Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού
- 31/07/2021, 09:10
- SHARE
Το πλέον ηχηρό «καμπανάκι» μέχρι στιγμής για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, στέλνουν κορυφαίοι υγειονομικοί οργανισμοί στη πλανήτη, προειδοποιώντας ότι η εξάπλωση της παραλλαγής αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, πάνω από ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται σε εσωτερικό μνημόνιο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ που ήρθε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει νέα δεδομένα σχετικά με τη «Δέλτα», προειδοποιώντας με σαφήνεια ότι «ο πόλεμος άλλαξε».
Η νέα μετάλλαξη δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπερκεράσει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και να προκαλέσει βαρύτερη νόσηση συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη κορωνοϊού, τονίζεται.
Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από αυτή μεταφέρουν εξίσου υψηλό ιικό φορτίο στη μύτη και στον λάρυγγα με τους ανεμβολίαστους και μπορούν να το μεταδώσουν στο περιβάλλον τους περίπου με την ίδια ευκολία. Γι’ αυτό θεωρήθηκε αναγκαία η επαναφορά της μάσκας και για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους. Επίσης, η «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλους ιούς, όπως αυτοί του Εμπολα, του αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (Mers), της άτυπης πνευμονίας (Sars), της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και της ευλογιάς. Η μεταδοτικότητα συγκρίνεται μόνο με εκείνη της ανεμοβλογιάς. Συμπερασματικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι «οι συνθήκες πολέμου άλλαξαν και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε».
Η παρουσίαση βασίζεται κυρίως σε μια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Προβινστάουν της Μασαχουσέτης, όπου εντοπίστηκαν σχεδόν 900 κρούσματα της Covid-19 μετά από εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, παρόλο που τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν εμβολιασμένα.
ΠΟΥ: «Χάνουμε έδαφος»
Σαφές μήνυμα έστειλε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι τα κέρδη που έχουν με κόπο κατακτηθεί έναντι της COVID-19 χάνονται καθώς η έντονα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται.
Ο ΠΟΥ σημειώνει πάντως ότι τα εγκεκριμένα από τον ίδιο εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της νόσου.
«Παλεύουμε με τον ίδιο ιό αλλά με έναν ιό που έχει γίνει πιο προσαρμοστικός», τονίστηκε, μεταξύ άλλων, Από την πλευρά της, πάντως, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκόβε δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά θνητότητας από την μετάλλαξη «Δέλτα».
Τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ
Παράλληλα, νέα στοιχεία που συγκεντρώνονται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ τροποποιούν περισσότερο όσα θεωρούσαμε έως σήμερα δεδομένα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο ιατρικό κέντρο Σεβά και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal οf Medicine», ορισμένοι από όσους εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις παράγουν επτά φορές λιγότερα αντισώματα από άλλους και έτσι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Μια δεύτερη μελέτη, που επίσης εκπονήθηκε από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, υποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ως προς την αποτροπή σοβαρής νόσου μειώνεται στο 80% έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα». Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην αποτροπή θανάτου. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες, απευθυνόμενοι στην κυβέρνησή τους, ζητούν την επιβολή νέων μέτρων προειδοποιώντας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους με εκείνους του Ιουλίου 2020.
Χθες, το Ισραήλ ξεκίνησε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε πολίτες άνω των 60 ετών. Μεταξύ των πρώτων που έκαναν την ενισχυτική δόση ήταν ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και η σύζυγός του Μισάλ.