Deutsche Bank: Ποια assets υπεραπέδωσαν και ποια είχαν τη χειρότερη επίδοση τον Αύγουστο

Deutsche Bank: Ποια assets υπεραπέδωσαν και ποια είχαν τη χειρότερη επίδοση τον Αύγουστο
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι σαφές ότι το momentum ευνόησε τις μετοχές

Ο Αύγουστος, σε γενικές γραμμές, ήταν ένας «σταθερός» μήνας, με 21 από τα 38 assets που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Deutsche Bank να «κλείνουν» τη θερινή περίοδο σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανάλυση της τράπεζας, που επιγράφεται August Performance Review, μια σειρά από παράγοντες ενέτειναν την όρεξη για ανάληψη ρίσκου – κάτι που έδωσε σημαντική ώθηση κυρίως στις μετοχές.

Από την άλλη, κάποια εμπορεύματα απώλεσαν έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Γιατί «ανεβαίνουν» τα χρηματιστήρια

Ξεκινώντας από την κορυφή του «βαθμολογικού πίνακα», είναι σαφές ότι το momentum ευνόησε τις μετοχές.

Το κλίμα ευφορίας καλλιέργησαν συγκεκριμένες αιτίες.

Πρώτον, η ομιλία του προέδρου της Fed, Jay Powell, στο Jackson Hole, ηρέμησε τους επενδυτές, που είχαν προεξοφλήσει μια μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και άρα πτώση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Δεύτερον, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, έδειξε ότι οι μισθοδοσίες των μη αγροτικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά +943 χιλ.

Τρίτον, υπήρξαν σημάδια προόδου στην οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Biden, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε πακέτο μέτρων ύψους 550 δισ. δολάρια για τα επόμενα 8 χρόνια.

Τέταρτο, η ανησυχία για την εξάπλωση της παράλλαξης Delta αποδείχθηκε βραχύβια, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο να μειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές παγκοσμίως ανέβηκαν για 7ο συνεχόμενο μήνα, με τον S&P 500 (+3,0%) και τον STOXX 600 (+2,2%) να καταγράφουν σταθερά κέρδη.

Με βάση αυτά τα κέρδη τον Αύγουστο, και οι δύο δείκτες είναι τώρα πάνω από +20% σε ετήσια βάση.

Εμπορεύματα 

Σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υπεραπέδωσε σε ετήσια βάση, με το αμερικανικό αργό να είναι στο +41,2% και το brent στο +40,9%.

Ωστόσο, ο μαύρος χρυσός για τον μήνα Αύγουστο σημείωσε βουτιά [WTI (-7.4%) and Brent Crude (-4.4%)], λόγω της πτώσης της ζήτησης από την Κίνα και την ανησυχία για την παράλλαξη Delta του κορωνοϊού.

Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την οποία προξένησε ο τυφώνας Ida.

Άλλα εμπορεύματα δυσκολεύτηκαν επίσης, με το ασήμι (-6,3%) να υποχωρεί για 3ο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο χαλκός κατέγραψε πτώση -2,7%.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν η ζάχαρη, η οποία αυξήθηκε +10,8% τον Αύγουστο (+28,1% σε ετήσια βάση).

Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν μικρή πτώση.

Σε ετήσια βάση όμως παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από τις ζημίες τους στο πρώτο τρίμηνο, όταν το θέμα του πληθωρισμού ήταν στο απόγειό του.

Όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές σε κανένα από τα κύρια ζεύγη νομισμάτων, με τον δείκτη δολαρίου να βρίσκεται στο +0,5% σε επίπεδο μήνα.