Το ICC Women Hellas έδωσε το «παρών» στο Vamvakou Revival Experience Festival 2021
- 15/09/2021, 15:05
- SHARE
Το ICC WOMEN HELLAS φιλοξενήθηκε στο χωριό της Βαμβακούς Λακωνίας από την ομάδα Vamvakou Revival και συμμετείχε στο Πικ Νικ Γευσιγνωσίας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ως μέρος του Vamvakou Revival Experience Festival 2021 που υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού.
Η Vamvakou Revival που λειτουργεί στο χωριό με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου, τη δημιουργία ενός χωριού προτύπου, βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το φυσικό πλούτο της περιοχής, απηύθυνε κάλεσμα προς τους φίλους, υποστηρικτές, θαυμαστές, λάτρεις της φύσης και του ορεινού τοπίου να συμμετέχουν σε αυθεντικές Βαμβακίτικες εμπειρίες, σε ένα τριήμερο φεστιβάλ (03-05 Σεπτεμβρίου) βασισμένο στη Φύση και την Ελευθερία της Υπαίθρου.
Ο Χάρης Βασιλάκος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων της Vamvakou Revival, καλωσόρισε όλους όσοι έφτασαν στο όμορφο χωριό της Βαμβακούς, τη γενέτειρα του Σταύρου Νιάρχου και στην τοποθεσία Κάτω Βρύση όπου έγινε το πικ νικ. Η υπεύθυνη του cluster Αγροδιατροφής & Επιχειρηματικότητας του ICC WOMEN HELLAS, Νίκη Γιαβρόγλου, η επικεφαλής του cluster Λακωνίας, Αιμιλία Ρηγάκου, η chef Ντίνα Νικολάου και τα μέλη του cluster Λακωνίας, Μαρία Καράμπελα, συγγραφέας γαστρονομίας Πάολα Ρόχας, βιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συντονίστρια την υπεύθυνη επικοινωνίας του ICCWH, Ειρήνη Νικολοπούλου, μύησαν τους καλεσμένους ντόπιους, εκδρομείς και επισκέπτες του χωριού στην παραδοσιακή κουζίνα του Πάρνωνα, αποκαλύπτοντας πώς συνδέεται η μαγειρική με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λακωνίας. Μαζί τους, παράλληλα με τις ομιλίες, τρεις κυρίες από τη Βαμβακού παρουσίαζαν πώς φτιάχνονται τα παραδοσιακά ζυμαρικά, οι γκόγκες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Σπάρτης και προέδρου του ICC, Πέτρου Δούκα, και έδωσε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την μεγάλη οικογένεια του International Chamber of Commerce, ενώ συνεχάρη το cluster Λακωνίας για την πρώτη αυτή σημαντική δράση του εκτός Αθηνών.
Η Νίκη Γιαβρόγλου εκπροσωπώντας τα clusters Επιχειρηματικό & Αγροτοδιατροφικό έλαβε πρώτη τον λόγο και επεσήμανε: «Είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε, όχι απλά κάποιες παραδοσιακές συνταγές της Λακωνίας, αλλά να αναδείξουμε τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων στη σημερινή εποχή, πώς η έρευνα και η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει τα προϊόντα αυτά να γίνουν πιο γνώριμα στους καταναλωτές του εξωτερικού και πώς μπορούν να ενταχθούν οι γυναίκες πιο οργανωμένα και εντατικά στον τομέα αυτό. Άλλωστε η καλλιέργεια της γης και το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι μια βιομηχανία 10.000 ετών, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ισότιμα τις γυναίκες χωρίς αποκλεισμούς».
H επικεφαλής του cluster Σπάρτης-Λακωνίας Αιμιλία Ρηγάκου επικεντρώθηκε στο ελαιόλαδο, και ειδικά το αγουρέλαιο, το οποίο, όπως είπε, οι αρχαίοι ελάμβαναν και ως φάρμακο, ενώ την πικρή, πικάντικη γεύση του οποίου παρατηρούμε έντονα και στο Λακωνικό ελαιόλαδο, καθώς οι ποικιλίες που ευδοκιμούν εδώ περιέχουν τις γνωστές πια φαινόλες. «Δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το μυαλό, αλλά και την καρδιά μου», μοιράστηκε την παιδική ανάμνηση της με το κοινό, η κυρία Ρηγάκου, «αυτή η αίσθηση, αυτό το άρωμα, η γεύση και το χρώμα του πρωτόλαδου στο ελαιοτριβείο όταν γυρίζοντας τα μεσημέρια από το σχολείο προς το σπίτι, έκανα πάντα μια στάση στον Συνεταιρισμό του Ξηροκαμπίου για να μου βρέξει ο πατέρας μου ζεστό ψωμί σε φρέσκο λάδι».
Η διακεκριμένη Ελληνίδα σεφ Ντίνα Νικολάου μίλησε με πάθος για τη σημασία της γαστρονομίας στον τουρισμό και την άνθησή του στα χωριά του Πάρνωνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αν πραγματικά αξιοποιήσουμε τον πλούτο των παραδοσιακών συνταγών, αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και προσφέρουμε στο τέλος ποιοτικό φαγητό στους ξένους μας. Μάλιστα, μετέφερε την εμπειρία της από τη Γαλλία, τη δεύτερη πατρίδα της, όπου επίσης ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια: «Δεν υπάρχει Γάλλος η Γαλλίδα που να επιστρέφει από τις διακοπές του στην Ελλάδα και όταν τον ρωτάμε πώς πέρασε, δεν εκθειάζει μόνο τα τοπία, αλλά το πρώτο που διηγείται ότι τον εντυπωσίασε είναι οι γεύσεις τα πιάτα, η κουζίνα που απόλαυσε σε κάθε χωριό η νησί που επισκέφτηκε».
Η Μαρία Καράμπελα παρουσίασε τα πιάτα των λακωνικών χωριών του Πάρνωνα που, όπως τόνισε, βασίζονται κυρίως στην εφευρετικότητα των κατοίκων του και αποτελούν μια πρόταση υγιεινού και λιτού τρόπου διατροφής στις νεότερες γενιές, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της αφθονίας και του γρήγορου φαγητού της εποχής.
Ας δούμε μερικά:
Για πρωινό έτρωγαν ένα κομμάτι καψαλισμένο ψωμί, μουσκεμένο με λίγο κρασί και λάδι, πασπαλισμένο με αλάτι και ρίγανη.
Το στιφάδο των φτωχών: στην θέση του κρέατος έμπαινε η πατάτα.
Με κυκλαδίτικη επιρροή το αρνί με ασπροπίλαφο και το κατσίκι πρωτογιάχνι.
Οι γκόγκες ένα είδος φρέσκου ζυμαρικού μοιάζει με το ιταλικό νιόκι.
Οι πιταρούδες τους έχουν λεπτότατη ζύμη σαν κρέπα και ψήνονται με την βυζαντινή μέθοδο σε πλάκα μαντεμένια, πέτρινη ή από λαμαρίνα.
Τέλος, ένα δημοφιλές πιάτο είναι οι πατάτες με γλυκό τραχανά, αλλά και οι φακές με χυλοπίτες. Το συνηθισμένο επιδόρπιο γλυκό τους είναι τα φοινίκια φτιαγμένα με καρύδια που αφθονούν στην περιοχή.
Αντρέα Πάολα Ρόχας: Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας
Είναι ευεργετική στη ρύθμιση των λιπιδίων, στον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης, διευκολύνοντας τη λειτουργία της ινσουλίνης, είναι ευεργετική στην ενίσχυση της άμυνας καθώς μειώνει τη φλεγμονή και δημιουργεί εσωτερικό περιβάλλον που μας προστατεύει από τον καρκίνο (μειώνει το οξειδωτικό στρες, αυξάνει τη γονιδιακή σταθερότητα για να μειωθεί η αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος που μπορεί να μας προδιαθέτει για καρκίνο).
Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την τύχη να απολαύσουν αμέσως μετά τις ομιλίες ένα παραδοσιακό χορταστικό γεύμα, επιμελημένο από το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο που λειτουργεί στο χωριό από τη Vamvakou Revival. Ένα λαχταριστό πικ νικ, με αυθεντικές γεύσεις από τα χωριά του Πάρνωνα που περιελάμβανε ορφανό στιφάδο, κατσίκι με πιλάφι, γκόγκες, χόρτα του βουνού και πιταρούδες.
Το όμορφο γεύμα κάτω από τα πλατάνια συμπληρώθηκε με οινογνωσία κρασιού από το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και τον Αλέξανδρο, εγγονό του αειμνήστου Γεωργίου Αβέρωφ.