H ΕΚΤ ρίχνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων
- 09/09/2021, 15:04
- SHARE
Επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από την αγορά μέσω του προγράμματος PEPP (πανδημίας)- στο οποίο μετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το δ.σ. επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ύψους 1,850 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ απορροφώντας 20 δισ. ευρώ το μήνα.
Press release: Monetary policy decisions https://t.co/nF1ljpni7M
— European Central Bank (@ecb) September 9, 2021
Λαγκάρντ: Παροδική η άνοδος του πληθωρισμού
H ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει προχωρήσει σημαντικά και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα ως το τέλος του έτους, τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με πάνω από το 70% των ενηλικών να έχουν εμβολιαστεί, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας έχει ανοίξει, επιτρέποντας στους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερο και στις εταιρείες να αυξήσουν τις επενδύσεις, επισήμανε.
Η ίδια προειδοποίησε ωστόσο ότι η υφιστάμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη και να παρεμποδίσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.
Η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι ως επί το πλείστον παροδική. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%.
Οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές αντιπροσωπεύουν κυρίως αυξήσεις στο πετρέλαιο, αλλαγές στο ΦΠΑ στη Γερμανία, καθυστερημένες πωλήσεις από το 2020 και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός το 2021 θα διαμορφωθεί στο 2,2% έναντι πρόβλεψης 1,9% τον Ιούνιο. Το 2022 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,7% και το 2023 στο 1,5%.