Μήπως η επαγγελματική σας ιδιότητα έχει γίνει κι η ταυτότητά σας;
- 09/10/2021, 20:07
- SHARE
της Emily Peck
Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, πήρα συνέντευξη από πολλές γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι. Πολλές ανησυχούσαν για τις μακροπρόθεσμες επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές τους. Χωρίς δουλειά, μια 31χρονη μητέρα, η Tommia Hayes, δήλωσε: «Ανησυχώ μήπως χάσω ένα κομμάτι του εαυτού μου».
Αυτό μου ακούστηκε εξαιρετικά οικείο. Πάντα θεωρούσα την καριέρα μου, το να είμαι δημοσιογράφος, βασικό κομμάτι της ταυτότητάς μου – «αυτό που είμαι». Τότε, τον περασμένο Μάρτιο, καθώς δούλευα πολλές μέρες στο σπίτι μέσα στην κρίση, απολύθηκα. Ένιωσα σαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινα στην εθνική οδό να σταμάτησε ξαφνικά και πολύ απότομα.
Από τότε υπήρξα τυχερή. Πήρα αποζημίωση και τελικά μια νέα δουλειά. Αλλά η δουλειά είναι εκτός δημοσιογραφίας. Νιώθω ότι έχασα ένα κομμάτι της ταυτότητάς μου.
Ποια είμαι τώρα; Πολλοί άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους καταλήγουν να κάνουν αυτή την ερώτηση, επισημαίνει η Janna Koretz, ψυχολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία επαγγελματιών σε καριέρες υψηλής πίεσης στο Azimuth, το ιατρείο που ίδρυσε στη Βοστώνη.
Κάποιοι δεν ξέρουν ποιοι είναι οι ίδιοι, χωρίς δουλειά. Έχουν περιέλθει σε «εμπλοκή», δηλαδή σε ένα είδος ταύτισης. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν συνήθως αυτόν τον όρο όταν δύο άνθρωποι διαπλέκονται τόσο πολύ που η δική τους ταυτότητα θολώνει, εξήγησε η Koretz πριν από μερικά χρόνια στο Harvard Business Review. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να περιπλέκονται και με την καριέρα τους, κι ειδικά οι επαγγελματικοί τύποι με τους οποίους έρχεται σε επαφή η Koretz – σκεφτείτε δικηγόρους, venture capitalists, συμβούλους, ακαδημαϊκούς.
Ενώ είναι ωραίο να ταυτίζεσαι με τη δουλειά σου, λέει η Koretz, η εμπλοκή είναι κάτι άλλο. Οι άνθρωποι καταλήγουν να θυσιάζουν τις σχέσεις τους, την υγεία τους και τα ενδιαφέροντά τους εκτός της αμειβόμενης εργασίας, μέχρι που δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή τους.
Στη συνέχεια, αν χάσεις τη δουλειά σου, είναι καταστροφικό. «Συντριβή της ψυχής. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να στηριχτείς», τονίζει η Koretz.
Το συνακόλουθο άγχος είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά η απώλεια εργασίας φέρνει και άλλες ανησυχίες για τους πελάτες της. «Όχι μόνο έχουν ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είναι και ποιες είναι οι αξίες τους, αλλά τώρα πρέπει να το κάνουν όλο αυτό στο πλαίσιο του ‘πώς θα βρω άλλη δουλειά’», λέει η Koretz. Οι άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη.
Προσθέστε τον παράγοντα της πανδημίας και θα έχετε μια ιδέα για το πώς αισθανόμουν τις εβδομάδες μετά την απόλυσή μου. Έπεσα με τα μούτρα στο κυνήγι της δουλειάς και ανέλαβα πολλές δουλειές ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ήμουν απελπισμένη να κρατήσω την ταυτότητά μου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, διάβαζα για τους υπαλλήλους που παραιτούνταν από τις καριέρες τους σε αυτό που ονομάστηκε «Η Μεγάλη Παραίτηση». Περισσότερες τέτοιες ιστορίες εμφανίζονται κάθε μέρα.
Δεν αποχώρησα οικειοθελώς από την καριέρα μου, αλλά μπορούσα να αρχίσω να σκέφτομαι τους τρόπους με τους οποίους είχα απελευθερωθεί.
Αυτή η διαδικασία σκέψης είναι στην πραγματικότητα ένα πρώτο βήμα, συμβουλεύει η Koretz. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εμπλακεί με τη δουλειά σας, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, είπε.
Όπως σε τόσα πολλά από τα προβλήματα της ζωής, η απάντηση είναι απλή αλλά συντριπτική: Πρέπει να αναλογιστείτε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια να βρείτε τα βήματα για να κάνετε την αλλαγή, λέει η Koretz.
«Ξέρω ότι είναι κάπως έμμεση η απάντηση, αλλά είναι σημαντική» καταλήγει. Η Koretz προσφέρει ένα φύλλο εργασίας που μπορεί να σας βοηθήσει να πάτε παρακάτω μέσα από τη διαδικασία. Σας ζητά να αξιολογήσετε τη ζωή σας σύμφωνα με μια λίστα κατηγοριών, όπως η οικογένεια, ο χαρακτήρας και η εργασία. Κατατάσσετε την καθεμία με βάση τη σημασία της και αξιολογείτε αν ζείτε σε ευθυγράμμιση με το πόσο εκτιμάτε το κάθε πράγμα.
Για τη διόρθωση του προβλήματος μπορεί να μην απαιτείται ούτε καν μια συνολική αναμόρφωση της ζωής σας. Η Koretz δήλωσε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς της καταλήγουν να κάνουν μικρές αλλαγές. Για έναν δικηγόρο αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μετακομίζει από μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Πηγή: fortune.com