Πέντε εμβόλια που άλλαξαν τον κόσμο
- 14/10/2021, 11:00
- SHARE
Η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά στη χρήση εμβολίων, καθώς έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη, και μερικές φορές στην εξάλειψη, ορισμένων από τις πιο μολυσματικές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες στην ιστορία.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν είναι το πρώτο που άλλαξε τον τρόπο ζωής μας. Ας δούμε πέντε εμβόλια που έσωσαν τον κόσμο.
5. Εμβόλιο κατά του COVID-19
Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα και εύκολα εξαπλώνεται ο COVID-19. Μέχρι σήμερα, ευθύνεται για πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Ενώ προληπτικά μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η σωστή υγιεινή των χεριών, μπορούν να επιβραδύνουν τη διάδοσή του, έχει συμφωνηθεί ότι το μόνο μέσο πρόληψης και ενδεχόμενης πλήρους εξάλειψης του COVID-19, έως σήμερα, είναι ο εμβολιασμός.
4. Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1805, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον ιστό γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και λοιμώξεις του αίματος και σηψαιμία.
Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μηνιγγίτιδα παγκοσμίως κάθε χρόνο, με ποσοστό θνησιμότητας 50% εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ο ΠΟΥ και το CDC συνιστούν τον εμβολιασμό ως το κύριο και αποτελεσματικότερο προληπτικό μέτρο κατά της νόσου, η οποία σήμερα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό στον κόσμο.
3. Εμβόλιο κατά του 'Εμπολα
Ο Έμπολα, ανακαλύφθηκε το 1979, και είναι ένας σπάνιος ιός, πολύ μολυσματικός, που προκαλεί σοβαρές ασθένειες σε ανθρώπους με ποσοστό θανάτου 50%. και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.
Η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα ήταν χρόνια στα σκαριά, αφού είχε ξεκινήσει πολύ πριν το ξέσπασμα του 2014. Παρόλο που ο Έμπολα δεν εξαλείφεται, η ύπαρξη εμβολίου σημαίνει ότι περιορίζονται νέες εστίες και σώζονται ζωές.
2. Εμβόλιο κατά της πολυομελίτιδας
Η πολιομυελίτιδα, ένας ιός που προκαλεί μυϊκή αδυναμία και παράλυση, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία τον 20ό αιώνα, ειδικά τη δεκαετία του 1940 και του 1950, και δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα γνωστή θεραπεία. Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος για την πρόληψή της, και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών, είναι μέσω του εμβολιασμού.
Ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, τελικά, η πολιομυελίτιδα άριχε να εξαλείφεται. Η παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε το 1988 και έκτοτε τα παγκόσμια κρούσματα μειώθηκαν κατά 99,9% μέσω προσπαθειών ανοσοποίησης.
1. Εμβόλιο κατά της ευλογιάς
Η ευλογιά θεωρείτο μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία, αφού σκότωνε το 30% των ανθρώπων που μολυνονταν. Η ανάπτυξη του εμβολίου κατά της ευλογιάς αναγνωρίζεται ως η αρχή του σύγχρονου ιατρικού τομέα εμβολιασμού. Χρησιμοποιώντας έναν ζωντανό ιό της ευλογιάς το 1796, ο Έντουαρντ Τζένερ δημιούργησε το εμβόλιο και μέχρι το 1980 ο ΠΟΥ κήρυξε την εξάλειψη της ευλογιάς παγκοσμίως.