Εθνική Τράπεζα: Κάνει level up στις ελληνικές επιχειρήσεις
- 12/07/2021, 15:22
- SHARE
Τη νέα ολοκληρωμένη ψηφιακή πρόταση που θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να περάσουν στην επόμενη φάση παρουσίασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διατηρεί την ηγετική θέση που κατέχει στην ψηφιακή τραπεζική. Μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες θα ενταθούν και το επόμενο διάστημα.
Κεφάλαιο κίνησης έως 35 χιλ. ευρώ, εξατομικεύμενες ψηφιακές λύσεις για κάθε επαγγελματία και επιχείρηση, διασύνδεση του λογισμικού μιας επιχείρησης με το σύστημα της Εθνικής Τράπεζας, άμεση εκτέλεση συναλλαγών, διαχείριση λογιστικών συστημάτων, προμηθειών και διαχείριση παραστατικών είναι μερικές από τις καινοτόμες, νέες σύγχρονες ψηφιακές προτάσεις της Εθνικής Τράπεζας προς τις εταιρείες και τους επαγγελματίες. Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα μέσω απλής σύνδεσης των νόμιμων εκπροσώπων μιας επιχείρησης στο digital banking της Εθνικής Τράπεζας.
Επιπρόσθετα, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, περιλαμβάνουν και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού από ένα κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή, που δεν απαιτεί φυσική παρουσία στην τράπεζα.
Μονόδρομος οι επενδύσεις στην τεχνολογία
«Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης μιας τράπεζας εάν δεν επενδύει συστηματικά στην τεχνολογία. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με τις ψηφιακές τράπεζες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, όμως δεν έχουν φτάσει εκεί που θα ήθελαν να φτάσουν. Αυτό αποδίδεται, αφενός στην ισχυρή τραπεζική σχέση που έχει χτιστεί εδώ και πολλά χρόνια με τις παραδοσιακές τράπεζες, αλλά και στο γεγονός ότι οι FinTech δεν διαθέτουν, προς το παρόν, ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών».
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει πολύ την Εθνική Τράπεζα καθώς θα της επιτρέψει τη δημιουργία εξατομικευμένων υπηρεσιών που θα καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών της. «Είναι μία πειραματική περιοχή στον τραπεζικό τομέα και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε στο βαθμό που μας επιτρέπεται. Μεταξύ των υπηρεσιών που θα δώσουμε έμφαση είναι το document management, υπηρεσίες anti-fraud και τα contact centers».
Τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας παραδέχτηκαν πως η μεγαλύτερη δυσκολία παραμένει ο βαθμός εξοικείωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τις νέες τεχνολογίες που δεν συμβαδίζουν συχνά με τις τάσεις που διαμορφώνονται. Ως εκ τούτου, τον ρόλο της εκπαίδευσής τους τον έχει αναλάβει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
«Εκπαιδεύουμε τις πελάτες μας για να περάσουμε μαζί στην νέα εποχή. Οι νέες υπηρεσίες είναι μονόδρομος εάν θέλουν οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ δυνατά βήματα και πρέπει να συνεχίσει έτσι. Ενδεικτικό είναι πως στην ψηφιακή πλατφόρμα οι ενεργοί χρήστες ξεπερνούν το 30% της ελληνικής αγοράς, ποσοστό που σταδιακά θα ενισχυθεί. Η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα με τους περισσότερους ενεργούς χρήστες αυτή τη στιγμή».
Απαντώντας στο ερώτημά του πώς μία παραδοσιακή τράπεζα μπορεί να ανταγωνιστεί μία FinTech, η οποία έχει χαμηλές έως και μηδενικές προμήθειες στις συναλλαγές, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας απάντησαν πως, σε ότι αφορά το internet και το mobile banking είναι πλήρως ανταγωνιστική σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής. Πρόσθεσαν πως βρίσκονται πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες στις συναλλαγές, ενώ ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με έξοδα διατήρησης λογαριασμού, όπως ισχύει στο εξωτερικό.
Η Τράπεζα του Μέλλοντος!
Η τράπεζα του μέλλοντος θα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια θα παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υιοθετεί τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ενώ η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί θα είναι κοινή για όλους ώστε να μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
Η έγκαιρη προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι το α και το ω ώστε να γίνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά διαδικασίες που ήταν χρονοβόρες. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ήδη μέσα στην πανδημία οι συναλλαγές στα φυσικά καταστήματα μειώθηκαν από το 30% στο 5%. Βέβαια όσο οι πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματα θα διατηρηθεί ένας μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών και αυτό που θα αλλάξει σταδιακά θα είναι η φύση της δουλειάς των υπαλλήλων και ο τρόπος λειτουργίας της τράπεζας.
«Η Microsoft δημιούργησε ένα ισχυρό momentum στην Ελλάδα και αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση στις cloud υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η αυτοματοποίηση που συντελείται μέσω των chat bots και των contact centers συμβάλει στο να μειωθεί δραματικά ο χρόνος αναμονής των πελατών και να βελτιστοποιηθεί η εμπειρία του χρήστη. Ως οργανισμός είμαστε στη δεκάδα των Digital Champions. Για τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε focus στην omnichannel υλοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πας στην τράπεζα αλλά η τράπεζα να είναι εκεί κάθε φορά που την χρειάζεσαι».
Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας συνοδοιπόροι είναι και δύο startups που προέκυψαν μέσα από το πρόγραμμα business seeds και αξιοποιούνται στη βελτίωση του customer journey.
«Στο business express δάνειο για ιδιώτες το 80% των αιτήσεων προέρχονται από το digital κανάλι και το 20% από τα φυσικά καταστήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον όλο και πιο βαριές τραπεζικές εργασίες να περνάνε στο ψηφιακό κομμάτι όσο εκπαιδεύονται οι πελάτες. Στην παρούσα φάση η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά» κατέληξαν.