«Συναγερμός» στην Ευρώπη: Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει μεταξύ ανηλίκων και 20άρηδων
- 11/07/2021, 08:55
- SHARE
Ένα κύμα κρουσμάτων COVID-19, που τροφοδοτείται από μολύνσεις μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων, σαρώνει τμήματα της Ευρώπης, προκαλώντας φόβους ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να πλήξει την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο της ηπείρου.
Καθώς η Αγγλία ετοιμάζεται να άρει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να καταστήσει εθελοντική τη χρήση μάσκας και να μειώσει τις απαιτήσεις καραντίνας για τα ταξίδια, ένα κύμα κρουσμάτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία – προνομιακοί προορισμοί διακοπών για τους Άγγλους και άλλους Ευρωπαίους ταξιδιώτες – βάζει εμπόδια στο μεγάλο άνοιγμα της Ευρώπης.
Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι κατά πόσον προστατεύεται ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του ενήλικου πληθυσμού τους ώστε να μην έχει θανατηφόρες συνέπειες η έξαρση της νόσου μεταξύ των νέων.
Έχοντας να αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν τους περιορισμούς ή θα αφήσουν το νέο κύμα να κυλήσει, πολλοί στην υγειονομική περίθαλψη παρακολουθούν με απογοήτευση.
Ισπανία και Πορτογαλία
Τα ποσοστά μόλυνσης στην Ισπανία στις ηλικιακές ομάδες 12-29 ετών παρουσίασαν σχεδόν κάθετη έξαρση την τελευταία εβδομάδα, ιδίως στο τουριστικό hotspot της Καταλονίας και στην πρωτεύουσά της, τη Βαρκελώνη. Εκεί, το ποσοστό μόλυνσης για την ομάδα 20-29 ετών ξεπερνά τις 2.000 ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες. Τρεις άλλες περιφέρειες στη βόρεια Ισπανία έχουν πάνω από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 άτομα για την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών.
«Είμαστε αναμφίβολα αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα λοιμώξεων, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες», δήλωσε ο José Luis Morales Rull, επικεφαλής γιατρός για τον COVID-19 σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στην καταλανική πόλη Lleida.
Η πλειονότητα των λοιμώξεων αφορά νέους, ανεμβολίαστους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, σημειώνει, και λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στην Ισπανία – 89,2% των ατόμων άνω των 40 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και 70,6% έχουν κάνει δύο – οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι είναι γενικά προστατευμένοι. Ωστόσο, προσθέτει, αυτή την εβδομάδα εισήλθε στη ΜΕΘ ένα περιστατικό όπου μια ανεμβολίαστη γυναίκα μολύνθηκε από την εγγονή της κατά την επιστροφή της από σχολική εκδρομή.
Παρόλα αυτά, παρά την αισιόδοξη άποψη γιατρών όπως ο Morales Rull, οι σκηνές μαζικών υπαίθριων πάρτι με αλκοόλ (γνωστά ως “botellones”) στις παραλίες και τις πλατείες της Βαρκελώνης έχουν ξυπνήσει μνήμες από τις χειρότερες ημέρες της επιδημίας στην Ισπανία και έχουν εμπνεύσει φόβο στις αρχές. Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελώνης ανακοίνωσαν ότι θα ψεκάζουν τακτικά τις παραλίες και τις πλατείες με νερό, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τον κόσμο από το να κάθεται στις υγρές επιφάνειες, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα κλειστά νυχτερινά κέντρα για 15 ημέρες.
Για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά. Η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν βάλει την Καταλονία και πολλές άλλες ισπανικές περιοχές στις «κόκκινες» λίστες τους, ενώ ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune συνέστησε την Πέμπτη στους Γάλλους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την Ισπανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην Καταλονία. Παρόμοια σύσταση εξέδωσε και για την Πορτογαλία, όπου το ποσοστό μόλυνσης 14 ημερών είναι 252 ανά 100.000 άτομα, το ίδιο με αυτό της Ισπανίας.
Αγγλία
Η Αγγλία αποφάσισε να χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς της για τον ιό COVID-19 και να καταργήσει τις απαιτήσεις καραντίνας για όσους επιστρέφουν από χώρες της σχετικής λίστας, όπως η Ισπανία, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων της έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.
Για πολλούς Βρετανούς ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και επιδημιολόγους, η απόφαση της κυβέρνησης του Boris Johnson να προχωρήσει στην «ημέρα ελευθερίας» στις 19 Ιουλίου – δηλαδή την ημέρα κατά την οποία θα καταργηθούν όλοι οι σημαντικοί περιορισμοί – παρά την ταχεία αύξηση των λοιμώξεων, είναι, για να το θέσουμε ήπια, κακώς μελετημένη. Την Τετάρτη, μια ομάδα περισσότερων από 4.000 επαγγελματιών υγείας δημοσίευσε επιστολή στο ιατρικό περιοδικό Lancet, κάνοντας λόγο για ένα «επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα».
Οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τους νεότερους ανθρώπους – αυτούς που είναι μισοεμβολιασμένοι ή τους ανήλικους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν καθόλου -, μεταξύ άλλων και από τον μακροχρόνιο COVID-19, ο οποίος οι επιστήμονες λένε όλο και περισσότερο ότι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες, παραλυτικές – αν όχι θανατηφόρες – σωματικές ή και ψυχικές ασθένειες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
«Η λογική ότι το να μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι είναι καλύτερο είναι μια λογική που νομίζω ότι έχει αποδείξει την ηθική της κενότητα και την επιδημιολογική της βλακεία», δήλωσε ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, σε ενημέρωση για τα μέσα ενημέρωσης.
Την κατάσταση στην Αγγλία επιβαρύνει η πορεία της εθνικής ομάδας προς τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο σήμερα.
Μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η Αγγλία «βιώνει ένα σημαντικό τρίτο κύμα μολύνσεων» και ότι μεταξύ 24 Ιουνίου και 5 Ιουλίου, οι άνδρες στην Αγγλία είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να βρεθούν θετικοί στον COVID, μια διαφορά που αποδίδεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις για παρακολούθηση αγώνων.
«Ίσως η παρακολούθηση ποδοσφαίρου έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να έχουν περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης Steven Riley, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων.
Είτε η Αγγλία φέρει στην πατρίδα της το πρώτο της μεγάλο ποδοσφαιρικό τρόπαιο μετά από 55 χρόνια είτε όχι, ο τελικός αγώνας έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός γεγονότος «υπερ-εξάπλωσης». Το στάδιο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο έχει λάβει άδεια να έχει 60.000 φιλάθλους στον αγώνα, τα δύο τρίτα της κανονικής χωρητικότητας του σταδίου.
Εντωμεταξύ, οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank, μεταξύ άλλων, παρακολουθούν στενά την έξαρση των πρόσφατων κρουσμάτων στην Αγγλία που τροφοδοτείται από τη νεολαία, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο για άλλες γειτονικές χώρες.
Ιταλία
Υπάρχει ένα υπουργείο για όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής στην Ιταλία – ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Και έτσι δεν φάνηκε σε κανέναν ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι ένας στρατηγός του στρατού βγήκε πρόσφατα στην τηλεόραση για να θέσει τους κανόνες για τα καλοκαιρινά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Ιταλία.
«Οι νέοι θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στη ντίσκο», δήλωσε ο στρατηγός Francesco Paolo Figliuolo, ο οποίος τώρα διοικεί το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rai. Αλλά, ο στρατηγός είχε μερικές προϋποθέσεις.
Οι νέοι, είπε, πρέπει να επιστρέψουν στην πίστα με «υπεύθυνη στάση» και, εξίσου αόριστα, να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID. Με μεγαλύτερη έμφαση, ο στρατηγός προσέθεσε ότι οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν, εξισώνοντας την πράξη αυτή με πατριωτικό καθήκον.
Όταν έκανε τα σχόλια αυτά, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν την …ανακήρυξη της νίκης. Χάρη, εν μέρει, στη στρατιωτικού τύπου εποπτεία των προσπαθειών εμβολιασμού της χώρας από τον Figliuolo, τα κρούσματα COVID είχαν μειωθεί σημαντικά. Όμως, ο Figliuolo, όπως και άλλοι, έβλεπε έναν εχθρό πέρα από τα σύνορα: την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα νέα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έπλητταν σε συντριπτικό βαθμό τους νέους.
Τι, ρώτησαν τον στρατηγό, θα έκανε για να αποτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο εδώ; Η απάντηση: να συνεχίσει να εμβολιάζει. Στο παρασκήνιο, οι αξιωματούχοι ανέβαλαν επ’ αόριστο την ημερομηνία επαναλειτουργίας των νυχτερινών κέντρων και των ντισκοτέκ.
Όπως και οι Ευρωπαίοι γείτονές της, η Ιταλία είδε μια αύξηση – αν και μικρή – των κρουσμάτων COVID. Και η χώρα βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή για να αποτρέψει αυτή την τάση να εξελιχθεί σε ένα ακόμη κύμα, σε μια στιγμή που η σεζόν είναι γεμάτη ήλιο, διασκέδαση και ποδόσφαιρο.
Τον τελευταίο μήνα, οι ποδοσφαιρόφιλοι Ιταλοί έχουν γεμίσει τις δημόσιες πλατείες και τα μπαρ για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Euro. Και με την Ιταλία να παίζει με την Αγγλία στον τελικό το βράδυ της Κυριακής, φαίνεται ότι όλοι παρακολουθούν καθημερινά τόσο τα νέα της ομάδας όσο και τα τελευταία νούμερα των κρουσμάτων COVID.
Μέχρι στιγμής, το ποδόσφαιρο κυριαρχεί. Δεν θα υπάρξουν ουσιαστικοί περιορισμοί για μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις την ημέρα του μεγάλου ματς. Παρόλα αυτά, το ερώτημα πλανάται: θα δουν οι Ιταλοί τον στρατηγό να επιστρέφει στην τηλεόραση για να ορίσει νέους κανόνες σχετικά με το πώς πρέπει οι νέοι να παρακολουθήσουν το εθνικό σπορ – το ποδόσφαιρο;
Πηγή: fortune.com