Οι τουριστικές ροές διατηρούν συντηρητικές τις προβλέψεις για το ΑΕΠ
- 21/07/2021, 09:44
- SHARE
Με τους οικονομικούς αναλυτές να τονίζουν ότι οποιαδήποτε εκτίμηση για τον τουρισμό φέτος πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη λόγω των παρενεργειών από τη μετάλλαξη Δέλτα, ο πήχης μένει στο 45% των εσόδων του 2019, ως ο πλέον ρεαλιστικός υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αυτό εν πολλοίς συνδέεται και με την διατήρηση της πρόβλεψης της κυβέρνησης για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,6% φέτος, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι αξιολόγησης μιλούν για ρυθμούς που υπερβαίνουν το 4% και φθάνουν ακόμη και το 6%.
Σημειώνεται ότι οι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια, με βάση στοιχεία που επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη. Η Γερμανία φέρεται να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 412.000 αφίξεις τουριστών ενώ ως ανερχόμενη δύναμη εμφανίζεται η Πολωνία, με πάνω από 200.000 να έχουν ήδη επισκεφθεί τη χώρα όταν πέρυσι στο σύνολο της χρονιάς είχαν έλθει συνολικά σε 295.000. Από τις ΗΠΑ το αντίστοιχο μερίδιο ξεπερνά τις 100.000, στοιχεία που χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά από το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο παραμένει ζητούμενη η επίδοση της φετινής χρονιάς μετά από πτώση 78,2% το 2020, με 7,4 εκατ. αφίξεις από άνω των 34 εκατ. το 2019.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω στοιχείων πέρα από τα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, αισιοδοξία εκφράζουν – παρά την επιφυλακτικότητα για την εξέλιξη της πανδημίας – και άλλα κυβερνητικά στελέχη ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει βάλει ψηλά τον πήχη στο 50% – 60% των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του εμφανίζεται αισιόδοξος λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού. Τα δεδομένα κατά την άποψή του οδηγούν σε εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων ότι τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα φέτος ενδεχομένως να αγγίξουν το 60% του 2019 έναντι 45% που είναι ο στόχος. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει σχετική αισιοδοξία για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και τις καταθέσεις.
Εντωμεταξύ, αν και έχουν αρθεί σημαντικά μέτρα στήριξης, όπως αυτά για την ελάφρυνση από τα κόστη ενοικίων και την απασχόληση σε κλάδους όπως η εστίαση, μια κάποια ανακούφιση αναμένεται να προσφέρει τόσο στην εστίαση όσο και στον κλάδο του τουρισμού και του λιανεμπορίου το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις παγίων δαπανών. Εντός των ημερών αναμένεται να λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ. Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν το ποσό που τους αναλογεί για την κάλυψη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Στις αιτήσεις δε θα πρέπει να ορίζεται από τους δικαιούχους το μέρος του ποσού που θα μεταφερθεί για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και για φόρους.
Εντωμεταξύ οι αιτήσεις για επιδότηση παγίων δαπανών ξεπέρασαν τις 74.000 αλλά περισσότερες από τις μισές απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Συνολικά 30.0000 αναμένεται να λάβουν τα 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10.000 επιχειρήσεις εστίασης, 3.300 ξενοδοχεία και καταλύματα, 1.000 επιχειρήσεις λιανεμπορίου και άλλες εταιρείες με δραστηριότητα στο εμπόριο, τον πολιτισμό και τις μεταφορές.