H Κομισιόν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» των G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
- 11/07/2021, 13:59
- SHARE
Την ικανοποίησή της για την ιστορική παγκόσμια συμφωνία για ένα «δικαιότερο» και πιο «σταθερό» διεθνές φορολογικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της G20 χθες στη Βενετία, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτή η άνευ προηγουμένου συμφωνία θα οδηγήσει σε μια πλήρη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος εταιρικής φορολογίας και σε μια ανακατανομή φορολογικών δικαιωμάτων που θα σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα πρέπει να πληρώνουν φόρο οπουδήποτε δραστηριοποιούνται. Ταυτόχρονα, ένας παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος στο 15% θα συμβάλλει στον περιορισμό του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού», τονίζει η Επιτροπή.
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις στη Βενετία, δήλωσε: «Η G20 ενέκρινε σήμερα την άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των εταιρικών φόρων που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και τώρα υποστηρίχθηκε από 132 χώρες. Έγινε ένα τολμηρό βήμα, κάτι που λίγοι θα πίστευαν ότι ήταν δυνατό πριν από λίγους μήνες. Αυτή είναι μια νίκη για τη φορολογική δικαιοσύνη, για την κοινωνική δικαιοσύνη και για το πολυμερές σύστημα. Αλλά η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε μέχρι τον Οκτώβριο να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε μέχρι τότε να επιτύχουμε συναίνεση μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα.»
Η μεταρρύθμιση, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εστιάζει μεταξύ άλλων στο ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ένα ελάχιστο αποτελεσματικό επίπεδο φόρου για όλα τα κέρδη τους κάθε χρόνο. Αυτό θα καθοριστεί σε τουλάχιστον 15%, και θα ισχύει για όλους τους πολυεθνικούς ομίλους που παράγουν περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τους επόμενους μήνες με σκοπό να φέρουν και τα 139 μέλη του πλαισίου χωρίς αποκλεισμούς σε τελική συμφωνία τον Οκτώβριο. Μόλις υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία με βάση τη συναίνεση και στους δύο πυλώνες, η Επιτροπή θα προχωρήσει γρήγορα για να προτείνει μέτρα για την εφαρμογή τους στην ΕΕ, σύμφωνα με τη φορολογική ατζέντα της ΕΕ και τις ανάγκες της ενιαίας αγοράς.
Γέλεν: Το 2022 αναμένει την οριστικοποίηση των αλλαγών στην φορολόγηση των εταιρειών, καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο και εκφράζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον οικονομικό κίνδυνο από τις παραλλαγές της COVID-1
Ο νέος μηχανισμός που θα επιτρέψει περισσότερες χώρες να φορολογούν μεγάλες, πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να μην είναι έτοιμος για εξέταση από τους νομοθέτες ως την άνοιξη του 2022, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Βενετία, όπου μετείχε στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, η Γέλεν διευκρίνισε σχετικά ότι ο “πυλώνας 1” του ΟΟΣΑ, ο οποίος έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές στις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, ακολουθεί “λίγο βραδύτερο ρυθμό” από ό,τι ο “πυλώνας 2”, που αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου “τουλάχιστον 15%” επί των κερδών των πολυεθνικών στο πλαίσιο μιας μεγάλης συμφωνίας για τη φορολόγηση των εταιρειών μεταξύ 132 χωρών.
Κατά την ίδια συνέντευξη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για ψηφιακό φόρο, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους ο φόρος που θεσπίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ότι “εισάγει διακρίσεις σε βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων”.
Η συμφωνία για την φορολόγηση των πολυεθνικών που συνήφθη την 1η Ιουλίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε χθες, Σάββατο, από την G20 “καλεί τις χώρες να δεχθούν να καταργήσουν τους υπάρχοντες ψηφιακούς φόρους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μεροληπτικούς και να απέχουν από την υιοθέτηση παρόμοιων μέτρων στο μέλλον”, σημείωσε η Γέλεν.
“Εναπόκειται επομένως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν”, πρόσθεσε.
Η Γέλεν αναμένεται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία θα συζητηθεί αυτό το θέμα.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επωφεληθούν αυτής της συνόδου του Eurogroup για να “καθησυχάσουν” τις ΗΠΑ για το σχέδιο ψηφιακού φόρου που θέλει να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψης της Ένωσης, είχε δηλώσει την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.
“Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό μαζί της, να την καθησυχάσουμε, να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Αμερικανών και να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός αναφερόμενος στις προβλεπόμενες συναντήσεις με την Γέλεν.
Όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Γαλλία θέσπισε έναν ψηφιακό φόρο, αλλά έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει μόλις τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Γέλεν δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ “ανησυχούν πολύ” όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού και για άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν “να απειλήσουν” την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
“Ανησυχούμε πολύ όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και άλλα παραλλαγμένα στελέχη που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να απειλήσουν την ανάκαμψη. Βρισκόμαστε σε μια συνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, αυτό που συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επηρεάζει όλες τις άλλες χώρες”, σημείωσε.
“Τα παραλλαγμένα στελέχη αντιπροσωπεύουν μια απειλή για όλον τον κόσμο”, υπογράμμισε και ζήτησε να “εργαστούμε από κοινού για να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και να έχουμε στόχο να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού το ερχόμενο έτος”.
Στο θέμα των εμβολίων “οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί”, σημείωσε.
Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της G20 που συναντήθηκαν στη Βενετία προειδοποίησαν ότι νέες παραλλαγές του κορονοϊού μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη.