Οι παράπλευρες απώλειες των αιγυπτιακών αναταραχών
- 17/08/2013, 18:03
- SHARE
Σε κατάσταση επαγρύπνυσης χιλιάδες τουρίστες, εν μέσω «καταιγισμού» ταξιδιωτικών συστάσεων από τη Δύση.
Οι τουριστικές περιηγήσεις στο Σαρμ Ελ Σέϊχ ακυρώθηκαν. Στα δωμάτια των πολυτελών θερέτρων στην Χουργκάντα φτάνουν το ένα μετά το άλλο «ραβασάκια» από τους τουριστικούς πράκτορες, που συστήνουν στους πελάτες τους να επιδείξουν σύνεση και προσοχή, παραμένοντας εντός των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ακόμη κι όταν δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σε απόσταση όχι και τόσο μακρινή από το εμφυλιακό σκηνικό που στήνεται στην Αίγυπτο – περίπου οκτώ ώρες με το αυτοκίνητο από το Κάιρο– χιλιάδες ξένοι τουρίστες βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι σε «χρυσά» κλουβιά, αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ του να εξαντλήσουν τα ταξιδιωτικά πακέτα που αγόρασαν με την υπόσχεση για «ειδυλλιακές διακοπές στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας» ή αντίθετα να τα μαζέψουν και να φύγουν, όσο προλαβαίνουν!
Τα επεισόδια έχουν ήδη εξαπλωθεί απ’ άκρη σε άκρη της Αιγύπτου. Και η ιστορία δείχνει ότι, σε ανάλογες έκρυθμες καταστάσεις, οι τουρίστες γίνονται συχνά στόχος εξτρεμιστών. Όμως, οι αρχές -αιγυπτιακές και ξένες- αποφεύγουν να κρούσουν τον «κώδωνα κινδύνου».
Διαβάστε ακόμη: Αιματηρός απολογισμός της «Παρασκευής της οργής» στην Αίγυπτο
Εντολές εκκένωσης δεν έχουν ακόμη εκδοθεί κι όσοι τουρίστες επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν.
Στο μεταξύ, η τοπική αστυνομία απευθύνει διαρκείς συστάσεις, με σαφείς οδηγίες να αποφεύγονται πάση θυσία οι μετακινήσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και μεγάλα τουριστικά κέντρα, όπως το Λούξορ, η Ασουάν και το Δέλτα του Νείλου.
Την ίδια γραμμή ακολουθούν προς το παρόν και τα υπουργεία εξωτερικών της Γηραιάς Ηπείρου, καλώντας όσους Ευρωπαίους υπηκόους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο να το αποφύγουν κι όσους βρίσκονται ή πρόκειται να μεταβούν σε θερινά θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παραμονή τους.
Παρ’ όλα αυτά, το ένα μετά το άλλο, μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία ακυρώνουν προληπτικά τα «πακέτα» τους με αιγυπτιακούς προορισμούς. Ήδη το TUI, ο μεγαλύτερος πάροχος τουριστικός υπηρεσιών στην Ευρώπη, ακύρωσε όλα τα ανάλογα πακέτα που είχε πουλήσει σε Γερμανούς τουρίστες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο βασικός ανταγωνιστής του, το Thomas Cook, έλαβε ανάλογα μέτρα στη Γερμανία.
Διαβάστε ακόμη: Αναποφάσιστη η δύση απέναντι στην αιματοχυσία
Την ακύρωση όλων των εκδρομών στην Αίγυπτο για τις επόμενες 30 ημέρες ανακοίνωσε και η Kuoni. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Ρωσία, κατόπιν οδηγίας του ίδιου του Κρεμλίνου. Στην Βρετανία, αντίθετα, η Thomson (θυγατρική της TUI), ανακοίνωσε ότι η παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών για την Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστεί κανονικά.
Στην Ουγγαρία, πάντως, η τουριστική επιχείρηση Best Reisen Ltd -που ειδικεύεται στα ταξίδια από και προς την Αίγυπτο- δεν είχε καν επιλογές. Χθες, έβαλε «λουκέτο», δηλώνοντας αδυναμία να απορροφήσει τις τεράστιες ζημίες από την πτώση της τουριστικής κίνησης στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, η οποία τώρα τυλίγεται στις φλόγες.
Το μεγαλύτερο τελειωτικό πλήγμα, άλλωστε -από μακροοικονομικής πάντα άποψης- υφίσταται η εδώ και καιρό κλυδωνιζόμενη αιγυπτιακή οικονομία. Παραδοσιακά, για την ανάπτυξή της βασίζεται στην τουριστική της βιομηχανία, στην οποία απασχολείται το 12% του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Όμως, η διαρκής αναταραχή των τελευταίων δύο χρόνων έκανε τους ρυθμούς προσέλευσης τουριστών να ανεβοκατεβαίνουν σαν πυρετός.
Διαβάστε: Αίγυπτος, ακόμα ένα βήμα προς τον εμφύλιο
Από τις 14.000.000 αφίξεις τουριστών το 2010 με συνολικά ετήσια έσοδα της τάξης των 13,63 δισ. δολαρίων, η επόμενη χρονιά σημαδεύτηκε από μία πτώση 37%, που συμπαρέσυρε όλες τους συναφείς τομείς -ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αεροπορικές πτήσεις, εισιτήρια σε τουριστικές ατραξιόν κ.α.
Κατά έναν παράδοξο τρόπο, στις αρχές του 2013 η Αίγυπτος ήταν 75η στην λίστα των καλύτερων χωρών για τουρισμό και ταξίδια, βελτιώνοντας κατά δέκα θέσεις την κατάταξή της συγκριτικά με το 2011. Με αυτά και με άλλα, λέει ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού, Ουλχάμι ελ-Ζάγιατ, ο φετινός αριθμός τουριστών είχε φθάσει μέχρι πρότινος τα έξι εκατομμύρια, αποφέροντας έσοδα 4,7 δις δολάρια στα κρατικά ταμεία.
Όμως, οι δείκτες άρχισαν να παίρνουν με φόρα την κατιούσα από τον Ιούλιο κι εντεύθεν, μετά την παρέμβαση του στρατού για την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Μέσα στον ενάμιση μήνα που έχει μεσολαβήσει, η εγχώρια τουριστική βιομηχανία είχε απώλειες της τάξης των 720 εκατ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα, πολυεθνικές εταιρίες, τράπεζες, ακόμη και το χρηματιστήριο, κατεβάζουν «ρολά», προετοιμαζόμενες για τα χειρότερα στην χώρα. Οι General Motors, Toyota, Royal Dutch Shell και Electrolux είναι μεταξύ των ξένων εταιριών που ανέστειλαν ήδη την λειτουργία των παραρτημάτων τους στην Αίγυπτο, μέχρι νεωτέρας.