Η νέα εποχή για το Υπερταμείο, η μέτρηση της δημόσιας περιουσίας και το «ρεκόρ» που θα φέρει η Αττική Οδός
- 13/09/2021, 13:28
- SHARE
Αποστολή Θεσσαλονίκη
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ η ημερίδα του Υπερταμείου με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον». Ο στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σημασίας των δημοσίων επιχειρήσεων στην κατεύθυνση ενίσχυσης της βιωσιμότητας σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η δημόσια ακίνητη περιουσία, οι υδάτινοι πόροι, οι μεταφορές και η ηλεκτροκίνηση, η περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά και η χρήση καινοτόμων εργαλείων ανάπτυξης των δημοσίων επιχειρήσεων υπό το ίδιο πρίσμα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ο οποίος έδωσε το στίγμα της νέας στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. «Ως νέα διοίκηση, πρόθεσή μας είναι να είμαστε ενεργοί ως μέτοχοι. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται από μόνα τους. Θέλουμε να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αμηχανία λόγω της οικονομικής κρίσης και του ευρύτερου κλίματος. Η Ελλάδα έχει αλλάξει και θα ήταν αδικαιολόγητο να μη μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας», ανέφερε σχετικά.
Στόχος του Υπερταμείου είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε τελευταίες συμφωνίες όπως αυτή που αφορά στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια με τίμημα – ρεκόρ 2,76 δισ. ευρώ σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis Project. «Έχουμε σχέδιο τριών ετών για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Οι πολίτες αναμένουν από εμάς να το κάνουμε αυτό, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα που τρέξαμε στο υπερταμείο (ποσοστό 32%). Στόχος είναι η κερδοφορία και η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αναφέρομαι στις διοικήσεις που είναι σήμερα εδώ, την πολιτεία και το Υπερταμείο. Είμαστε υπέρ της αυτοτέλειας των εταιρειών, ώστε να είναι πιο πελατοκεντρικές. Να έχουν μια καλή λειτουργία με κέρδη, σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση και να δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να απολαύσουν υψηλής ποιότητας αγαθά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Υπερταμείου.
«Θα μετρήσουμε την αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας»
Σε συζήτηση που ακολούθησε με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ανέφερε ότι στοίχημα του Υπερταμείου είναι να αποτυπώσει αλλά και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία με πρόσημο αναπτυξιακό, τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες. «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και το στρατηγικό μας σχέδιο- εφόσον εγκριθεί- θα είναι πιο επιθετικό. Θα κάνουμε αρκετά πράγματα με βάση και το τι γίνεται σε αντίστοιχα case studies του εξωτερικού. Θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε. Στο κομμάτι του Real Estate, θα προχωρήσουμε μαζί με τις άλλες εταιρείες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΟΣΕ) στο valuation όλου του χαρτοφυλακίου του Real Estate στο Υπερταμείο, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του, εντός του 2021. Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλέξουμε όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα)» επισήμανε ο κ. Δημητριάδης.
Ο κ. Βέττας από την πλευρά του τόνισε πως «ό,τι δεν μετράς, το αγνοείς. Πρέπει να μετράς τι έχεις και μπορείς να το αναπτύξεις και να μετρήσεις την επίδραση στο ευρύτερο κομμάτι της οικονομίας. Δεν αποτιμώνται εύκολα όλα τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά σε κάποιο επίπεδο πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να βάλεις σε σειρά τι έχεις, δηλαδή όχι μόνο να τα μετρήσεις, αλλά και να προσδιορίσεις ποια είναι η ευρύτερη αξία τους. Ζούμε σε μια χώρα που βίωσε σωρρευτική μείωση 25% του ΑΕΠ στην οικονομική κρίση και 8,5% στην πανδημία και με ένα πολύ μεγάλο χρέος. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, όταν τις χτυπάει η κρίση, έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες αντίδρασης. Σε μελέτη μας για το ΤΑΙΠΕΔ είδαμε ότι όταν φέρνεις ένα ευρώ έσοδο από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αυτό προκαλεί ευρύτερες επενδύσεις, ως σήμα ότι παίρνει μπρος η οικονομία».
Το ρεκόρ που θα σπάσει η Αττική Οδός, τα ιαματικά λουτρά και οι προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ
Στην εκδήλωσε μίλησε και ο Δημήτριος Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Όπως ανέφερε, ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ σε κάθε project, είναι «να φτιάξει τις συνθήκες, ώστε οι παραχωρήσεις να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον. Οι παραχωρήσεις δεν είναι στατικές, αλλά είναι δυναμικές. Οι στόχοι δεν μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη την κοινωνία, όμως ταυτόχρονα οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Δεν μπορεί μια εταιρεία να λειτουργήσει σε κοινωνική απομόνωση».
Αναφέρθηκε στα επόμενα projects που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη Β. Ελλάδα όπως τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, ενώ ανέφερε πως σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις πρόσφατες συμφωνίες για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και την Εγνατία. Αναφερόμενος στην Αττική Οδό, αν και η σύμβαση ολοκληρώνεται το 2024, ανάφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τη νέα παραχώρηση, ενώ προέβλεψε ότι το συγκεκριμένο έργο θα «σπάσει τα ρεκόρ» για το Ταμείο. Τέλος, αναφορά έγινε και στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και σε προτεραιότητα μπαίνουν αυτές της Αιδηψού και των Καμμμένων Βούρλων.