Οι ανατιμήσεις στα υλικά φέρνουν τα πάνω κάτω στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
- 19/10/2021, 13:44
- SHARE
Το ράλι των τιμών σε πρώτες ύλες για οικοδομικά υλικά, όπως ενδεικτικά το αλουμίνιο (που έχει φτάσει στα 3.000 δολ. το κιλό στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου) αλλάζουν τα δεδομένα και στις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αυτό που έχει ήδη τρέξει και αυτό του νέου κύκλου, που αναμενόταν περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελλ.Στατ. τον Αύγουστο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν αύξηση 4,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ τα κόστη κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο κινούνται στην αγορά υψηλότερα έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονται από 1,5 – 2,5% για πόρτες εσωτερικές, ξυλεία οικοδομών, τούβλα, υαλοπίνακες ασφαλείας, παράθυρα ξύλινα, μαρμαρόπλακες και εντοιχισμένα ντουλάπια μέχρι πάνω από 12-20% για σωλήνες χαλκού, σίδηρο οπλισμού, χάλκινους αγωγούς, θερμαντικά σώματα κ.α. ενώ στο πετρέλαιο κίνησης – diesel η αύξηση (στοιχεία Ελλ.Στατ., Αύγουστος) διαμορφώνεται σε 20,6%.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τους υποψήφιους του νέου προγράμματος, αλλά και όσους εντάχθηκαν στον προηγούμενο κύκλο, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Εκτεθειμένοι είναι όσοι έχουν ήδη κάνει συμφωνίες με κατασκευαστές αλλά είτε δεν έχουν ολοκληρώσει εργασίες είτε δεν έχουν αγοράσει τα υλικά. Εξάλλου, οι επιδοτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούσαν τιμές της περσινής χρονιάς. Ως αποτέλεσμα, οι επιλέξιμοι είναι αντιμέτωποι με περικοπές επιδοτήσεων λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά και οι εργολάβοι αντιμετωπίζουν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους τους στις περιπτώσεις που δεν είχαν κλείσει συμφωνίες με προμηθευτές βάσει των περσινών τιμών.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» (Ιανουάριος του 2021) τα έργα θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής, ενώ η επιλεξιμότητα υποβαλλόμενων δαπανών για την ολοκλήρωση των έργων λήγει την 16.6.2023.
Η κυβέρνηση φέρεται να διερευνά αύξηση του κονδυλίου για το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τ.μ., στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως αύξηση κατά 15% στις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό και αύξηση της επιδότησης από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που συνδυάζει νέες τεχνολογίες με ενεργειακή αναβάθμιση. Το ποσοστό ενίσχυσης αναμένεται να φθάνει το 75% της επένδυσης και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, μαζί με 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ο νέος κύκλος του προγράμματος προβλέπεται περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και αφορά ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Η διαδικασία των αιτήσεων θα έχει διάρκεια ένα μήνα και απαιτείται ενεργειακό πιστοποιητικό Η έως Γ και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας είναι: κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%), υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%), βαθμοημέρες θέρμανσης (7%), παλαιότητα κατασκευής (3%), ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%), πλήθος εξαρτώμενων τέκνων (5%), μονογονεϊκή οικογένεια (5%), μακροχρόνια άνεργος (5%) και ΑΜΕΑ (5%).
Εντωμεταξύ, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων προωθείται πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ μέσω επενδυτικού δάνειου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εν κατακλείδι, επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι “κόφτες”, ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.