Πώς μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό και οι πλήρως εμβολιασμένοι- Ο επικίνδυνος παράγοντας

Πώς μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό και οι πλήρως εμβολιασμένοι- Ο επικίνδυνος παράγοντας
Στρατιωτικός γιατρός ετοιμάζεται να εμβολιάσει, με το εμβόλιο της Moderna για Covid-19, γυναίκα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Ελληνικού, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών φαίνεται πως μπήκε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γαλλία, καθώς παρά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής διαδικασίας σε τρόφιμους και εργαζόμενους, υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών φαίνεται πως μπήκε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Γαλλία, καθώς παρά την ολοκλήρωση της εμβολιαστικής διαδικασίας σε τρόφιμους και εργαζόμενους, υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στο φετινό διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID).

Από τις απαρχές της εμβολιαστικής διαδικασίας κατά της COVID-19, είχε δοθεί προτεραιότητα στις συγκεκριμένες δομές και τους εργαζομένους τους. Παρόλα αυτά, η διασπορά στη συγκεκριμένη μονάδα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ηλικιωμένους.

 Στο επίκεντρο το κέντρο φροντίδας

Ο Martin Martinot και η ερευνητική του ομάδα από το νοσοκομείο Colmar μελέτησαν το συγκεκριμένο ξέσπασμα του κορωνοϊού που συνέβη ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech. Πιο συγκεκριμένα, το 75% των τροφίμων και το 52% του προσωπικού ήταν πλήρως εμβολιασμένο τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2021.

Από τις εξετάσεις δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν στις 6 Απριλίου, αποδείχθηκε ότι όλοι εκτός από έναν από τους πλήρως εμβολιασμένους τροφίμους είχαν αντισώματα κατά της COVID-19.

Τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού εμφανίστηκαν στις 15 Μαρτίου και μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες, 24 από τους 93 τροφίμους (το 26%) και 16 από τους 73 εργαζόμενους (22%) μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τον κορωνοϊό. Όσοι τρόφιμοι μολύνθηκαν ήταν ηλικιωμένοι, με μέση ηλικία τα 91 έτη, σε σύγκριση με όσους δε μολύνθηκαν, που είχαν ηλικιακό μέσο όρο τα 87 έτη.

Από τους 24 νοσούντες, οι 12 δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ κανένας εργαζόμενος που μολύνθηκε δεν είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Όπως μάλλον είναι προφανές, οι αναλύσεις ανέδειξαν το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι τρόφιμοι είχαν έως και τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους.

Η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στους ηλικιωμένους τρόφιμους άγγιξε το 68%, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Επιπλέον, η νόσηση ήταν ηπιότερη για όσους είχαν εμβολιαστεί σε αντίθεση με τρία περιστατικά σοβαρής νόσησης ανεμβολίαστων τροφίμων.

Η γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού έδειξε ότι η εξάπλωσή του οφείλεται στη μετάλλαξη .1.1.7 Alpha, κυρίαρχη εκείνη την περίοδο στη Γαλλία.

Εν τέλει, οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν για ακόμα μια φορά τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς μπορεί να αποτρέψει και τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. Ο Δρ. Martinot μάλιστα συμπληρώνει πως οι φθίνουσες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο μεγαλώνουμε σημαίνει πως οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν ακόμα και όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.