Εστίαση: Εξαντλεί τις αντοχές η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Εστίαση: Εξαντλεί τις αντοχές η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα
αΚόσμος κάθεται σε κατάστημ εστίασης στο Μοναστηράκι , Κυριακή 16 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στενεύουν τα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια - Μπροστά σε κύκλο ανατιμήσεων η αγορά.

Σε ετοιμότητα για αυξήσεις τιμών βρίσκονται εταιρείες εστίασης, καθώς τα περιθώρια περαιτέρω απορρόφησης των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας έχουν εξαντληθεί.

Το αυξημένο κόστος ενέργειας και οι νέες ανατιμήσεις που προωθούν προμηθευτές στο προσεχές διάστημα σε μια σειρά από βασικά υλικά αναμένεται να δώσουν τον “σύνθημα”, αν και κάποιες αλυσίδες έχουν ήδη αυξήσει τον καφέ από τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε θέση αδυναμίας, σε συνέχεια των απωλειών της πανδημίας ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες να προσελκύσει πελάτες λόγω των περιορισμών για τους εισερχόμενους επισκέπτες σε κλειστούς χώρους.

Μεγάλοι όμιλοι της αγοράς μετρούν τα αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες, μεταφορές, ενέργεια και υλικά συσκευασίας και προετοιμάζουν τις κινήσεις τους έχοντας υποστεί σημαντική ζημιά το 2020, όπου η πτώση εσόδων στην εστίαση με βάση στοιχεία της Ελλ.Στατ. έφτασε το 37,7%. Επιπλέον επιβαρύνονται από τον ειδικό φόρο του καφέ και το ΦΠΑ, το οποίο πάντως παραμένει στο 13%, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Στα επιτελεία των εταιρειών επικρατεί αναβρασμός ενόψει της αναγκαστικής μετακύλισης του επιπλέον κόστους στα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι όμως ενδεικτικό ότι οι ανατιμήσεις μόνο από το κόστος ενέργειας αγγίζει, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το 150%, με σημαντική επιβάρρυνση και για τα βιομηχανικά κόστη.

Ας σημειωθεί επίσης ότι οι εταιρείες του κλάδου λειτουργούν επιπλέον υπό την πίεση των αυξήσεων σε πρώτες ύλες, όπως το αλεύρι, που φτάνει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το 18% και το χαρτί όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν το 30-35%, μέχρι το άζωτο, όπου οι αυξήσεις φτάνουν το 25% ενώ στον καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις από τους μικρότερους παίκτες, με τους μεγάλους προμηθευτές να προωθούν στο προσεχές διάστημα ανατιμήσεις έως 8%. Οι αυξήσεις πάντως είναι ευρύτερες στην αγορά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων και κρέατος.

Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία της Ελλ.Στατ., που έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και ειδικότερα στο κρέας. Τον Σεπτέμβριο και σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν μεταβολές τιμών σε φυσικό αέριο (12,8%), ελαιόλαδο (11,8%), αρνί και κατσίκι (7,3%), λαχανικά νωπά (6,9%), ψωμί (2,5%), φρούτα νωπά (2,2%), ψάρια νωπά (2,1%), οικιακές υπηρεσίες (1,9%), μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,8%), άλλα είδη ατομικής φροντίδας (1,6%), διαρκή αγαθά αναψυχής (1,3%), δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,3%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,1%), μοσχάρι (0,9%), ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (0,5%), εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφενεία (0,5%), νοσοκομειακή περίθαλψη (0,4%) και καύσιμα αυτοκινήτου (0,3%). Αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε ελάχιστες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αλλαντικά (2,9%), τυριά (2,8%), πουλερικά (2%) και τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,2%).