersoft, COSMOS MOBILE, Όμιλος Μπεκιάρη,LARIPLAST, Zoomserie, MANTIS, Όμιλος AS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Perideo International, ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΕΤΒΕ, Όμιλος KILELER PLANTS, Όμιλος KALIMBASSIERIS MARITIME, KARAVER/Όμιλος FIDELG κ.α..
Εμπορικές σχέσεις
Η Ρουμανία κατά το 2020, αποτέλεσε τον 16ο κυριότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μας. Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές, ήταν ο 10ος κυριότερος προορισμός, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι, περίπου 30% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία, και περίπου 15% της αξίας των ελληνικών εισαγωγών οφείλεται επίσης σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία.
Όσον αφορά στο σύνολο των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων προς Ρουμανία προκύπτει ότι το 2020 ανήλθαν σε αξία στα 267,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 10% έναντι του 2019. Όσον αφορά στο ισοζύγιο υπηρεσιών κατά το 2019 έφθασε σε συνολική αξία 786,4 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερους τομείς τον τουρισμό και τις μεταφορές. Το ελληνικό μερίδιο στις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, διαμορφώθηκε στο 3,8% κατατάσσοντας την χώρα μας στην 8η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης ξένων άμεσων επενδύσεων, μετά την Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία και Λουξεμβούργο.