Μονακό καλεί επιχειρηματικότητα, «όβερ»!
- 17/08/2013, 18:33
- SHARE
Πώς το πριγκιπάτο προσπαθεί να αλλάξει όψη και φήμη.
Από το λόφο της Φοντβέιγ μπορεί κανείς να χαζεύει ώρες τη θέα στο λιμάνι με τα πολυτελή γιοτ, το κοσμοπολίτικο καζίνο, το παλάτι και τους γύρω δρόμους με την υπέρμετρη χλιδή, όπου δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, κυρίες της υψηλής κοινωνίας, φοροφυγάδες, τζογαδόροι και playboy απολαμβάνουν νωχελικά δροσιστικά κοκτέιλ και σαμπάνια.
Όμως εδώ, στην ζώνη ελαφράς βιομηχανίας του Μονακό, επικρατεί οργασμός εργασίας! Σε ένα εξαώροφο κτίριο βρίσκεται το «στρατηγείο» της Aspeta, μίας μικρής εταιρίας καλλυντικών που απασχολεί 120 υπαλλήλους. Παραδίπλα, είναι τα γραφεία της ανταγωνίστριας Lancaster, της κατασκευάστριας επαγγελματικών μηχανών καφέ Conti και της εργολαβικής στον τομέα της αεροναυπηγικής Atoms. Τα εταιρικά γραφεία συνεχίζονται σειρά, μέχρι εκεί που φθάνει το μάτι.
Αυτή η εικόνα λίγο πολύ αντιπροσωπεύει το νέο κόνσεπτ στο χλιδάτο πριγκιπάτο, που τώρα -μεσούσης της διεθνούς μάχης κατά της φοροδιαφυγής- αγωνιά να δείξει στον κόσμο και την επιχειρηματική πλευρά του.
Διαβάστε ακόμη: Η «φούσκα» των ακινήτων επιστρέφει
Δεδομένης της έλλειψης χώρου -μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κρατίδιο μόλις 1,95 τ.χλμ στην Κυανή Ακτή- στόχος είναι η προσέλκυση μικρών, «έξυπνων» εταιριών. Και μέσα από αυτές, το Μονακό επιχειρεί να αλλάξει το προφίλ του ως ένα χρυσό γκέτο πλούσιων φοροφυγάδων.
Οι τραπεζικές υπηρεσίες εξακολουθούν βέβαια να έχουν την μερίδα του λέοντος στην οικονομική δραστηριότητα του πριγκιπάτου -αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ. Αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, αντιστρόφως ανάλογα με ότι ισχύει στον βιομηχανικό τομέα.
Σήμερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Μονακό είναι μόλις στο 6,2% του ΑΕΠ, όμως η τάση είναι αυξητική. Πέρυσι, 301 νέες εταιρίες έκαναν έναρξη εργασιών στο πριγκιπάτο, 15% περισσότερες συγκριτικά με το 2011. Και τον ίδιο αναμένεται να κάνουν κι άλλες, χάρη στα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που παρέχει ως δέλεαρ ο Οίκος των Γκριμάλντι.
Διαβάστε ακόμη: Πρέπει οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν την Γαλλία για να επιτύχουν;
Εάν από αυτά είναι η φορολογία. Οι εταιρίες δεν πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας -λόγω του απλησίαστου εξάλλου των εμπορικών αξιών, οι περισσότερες εταιρίες προτιμούν να νοικιάζουν κυβερνητικά κτίρια για γραφεία, τα οποία προσφέρονται σε προνομιακές τιμές. Για όσες δε εταιρίες δηλώνουν κέρδη ότι το 75% και πλέον των κερδών τους προέρχονται από τις δραστηριότητές τους εντός του Μονακό, τότε προβλέπεται απαλλαγή και από τον εταιρικό φόρο.
Όσο για τους εργαζόμενους; Ο κατώτατος μισθός στο πριγκιπάτο είναι ήδη 5% υψηλότερος από εκείνον στη Γαλλία και προσαυξάνεται με ένα επιπλέον 5%, χάρη στο λεγόμενο «πριγκιπικό μπόνους». Σημειωτέον δε ότι οι κάτοικοι του πριγκιπάτου δεν υπόκεινται σε φόρους εισοδήματος ή κληρονομιάς (εκτός από τους Γάλλους και τους Αμερικανούς, που εξαιρούνται βάσει διακρατικών συμφωνιών).
Παρ’ όλα αυτά, το Μονακό ζει από τους φόρους. «Ο προϋπολογισμός μας», εξηγεί ο Μισέλ Ρογκέρ, πρωθυπουργός του πριγκιπάτου, «χρηματοδοτείται από τον ΦΠΑ, την εταιρική φορολογία και τον φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας». Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή.