Οι πλούσιες χώρες πολύ σύντομα θα διαθέτουν πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κορωνοϊού που δεν θα χρειάζονται
- 07/09/2021, 19:03
- SHARE
Οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για την εκτροπή των προμηθειών εμβολίων COVID σε περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, με μια νέα ανάλυση να δείχνει ότι πιθανότατα θα έχουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, τα ευρωπαϊκά κράτη και άλλες χώρες ίσως καταλήξουν να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες – εμβολιάζοντας περίπου το 80% του πληθυσμού τους ηλικίας άνω των 12 ετών και προχωρώντας σε προγράμματα αναμνηστικών εμβολιασμών – έχοντας παράλληλα μεγάλες ποσότητες για να αναδιανείμουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την εταιρεία analytics Airfinity Ltd. με έδρα το Λονδίνο.
Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής μια πενιχρή ποσότητα από τις προμήθειες που έχουν υποσχεθεί σε φτωχότερες χώρες, καθώς ορισμένες προχωρούν σε σχέδια για αναμνηστικές δόσεις σε έναν αγώνα δρόμου για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Δέλτα. Οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας ανησυχούν ότι ο αργός ρυθμός θα παρατείνει την πανδημία και θα αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανιστούν πιο ανησυχητικές μεταλλάξεις. Ορισμένοι ζητούν επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια στις συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και κατασκευαστών.
«Πρέπει να υπάρξει επειγόντως ένας παγκόσμιος διακανονισμός», δήλωσε η Fatima Hassan, ιδρύτρια και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για τη Δικαιοσύνη στην Υγεία (Health Justice Initiative), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στο Κέιπ Τάουν. «Πρέπει να εκτρέψουμε τις δόσεις σε όσους τις έχουν ανάγκη».
Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης στον COVID νωρίτερα φέτος προέτρεψε τα κράτη υψηλού εισοδήματος να παράσχουν περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχότερες περιοχές μέχρι τα μέσα του 2022. Από τις περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις που έχουν υποσχεθεί οι χώρες της Ομάδας των Επτά και η ΕΕ, λιγότερο από το 15% έχει παραδοθεί, διαπίστωσε η Airfinity.
Το ζήτημα θεωρείται συχνά ως μια επιλογή μεταξύ της συνέχισης των εκστρατειών booster εμβολιασμών στο εσωτερικό ή της ανακατανομής δόσεων στο εξωτερικό, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rasmus Bech Hansen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ψευδές δίλημμα», δήλωσε. «Μπορείς να κάνεις και τα δύο».
Η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται σταθερά και η οποιαδήποτε διαταραχή φαίνεται απίθανη, είπε. Η παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων των λήψεων στην Κίνα, εκτιμά η Airfinity. Αυτές είναι περισσότερες από τις περίπου 11 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για τον εμβολιασμό του κόσμου.
Οι δυτικές χώρες διαθέτουν σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις προς αναδιανομή, μέρος των οποίων έχει ήδη δωρηθεί, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2022, σύμφωνα με την ανάλυση. Το εμβόλιο της Pfizer Inc. και της BioNTech SE αντιπροσωπεύει περίπου το 45% των διαθέσιμων εμβολίων που θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν, ενώ αυτό της Moderna Inc. αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου, σύμφωνα με την Airfinity.
Πολλά κράτη με χαμηλότερο εισόδημα βασίζονται στο Covax, μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία δρώντων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για κάθε χώρα, αλλά το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω από τους στόχους του. Τα σχέδια αναμνηστικών εμβολίων του COVID θα πρέπει να αναβληθούν έως ότου διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια σε χώρες όπου είναι σπάνια, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Εντωμεταξύ, το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, έχοντας αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τις υγειονομικές αρχές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι οποίες λένε ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική υποστήριξη. Κάποιοι ηγέτες του κλάδου της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης δηλώσει ότι τα ενισχυτικά εμβόλια δεν είναι ακόμη απαραίτητα, καθώς τα τρέχοντα σχήματα των εμβολίων κατά του COVID παραμένουν αποτελεσματικά.
Συντονισμένη προσπάθεια
«Οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν παραγγείλει πάνω από διπλάσιες δόσεις από όσες χρειάζονται για τους πληθυσμούς τους», έγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι πρώην συμπρόεδροι της επιτροπής που εξέτασε την αντίδραση στον COVID. «Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε αλληλεγγύη σε εκείνες τις χώρες που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εμβολιάσουν τους εργαζομένους πρώτης γραμμής στην υγεία και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς τους».
Δεν είναι μόνο θέμα της ύπαρξης των μέσων για την απόκτηση των εμβολίων κατά του COVID, δήλωσε ο Bech Hansen. Πρέπει να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να επιτραπεί στις χώρες με άφθονα αποθέματα να μεταπωλούν και να δωρίζουν δόσεις, είπε.
«Το ζήτημα δεν είναι απλώς μια αντιπαράθεση του κόσμου υψηλού εισοδήματος με τον κόσμο χαμηλού εισοδήματος – είναι λίγο πιο περίπλοκο απ’ αυτό», είπε. «Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να συμφωνούν σε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός».
Πηγή: fortune.com