Επίδειξη ισχύος από Πούτιν: Ρωσικά μαχητικά πέταξαν κοντά στην Καλιφόρνια

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν: Ρωσικά μαχητικά πέταξαν κοντά στην Καλιφόρνια

Αίσθηση προκάλεσαν οι ενέργειες ρωσικών μαχητικών που πέταξαν κοντά σε αμερικανική βάση.

Οι σχέσεις ΗΠΑΡωσίας θυμίζουν πλέον εποχές ψυχρού πολέμου, με την Αμερική να ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις και τη Ρωσία να απαντάει με πολεμικές ασκήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε αρχικά το Reuters και επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στον Ειρηνικό, ότι ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν κοντά στις ακτές της Καλιφόρνιας και στην αμερικανική βάση του Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Καρλάιλ, η δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας έχει ενισχυθεί τελευταία και πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και την κορεατική χερσόνησο, συνδέεται δε άμεσα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ανώνυμος Ρώσος αξιωματούχος διέψευσε τις αιτιάσεις του Αμερικανού στρατιωτικού, δηλώνοντας στο πρακτορείο Itar-Tass: «Το να θεωρεί κανείς πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες πτήσεις αεροσκαφών πάνω από διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι τουλάχιστον παράδοξο».

Στο μεταξύ, σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξαν χθες οι διπλωματικές διαβουλεύσεις της Βιέννης για το ουκρανικό πρόβλημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι μια νέα διεθνής διάσκεψη, έπειτα από εκείνη της Γενεύης, στις 17 Απριλίου, «δεν θα έχει καμία προστιθέμενη αξία» αν δεν συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση και εκπρόσωποι των εξεγερμένων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Βερολίνο: «Η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο»

Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο «σκληρές» απέναντι στη Ρωσία