«Κανένα σημάδι ανακούφισης»: Η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο
- 24/10/2021, 10:00
- SHARE
του Christiaan Hetzner
Η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται, λέει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους logistics στον κόσμο, προειδοποιώντας ότι οι διαταραχές στο εμπόριο του Ειρηνικού θα μπορούσαν να διαρκέσουν πέρα από το κινεζικό νέο έτος τον Φεβρουάριο.
Ένας αριθμός ρεκόρ 100 πλοίων την Τρίτη περίμεναν να ελλιμενιστούν στα ιστορικά μη παραγωγικά λιμάνια των ΗΠΑ στη Δυτική Ακτή, σύμφωνα με την Kuehne+Nagel, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές-μαμούθ, κατά μέσο όρο, δύο εβδομάδων πριν τα πλοία μπορέσουν να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους.
«Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για ακόμη και περισσότερο από έξι ή δώδεκα μήνες. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Detlef Trefzger σε αναλυτές την Τετάρτη. «Αυτό είναι ένα φαινόμενο bullwhip που βιώσαμε. Και χειροτερεύει αυτή τη στιγμή».
Το μόνο που μπορούσε να κάνει η ελβετική εταιρεία του ήταν να συστήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στους πελάτες να συμφωνήσουν να ελλιμενιστούν τα πλοία αλλού και στη συνέχεια να μεταφέρουν αεροπορικώς τα προϊόντα τους σε έναν χερσαίο κόμβο ή να επαναδρομολογήσουν τα πλοία όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης της Evergrande.
Διαφορετικά, προειδοποιούν, το μόνο που μπορούν να κάνουν για τους πελάτες είναι να παρακαλέσουν στους τερματικούς σταθμούς – όπως όλοι οι άλλοι που περιμένουν – για να λάβουν ταχεία εξυπηρέτηση.
Με 72.500 υπαλλήλους σε 1.400 τοποθεσίες σε περισσότερες από 100 χώρες, ο όμιλος είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες logistics στον κόσμο και η μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο.
Ο Trefzger καταφέρθηκε ακόμη κατά των βασικών λιμενικών υποδομών της Αμερικής. Είπε ότι είδε ελάχιστα σημάδια βελτίωσης στη χρόνια χαμηλή παραγωγικότητα των λιμανιών της δυτικής ακτής και ελάχιστη έως καθόλου βελτίωση μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα να λειτουργεί το λιμάνι του Λος Άντζελες όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι διευρυμένες ώρες είχαν τη «δυνατότητα να αλλάξουν την κατάσταση».
Ως αποτέλεσμα της συμφόρησης, η εταιρεία αναγκάστηκε προσωρινά να μειώσει τις δραστηριότητές της με τη λιγότερο κερδοφόρα ναυτιλία χύδην εμπορευμάτων έως ότου χαλαρώσει το «μποτιλιάρισμα».