Συνεχίζεται η ατέρμονη συζήτηση σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα των Ολυμπιακών Αγώνων
- 02/08/2021, 20:02
- SHARE
της Claire Zillman
Μαίνεται η συζήτηση για τον ενδυματολογικό κώδικα. Θέλουμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αφορούν μόνο τους αθλητές και τον αθλητισμό τους, τα απίστευτα επιτεύγματα της δύναμης και της αντοχής και της ευελιξίας, τις νίκες, τις ειλικρινείς συγκινητικές ιστορίες όπως της Αυστριακής ποδηλάτισσας Anna Kiesenhofer, μιας μαθηματικού χωρίς επαγγελματική ομάδα που κέρδισε το χρυσό στο γυναικείο αγώνα δρόμο.
Αλλά επειδή τα αθλήματα είναι ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας – μέρος της διαρκούς απήχησής τους – συνοδεύονται επίσης με σχόλια για το σώμα των γυναικών και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φορούν οι γυναίκες που αγωνίζονται.
Μία από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε μακριά από το Τόκιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιτς Χάντμπολ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν η νορβηγική ομάδα φόρεσε σορτς αντί για μπικίνι «με στενή εφαρμογή και άνοιγμα προς το πάνω μέρος του ποδιού», όπως απαιτούν οι κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ. Οι άνδρες μπορούν να παίξουν με σορτς έως και 4 ίντσες πάνω από το γόνατο, αρκεί να μην είναι «πολύ χαλαρό».
Οι Νορβηγίδες σχεδίασαν την πράξη ανυπακοής εκ των προτέρων για να εκθέσουν το διπλό πρότυπο για το οποίο λένε ότι διαμαρτύρονται από το 2006. Σε κάθε παίκτρια επιβλήθηκε πρόστιμο 177 δολαρίων για την παράβαση, που η ποπ σταρ Pink προσφέρθηκε να πληρώσει την Τρίτη. «Μπράβο σας, κυρίες. Θα χαρώ να πληρώσω τα πρόστιμά σας για εσάς. Συνεχίστε έτσι», έγραψε στο Twitter.
Η διαμαρτυρία της Νορβηγίας αναζωπυρώθηκε κατά τη διάρκεια των διεξαγόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου γυναίκες αθλήτριες αμφισβήτησαν μια άλλη αποκαλυπτική στολή. Η γυναικεία ομάδα γυμναστικής της Γερμανίας φόρεσαν ενιαία ολόσωμη φόρμα που πήγαινε μέχρι τους αστραγάλους τους κατά τη διάρκεια του προκριματικού γύρου, αντί για το σήμα κατατεθέν που έχει άνοιγμα ψηλά στους γοφούς.
«Θέλαμε να δείξουμε ότι κάθε γυναίκα – και ο καθένας – πρέπει να μπορεί να αποφασίζει τι θα φορέσει», δήλωσε η Γερμανίδα Elisabeth Seitz την Παρασκευή, αφότου εκείνη και οι συμπαίκτριές της φόρεσαν ολόσωμη στολή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.
Και σε αυτήν τη συζήτηση, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι «κανόνες είναι κανόνες» και ότι οι στολές είναι απλώς ένα άλλο πρότυπο που αντιστοιχεί με τον αγωνιστικό χώρο. Αυτό ισχύει, εκτός εάν οι κανόνες χρησιμοποιούνται επανειλημμένα ως δικαιολογία για την αστυνόμευση των σωμάτων των γυναικών. Όμως – στην περίπτωση του χάντμπολ – δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη εξήγηση για το γιατί μια εποπτεύουσα αρχή προτιμά τα μπικίνι από τα σορτς. «Το εξετάζουμε εσωτερικά», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ στους New York Times όταν ρωτήθηκε για κάποιο λόγο.
Δεν είναι περίεργο που μερικές γυναίκες αισθάνονται εκτεθειμένες. Ο επικεφαλής της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών τη Δευτέρα δεσμεύτηκε να αποφύγει τις σεξουαλικές εικόνες των γυναικών αθλητριών στους Αγώνες: «Δεν θα δείτε στην κάλυψή μας κάποια πράγματα που βλέπαμε στο παρελθόν, με λεπτομέρειες και κοντινά πλάνα σε μέρη του σώματος», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Olympic Broadcasting Services, Γιάννης Έξαρχος.
Πηγή: fortune.com