Προς πώληση παραλίες της Ελαφονήσου
- 13/05/2014, 10:44
- SHARE
Διχασμός για την αξιοποίηση της αμμουδιάς σε Σαρακίνικο και Σίμο.
Αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία. Έντονες είναι οι αντιδράσεις συγκεκριμένα και για την Ελαφόνησο, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο προσφέρει προς «αξιοποίηση» παραλίες του νησιού.
Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει εκατόν εβδομήντα πέντε στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και το Σίμο Ελαφονήσου (κωδικός ΑΒΚ 382). Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν σε ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και σε παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα αλλά και το Δασαρχείο.
Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρείς ακόμα στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μια στο Σκουτάρι) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α΄ και Β΄) και δεν έχουν βγει -ακόμα τουλάχιστον- στο «σφυρί».
Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων (ελεύθερα ακίνητα, αστικά-μη αστικά ακίνητα) και εμπορικών παραγόντων.
Να σημειωθεί ότι ήδη περισσότερα από 150 ακίνητα ανά την Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας άνω των 86.000 στρεμμάτων, έχουν ήδη περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με στόχο να αξιοποιηθούν για παραθεριστικές κατοικίες και για την κατασκευή ξενοδοχείων.
Πρόκειται για γνωστά ακίνητα, όπως η Βίλα De Vecchi («Βίλα Μουσσολίνι»), έκτασης άνω των 8.000 στρεμμάτων, στη Ρόδο, οι πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», έκτασης περί τα 7.900 στρέμματα, στην Ξάνθη, άλλα τρία τεράστια ακίνητα στη Ρόδο (βλέπε πίνακα), εκτάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν) καθώς και μικρότερα οικόπεδα ανά την Ελλάδα.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και πολλά Ξενία (Αράχωβας, Δράμας, Σερρών, κλπ).
Έντονες αντιδράσεις
Ισχυρές ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων φορέων και οργανώσεων το WWF Ελλάς. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, την περασμένη Δευτέρα, εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του ενάντια στο νομοσχέδιο και τους καλεί να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση, «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».
«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους “ανάπτυξης”», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου. Όπως καταγγέλλει, σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στην επιστολή της Οργάνωσης επισημαίνεται ότι ακόμα και οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.
Το θέμα για τη fast track «αξιοποίηση» των αιγιαλών προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως, όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα προσφύγει σχετικά και στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ κατά του σχεδίου νόμου τάχθηκαν και κυβερνητικοί βουλευτές.
Δείτε ακόμα: