Πρωταθλήτρια στην ενεργειακή ακρίβεια η Ελλάδα – Η παγίδα της πράσινης μετάβασης
- 19/10/2021, 12:48
- SHARE
Πρωταθλήτρια στην ενεργειακή ακρίβεια αναδεικνύεται η Ελλάδα, με τη μέση τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Energy Live να διαμορφώνεται στα 253 ευρώ/MWh από 233 ευρώ χθες (+8%), ενώ στη Γερμανία και σε άλλα κράτη οι άνεμοι οδήγησαν σε άνοδο της αιολικής παραγωγής και αποκλιμάκωση των τιμών.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 196 ευρώ/MWh.
Το ράλι ανόδου στο κόστος της Mwh ελαχιστοποιεί την αξία της κρατικής επιδότησης των 18 ευρώ για τις πρώτες 300 kwh στα νοικοκυριά, καθώς διευρύνεται η αξία που πρέπει να καταβάλουν οι καταναλωτές για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Αναφορά στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040»- σημείωσε: «Η περιπλοκότητα της μετάβασης συνέχεια μας αιφνιδιάζει και μας βρίσκει, ενδεχομένως, στην ανάγκη να προσαρμοστούμε σε στιγμιαίες ή προσωρινές ασυμμετρίες, όπως αυτές που παρατηρούμε σήμερα στην αγορά του φυσικού αερίου».
Μεγάλα προβλήματα λόγω πράσινης μετάβασης
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, λόγω του γεγονότος ότι οι κυβερνήσεις έκλεισαν άρον άρον τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούσαν ορυκτά καύσιμα και το «γύρισαν» στις ΑΠΕ. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, αυτό σημαίνει ότι ο άνθρακας – το πιο βρώμικο δυνατό καύσιμο – έχει πλέον μεγάλη ζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ενώ κάθε μέρα ηλεκτροπαραγωγής με αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει παρά μόνο ένα κλάσμα της συνηθισμένης ισχύος και ταχύτητάς της.
Βέβαια, η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως, καθώς ο άνεμος άρχισε να φυσάει πιο δυνατά, μειώνοντας την παραγωγή άνθρακα κατά μέσο όρο σε 7,5-8 GWh, περίπου 30-35% υψηλότερα από το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα αύξηση της ζήτησης άνθρακα θα πρέπει να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη θέση της ως προς το ορυκτό – όσο ρυπογόνος και αν είναι, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, τα επόμενα τέσσερα χρόνια τουλάχιστον επτά χώρες θα αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τον άνθρακα: Πορτογαλία (2021), Γαλλία (2022), Ηνωμένο Βασίλειο (2024), Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα (όλα το 2025).
Έκτακτο σχέδιο από ΑΔΜΗΕ
Έκτακτο σχέδιο με γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνίτη, έχει εκπονήσει ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, σε περίπτωση κακοκαιρίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει το κρίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου να είναι διαθέσιμο το σύνολο των θερμικών μονάδων και να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου, ώστε να μπορούν να δουλέψουν στο «φουλ» προκειμένου να μπορούν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση που μπορεί να προκαλέσει πιθανή κακοκαιρία.
Παράλληλα σε μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν και με εναλλακτικό καύσιμο (οι μονάδες της ΔΕΗ, της Elpedison και οι μικρές της Ήρων) καλούνται να γεμίσουν τις δεξηαμενές τους με πετρέλαιο, ώστε αν υπάρχει έλλειμμα φυσικού αερίου να διασφαλιστεί συνολική ισχύς 1.790 MW.
Εκσκαφείς, ταινιόδρομοι και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που έχουν παροπλιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, επισκευάστηκαν άρδην και έβαλαν μπροστά για την επαναλειτουργία των τριών ορυχείων Νοτίου Πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Πτολεμαΐδας.
Το σύστημα δεν μπορεί να στηριχτεί στις εισαγωγές, ενώ σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας η συνεισφορά των ΑΠΕ θα είναι περιορισμένη.
«Είμαστε οριακά για την αντιμετώπιση υψηλής αιχμής, που δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι όλες οι θερμικές μονάδες διαθέσιμες, όχι μόνο από θέμα συντήρησης, αλλά και από πλευράς καυσίμου», τόνισαν από τον ΑΔΜΗΕ στην Καθημερινή.