Εικόνες Αποκάλυψης στην Εύβοια: Οι κάτοικοι «κρατούν» το Πευκί – Κάηκαν σπίτια
- 08/08/2021, 19:15
- SHARE
Τελευταία Ενημέρωση: 20:15
Απίστευτες εικόνες εκτυλίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να καίει μεγάλα δέντρα στο Πευκί. Η πυρκαγιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ωστόσο, η εικόνα στο Πευκί είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με μία ώρα πριν, όταν οι φλόγες έμπαιναν στον οικισμό και η μάχη έδειχνε να χάνεται. Tο δάσος γύρω από τον οικισμό κάηκε ολοσχερώς, ωστόσο, με εξαίρεση κάποια σπίτια, οι περιουσίες των ανθρώπων σώθηκαν.
Η κατάσταση που επικρατούσε για περισσότερη από μια ώρα ήταν δραματική. Οι κάτοικοι με λάστιχα, κουβάδες, ακόμα και με μπουκαλάκια νερού προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά. Και τελικά φαίνεται να τα κατάφεραν.
Την ίδια στιγμή εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο και τον ξεπερνά, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές.
Πριν από λίγο στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους.
Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στα χωριά Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.
Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.
Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.
Οι άνεμοι έχουν κατεύθυνση νότια, νοτιοανατολική καθυστερώντας μεν την ανάπτυξη του πύρινου μετώπου στον νότο που έχει περάσει το Μαντούδι και κινείται προς Προκόπι, έχουν δώσει ώθηση όμως στο τεράστιο βόρειο μέτωπο που σαρώνει την βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Εύβοιας μέχρι τις ακτές.
Αντίστοιχα δραματική είναι η κατάσταση τώρα έξω από τα Ελληνικά, την Τσαπουρνιά, στις Γούβες, στο Αγριοβότανο και την Γερακιού.
Στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στην πλαγιά του χωριού Γούβες στην Εύβοια έφτασαν οι φλόγες. Παντού εστίες φωτιές που συνεχώς φουντώνουν. Ο καπνός έχει καλύψει το χωριό. Όσοι κάτοικοι έμειναν πίσω, βρίσκονται στις αυλές και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν με τα λάστιχα. Έχουν καεί ήδη δύο σπίτια καθώς επίσης και το γυμνάσιο του χωριού. Σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, με τα πλάνα να είναι συγκλονιστικά.
#ΠυρκαγιαΕυβοια #ευβοια_φωτια #Ευβοιας #Ευβοια_μαντουδι_λιμνη #φωτιες #πυρκαγιες pic.twitter.com/ghXijOuAjG
— ◼◾On the Rocks◾◼ (@30__kai) August 8, 2021
Des milliers d’habitants désespérés de l’île grecque d’Eubée en flammes observaient comme des “mort-vivants” dimanche le brasier qui consumait leurs villages et leurs terres, au 12e jour d’une vague d’incendies de forêts en Grèce et en Turquie #AFP pic.twitter.com/JF9ebiYiAy
— Agence France-Presse (@afpfr) August 8, 2021
Αγώνας δρόμου από την Περιφέρεια Στερεάς για την προσωρινή στέγαση των πυρόπληκτων
Στα Καμένα Βούρλα, τον Ορχομενό, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία αλλά και τη Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο και Αλόννησο αναζητούν ξενοδοχεία ή ακόμα και κλειστά γήπεδα, οι επιτελείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Τα πλάνα και ο προγραμματισμός ανατρέπεται κάθε ώρα. Οι εκκενώσεις περιοχών δημιουργούν πιεστικές συνθήκες και οι μεταφορές με πλοία νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν.
Οι δυνατότητες της Εύβοιας και των γύρω περιοχών εξαντλήθηκαν από το πρώτο βράδυ.
«Είναι αδύνατον να περιγραφούν αυτές οι καταστάσεις με νούμερα. Τα νούμερα αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα» σημειώνει ο Ηλίας Μπουρμάς, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μαζί με μία ομάδα επιτελών του.
Την πρώτη μέρα όπως ο ίδιος είπε κλείστηκαν κάποια ξενοδοχεία για να τακτοποιηθούν περίπου 200 άτομα.
«Με την εκκένωση στα παραλιακά της Λίμνης την Τρίτη το βράδυ μεγάλωσαν οι ανάγκες, αλλά φιλοξενήσαμε συνολικά παραπάνω από 500 άτομα. Εκεί που όλα άλλαξαν είναι όταν οι Ροβιές εκκενώθηκαν. Δεχτήκαμε πίεση. Αμέσως χρειάστηκαν κρεβάτια για περισσότερα από 1.000 άτομα μέσα σε λίγες ώρες. Βρήκαμε στην Αιδηψό και την Χαλκίδα και φιλοξενήσαμε κάτι λιγότερο από 2.000 άτομα» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς και εξηγεί ότι «φιλοξενήθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Αιδηψό, σε 3 ξενοδοχεία στη Χαλκίδα με δυναμικότητα 500 άτομα και σε 4 ξενοδοχεία στη Νέα Αρτάκη και την Ερέτρια με δυναμικότητα άλλων 300 ατόμων».
Όταν αποφασίστηκε η εκκένωση της Αγίας Άννας ο κ. Μπουρμάς εξηγεί ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 600 κρεβάτια μαζί με εκείνα που από την προηγούμενη μέρα είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν.
«Οι άνθρωποι που μπήκαν στα πλοία δεν ήθελαν να πάνε στη Χαλκίδα. Αλλά ήθελαν αν πάνε στην Αιδηψό και να εκτιμήσουν στη συνέχεια τι θα κάνουν. Έτσι επειδή δεν υπήρχαν δωμάτια, πολλοί μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα στα Ξενοδοχεία και ανοίξαμε και το Δημαρχείο Μαντουδίου» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι ο προγραμματισμός ξεπεράστηκε, καθώς υπήρχε μια μεγάλη ομάδα που δήλωσαν ότι θα φύγουν για Αθήνα, αλλά έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έπρεπε να φιλοξενηθούν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να φύγουν αλλά και εκείνοι που ήταν από άλλες περιοχές και εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό μαζί με περίπου 200 άτομα ξένες αποστολές που είχαν φτάσει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση από τους οποίους οι 115 ήταν Ουκρανοί.
«Κρεβάτια διαθέσιμα σε ξενοδοχεία δεν υπήρχαν. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά το Δημαρχείο στο Μαντούδι βρήκαμε κρεβάτια σε Θήβα και Λειβαδιά, αλλά δεν ήθελαν να πάνε εκεί. Μιλάμε και για κατοίκους της περιοχής που δεν ήθελαν να φύγουν μακριά από τις περιουσίες τους. Έτσι εξοπλίστηκε πολύ γρήγορα το κλειστό γήπεδο της Χαλκίδας με κρεβάτια και κλινοσκεπάσματα που ήρθαν από την πολιτική προστασία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουρμάς
Για της επόμενη μέρα βρέθηκαν ξενοδοχεία σε Θήβα – Λιβαδειά αλλά και στη Φθιώτιδα. «Ειδικά για την Φθιώτιδα βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα 650 κρεβάτια, ενώ 300 κρεβάτια μας έδωσε ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών. Με την εκκένωση της Λίμνης συνεννοηθήκαμε να πάνε με το ίδιο καράβι στα Καμένα Βούρλα και να μετακινηθούν από εκεί έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 1.000 κρεβάτια» σημειώνει ο κ. Μπουρμάς.
Στη συνέχεια εξηγεί ότι για όσους δεν ήθελαν να κατευθυνθούν προς τα Καμένα Βούρλα βρέθηκε η λύση να εξοπλιστεί με κρεβάτια το κλειστό γήπεδο της Αιδηψού, αλλά και σε όποιους άλλους χώρους μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους.
Στο μεταξύ περίπου 85 άνθρωποι που έφυγαν με πλοίο από το Ψαροπούλι χθες βράδυ βρήκαν καταλύματα στη Σκιάθο.
«Έχουμε βεβαίως τις πάνω από χίλιες θέσεις στα Καμένα Βούρλα, τη Λαμία αλλά και την προσφορά της Μητρόπολης Φθιώτιδας. Συγχρόνως παραμένουν και τα ξενοδοχεία που έχουμε κρατήσει σε Καμένα Βούρλα και Λαμία, όπως επίσης σε Θήβα και Λιβαδειά, έχει διαμορφωθεί και ένας χώρος από την συνάδελφό μου την κ. Παπαθωμά σε κοιτώνες φιλοξενίας της εκκλησίας στον Ορχομενό….» τονίζει ο Ηλίας Μπουρμάς.
Με τις νέες εκκενώσεις όμως προκύπτουν συνεχώς και μεγαλύτερες ανάγκες για στέγαση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.
«Πλέον τα πάντα ξεκινούν από την αρχή….» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρμάς.