Πόσο «κοινότυπο» θα είναι το όνομα σας τα επόμενα χρόνια;
- 12/05/2014, 10:39
- SHARE
Πόσες «Ελενίτσες» θα υπάρχουν στην ίδια παρέα το 2040;
Δευτέρα, σχολείο, πρώτη ώρα «Γλώσσα» και η δασκάλα παίρνει απουσίες. «Ελένη;» ακούγεται μια φωνή και ξαφνικά 5 χέρια σηκώνονται στην αίθουσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που λένε ότι «η μισή Ελλάδα γιορτάζει του Κωνσταντίνου και της Ελένης», η άλλη μισή μάλλον του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας και ότι απέμεινε του Αγίου Δημητρίου.
Το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου και εκεί οι γονείς τείνουν να τους δίνουν συνεχώς τα ίδια ονόματα.
Πως θα καταφέρουν, λοιπόν, οι γονείς να αποκόψουν τα παιδιά από τη «μάζα». Βήμα πρώτο: Να δουν πόσο διάσημο είναι το όνομα που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους. Βήμα δεύτερο: Να δουν σε ποια θέση θα βρίσκεται στο μέλλον. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι τα πράγμα είναι εύκολα, αφού η Αμερικανική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης βγάζει κάθε χρόνο τη λίστα με τα πιο δημοφιλή ονόματα, για το 2013 το όνομα Σοφία επικρατεί στα κοριτσίστικα ονόματα – ενώ για τα αγόρια το Νώε, αλλά για το δεύτερο κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Τα ονόματα παρουσιάζουν τα ίδια γραφήματα με τις μετοχές, σήμερα μπορεί να είναι η πρώτη και αύριο να «ξεφουσκώσει».
Ο Chris Franck, βοηθός καθηγητή της Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιρτζίνια, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μηχάνημα που θα μετρά τη δημοτικότητα ενός ονόματος για τα επόμενα 25 χρόνια, εξετάζοντας την απόδοση προηγουμένων ονομάτων.
Για παράδειγμα, το όνομα της Αντέλ ακολουθεί την ίδια πορεία με ονόματα όπως το Γκρέις και το Εύα, ονόματα που ήταν πολύ δημοφιλή στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά επανήλθαν ξανά.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι προβλέψεις; Το βιβλικό όνομα του Νώε αναμένεται να μην ξαναδεί τις δόξες τις περσινής χρονιάς, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με το «Σοφία», ενώ τα ονόματα Χάρισον και Εμέτ φαίνονται πως «ανεβαίνουν» διαρκώς.
Το μοντέλο μπορεί να μην έχει τη στατιστική αυστηρότητα ενός τυπικού πειράματος, αλλά μπορεί να παράγει ακριβή αποτελέσματα όταν εξετάσει ιστορικά δεδομένα.
Διαβάστε ακόμα:
Υποψήφιοι γονείς στρέφονται στη λύση του crowdfunding