Ελληνικές tech startups; Ταλέντο, δουλειά και εκπαίδευση
- 17/08/2013, 09:30
- SHARE
Με την ανεργία να καλπάζει, οι σφαιρική επιχειρηματική γνώση είναι απαραίτητη.
του Δημήτρη Καλαβρού-Γουσίου
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες έχει να κάνει με την έλλειψη αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, σε μια χώρα της οποίας το ποσοστό ανεργίας στους νέους ξεπερνά το 60% και στο γενικό πληθυσμό το 27%, υπάρχει αυτό το υπαρκτό -άκρως ρεαλιστικό- ζήτημα για νέες τεχνολογικές εταιρίες οι οποίες προσλαμβάνουν: Δεν υπάρχει αρκετός καλός κόσμος.
Υπάρχει ζήτηση για ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο της τεχνολογίας. Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος πως σε ετήσια βάση τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εξάγουν προς την αγορά πάνω από 1.500 νέους και νέες με σπουδές σε κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα, είναι εύλογη η απορία σχετικά με το που και με ποιο τρόπο –και αν- απορροφούνται αυτοί οι νέοι άνθρωποι. Κάποιοι, όπως βλέπουμε, προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Έχουν το ταλέντο, έχουν τις ιδέες –έχουν όμως κι ένα στέρεο εκπαιδευτικό υπόβαθρο;
Διαβάστε ακόμη: Ο «Παράδεισος» των Startups
Το ίδιο το τεχνολογικό οικοσύστημα μοιάζει να προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Η έναρξη προγραμμάτων επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας όπως το IQbility και το egg., καθώς και η δημιουργία σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεων και workshops, όπως το Πρόγραμμα Educ.ation του Found.ation, για παράδειγμα, αναδεικνύουν την ανάγκη που έχει η συγκεκριμένη αγορά να «εκπαιδευτεί» στην επιχειρηματικότητα, με απλό, κατανοητό και πάνω από όλα ουσιαστικό τρόπο. Είναι σημαντικό ο νέος επιχειρηματίας να γνωρίζει τα οφέλη και τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας μιας ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία), όσο σημαντικό είναι για έναν νέο προγραμματιστή ή σχεδιαστή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τις τελευταίες τεχνικές της HTML 5 και του responsive design.
Ωστόσο, είναι ορατή αρκετές φορές η εικόνα πως πολλοί νέοι άνθρωποι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάγκη. Σε αυτή την άποψη, έχει πιθανότατα συμβάλει καθοριστικά και η πληθώρα επενδυτικού κεφαλαίου στην συγκεκριμένη αγορά. Αυτή την στιγμή δεν μοιάζει αναγκαίο να περάσουν ακόμα μια διαδικασία, ή να μάθουν κάτι περισσότερο πριν προχωρήσουν στη δημιουργία της δικής τους εταιρίας. Τους αρκεί το funding.
Διαβάστε ακόμη: O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups
Aυτό το σημείο θα κρίνει τις δυνατότητες και το μέλλον της εγχώριας τεχνολογικής κοινότητας, καθώς η Αθήνα δεν είναι Βερολίνο ή Λονδίνο. Δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να δημιουργήσει ένα θελκτικό περιβάλλον για μετοίκηση, κατά συνέπεια αναγκάζεται να αρκεστεί στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό. Αν λοιπόν η Ελλάδα επιθυμεί σε λίγα χρόνια να έχει μια ισχυρή τεχνολογική επιχειρηματικότητα στα πρότυπα του Ισραήλ ή της Εσθονίας (σ.σ. χώρα από την οποία ξεκίνησε το Skype) θα πρέπει να αξιοποιήσει το υπάρχον talent pool εξελίσσοντας το.
Και για να γίνει κάτι τέτοιο, μια καλή αρχή είναι οι νεαροί Έλληνες εργαζόμενοι και επίδοξοι επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν πως το ταλέντο δεν αποκαθιστά την επαρκή εκπαίδευση και την σκληρή δουλειά.