Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Ανόητες και βλακώδεις» οι απαιτήσεις της Δύσης
- 12/05/2014, 08:45
- SHARE
Σε μαζική παραγωγή πυραύλων καλεί ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν να προχωρήσει η χώρα, αγνοώντας τις υποδείξεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Δύο ημέρες προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα «5+1» για το πυρηνικό πρόγραμμα και πιθανόν περιορισμό των κυρώσεων προς την Τεχεράνη, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έριξε «λάδι στη φωτιά», δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις της Δύσης για περιορισμό του πυραυλικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι «ανόητες και βλακώδεις» και καλώντας τους «Φρουρούς της Επανάστασης» να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή πυραύλων.
«Περιμένουν από εμάς να περιορίσουμε το πυραυλικό μας πρόγραμμα ενώ συνεχώς απειλούν το Ιράν με στρατιωτική δράση. Επομένως αυτή είναι μία βλακώδης, ανόητη απαίτηση», είπε ο Χαμενεΐ, στη διάρκεια επίσκεψής του χθες σε έκθεση αεροναυπηγικής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Οι Φρουροί της Επανάστασης θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμά τους και να μην παραμείνουν ικανοποιημένοι από το σημερινό επίπεδο. Θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική παραγωή. Αυτό είναι το κυριότερο καθήκον όλων των αξιωματικών του στρατού μας», είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα χθες, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις, ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα «πυρηνικό απαρτχάιντ» και να αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του, όμως είναι έτοιμο να επιδείξει «μεγαλύτερη διαφάνεια».
Το Ιράν αρνείται να αποκηρύξει το δικαίωμά του σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και να αποδεχτεί τον περιορισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) θα επαναλάβουν την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις τους στη Βιέννη προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το θέμα αυτό.
Ο στόχος των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις είναι να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ούτως ώστε να προχωρήσει η Δύση στην άρση των διεθνών κυρώσεων που «στραγγαλίζουν» την οικονομία του Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη:
Όχι σε «πυρηνικό απαρτχάιντ» δηλώνει το Ιράν
Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.
Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από 20 Ιανουαρίου